Stokrotka pospolita jako zioło – zastosowanie w kuchni i apteczce

Zwykle stokrotka pospolita jest traktowana jako roślina ozdobna. Jednak to także zioło, które w średniowieczu było lekiem na wszystko. Kwiaty stokrotek nadają się do dekoracji dań.  Bez obaw można pozwalać dzieciom, by się nimi bawiły.

W ogrodach stokrotka pospolita (Bellis perennis) rośnie zwykle na trawnikach, zwłaszcza tych rzadziej koszonych i w stylu naturalnym. Jej szlachetne odmiany zaś – o kwiatach dużych i nierzadko pełnych – są sadzone na kwietnikach. Wszystkie można sadzić bez obaw przy placach zabaw dla dzieci.

Stokrotka pospolita


Stokrotka pospolita to roślina w całości jadalna o łagodnych właściwościach leczniczych. Zawiera m.in. sole mineralne, garbniki, saponiny, substancje gorzkie, antocyjany, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, śluz, olejek (dane: „Poznajemy zioła” Krystyny Mikołajczyk oraz Adama Wierzbickiego). Smak stokrotki jest delikatny, lekko orzechowy.

Substancje zawarte w stokrotkach mają łagodne działanie: gojące, wykrztuśne, przeciwzapalne, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego.

Jak jeść i stosować stokrotkę pospolitą


Kwiaty

Najczęściej zrywa się je do jedzenia jako oryginalną i niecodzienną ozdobę  do potraw. Można używać całych kwiatków lub siekanych. Nadają się np. do posypywania dań czy kanapek, dekorowania deserów i  drinków. Są ciekawym dodatkiem do kołaczy czy podpłomyków.

Żółte środki stokrotek są lekko gorzkawe. Dlatego, jeśli woli się delikatniejszy smak, można obrywać białe płatki i tylko nimi posypywać potrawy.

Napar z kwiatów jest stosowany jako łagodny środek na kaszel oraz wygładzający skórę, np. owrzodzenia podudzi, wybroczyny, wykwity skórne.

Przepis na napar ze stokrotki: jedną łyżeczkę kwiatów świeżych lub dwie suszonych zalewa się szklanką wrzątku i pozostawia na 10 min pod przykryciem).

Liście

Do jedzenia najlepiej zrywać je wiosną – wtedy są najdelikatniejsze. Nadają się np. do sałatek.
Problem jest z zapiaszczeniem listków, zwłaszcza po deszczu, bo stokrotka to niska roślina. Nie jest łatwo dokładnie umyć drobne listki.

Liście, ale też kwiaty, są świetne na szybkie okłady na zranienia, zwłaszcza podczas wycieczek, gdy nie ma pod ręką nic innego.

Przepis na okład stokrotkowy jest prosty: liście i kwiaty rozgniata się palcami na papkę i przykłada na otarcia, ukąszenia czy skaleczenia.

Korzenie

To delikates tylko dla koneserów. Trzeba mieć dużo czasu i cierpliwości, aby przygotować korzenie stokrotek (obieranie skorzonery to przy tym łatwizna).
Korzenie stokrotek trzeba umyć, obrać, a następnie ugotować lub zakisić w malutkim słoiczku. Mają słodko-kwaśny smak pasujący zwłaszcza do ryżu.

Do jedzenia nie nadają się stokrotki z przyblokowych trawników. Powodów jest wiele, np. spaliny samochodów.




2 komentarze:

  1. Z przyjemnością tu zaglądam, dużo dobrych, praktycznych porad. Dziękuję i pozdrawiam.Baszka.

    OdpowiedzUsuń