Sałata liściowa – jak uprawiać w donicach

W donicach sieje się ją na przełomie marca i kwietnia oraz w sierpniu. Sałata liściowa jest łatwa w uprawie. Nadaje się na sałatki, kanapki, do dekoracji dań.

                                                            Sałata liściowa w donicy

Sałata liściowa ma kilka typów: dębolistny, listkowy i strzępolistny (karbowany). Ze wszystkich sałat jest – moim zdaniem😎 – najłatwiejsza w uprawie doniczkowej. Do zbioru nadaje się już po około 40 dniach. Jest mniej wrażliwa na wybijanie w pędy kwiatostanowe, gdy dni stają się coraz dłuższe, niż inne rodzaje sałat. Najczęściej uprawia się ją na tzw. młode listki do sałatek.🌱

Sałata liściowa jest też ozdobna. Wiele odmian ma czerwone zabarwienie, strzępiaste i karbowane liście albo główki jak pompony cheerleaderek. Zwykle są jednak mniejsze i delikatniejsze niż innych sałat.

Tutaj znajdziesz wskazówki o doniczkowej uprawie: sałaty łodygowej, sałaty masłowej, sałaty rzymskiej.

Na sałatę liściową uprawianą w gruncie czyhają ślimaki i drutowce. W uprawie doniczkowej nie ma tego problemu. Jest jeszcze jedna zaleta: sałata liściowa nie jest tak zapiaszczona, jak w uprawie gruntowej.

Uprawa sałaty liściowej w donicach:

1. Słoneczny balkon albo taras

Sałata liściowa preferuje słoneczne stanowiska. Odpowiednie są balkony oraz tarasy od południa, wschodu i zachodu. Najlepsze są typu loggia i z daszkami. Dzięki temu deszcz nie niszczy delikatnych liści.

2. Wielkość donicy

Wystarczy donica lub skrzynka o pojemności około 10 l. Może być nawet trochę mniejsza, ale wtedy sałata liściowa może być bardziej narażona na przesuszenie.

3. Ziemia

Najlepszy jest kompost. Jeśli go nie ma, można kupić podłoże do warzyw i wymieszać z kompostem granulowanym (garść na litr podłoża), który też jest dostępny w sklepach ogrodniczych.

Po zbiorze sałaty (zwykle na przełomie maja i czerwca), takiego podłoża nie należy wyrzucać. Nadaje się do posadzenia innych warzyw, jak papryka chili, albo kwiatów.  

     Sałata liściowa typ strzępolistny w kolorze czerwonym. Obok w donicy jest sałata masłowa. 

4. Termin siewu

Sałatę liściową najlepiej od razu siać w donicy na balkonie czy tarasie (bez robienia rozsady). Odpowiedni jest termin od połowy marca do połowy kwietnia. W uprawie doniczkowej można też siać sałatę liściową w sierpniu. Dlaczego nie siać sałaty liściowej od połowy kwietnia do końca lipca? Po prostu dzień jest albo za długi – sałata wypuszcza wtedy kwiatostany i staje się niesmaczna, albo jest za gorąco.

Teoretycznie można posiać sałatę liściową w donicy nawet na początku września. Jednak wtedy, choć dni są ciepłe, noce często są chłodne i sałata dłużej wschodzi oraz wolniej rośnie.

Nasiona sałaty liściowej wschodzą po 4-7 dniach, jeśli panuje temperatura od 12 stopni Celsjusza. Jeżeli jest chłodno, trzeba dłużej czekać na pierwsze zielone listki.

Choć sałata liściowa ma delikatne listki, świetnie znosi przymrozki do minus 6 stopni Celsjusza. Jeżeli zapowiadany jest większy mróz, donicę można przykryć, np. tekturowym pudełkiem, ale wnieść do mieszkania.

Jak gęsto siać? Można robić dołki (o głębokości 1 cm) i siać do każdego po jednym nasionku. To jednak zajmuje dużo czasu. Ja luźno rozsypuję nasiona i następnie przykrywam ziemią. Wschodzą zbyt gęsto, więc stopniowo wyrywam siewki z korzeniami od największych. Żadna sałatka się nie marnuje, bo trafia na talerz.😊

        Sałata liściowa typ dębolistny posiana w sierpniu. Zdjęcie zostało zrobione w listopadzie.


5. Podlewanie

Sałatę liściową podlewa się umiarkowanie. W porównaniu do innych sałat lepiej znosi lekkie przesuszenie, np. jeśli zapomni się o podlewaniu.

6. Nawożenie

Nie ma potrzeby. Sałata liściowa to szybko plonujące warzywo, któremu wystarcza to co ma w podłożu. Nadmiar azotu może kumulować w liściach w postaci szkodliwych dla zdrowia azotanów.

Przeczytaj także: Mniej azotanów w warzywach – 4 sposoby

Warto wiedzieć

  • Sałatę liściową w pojemnikach najlepiej uprawiać na młode listki do sałatek, na kanapki, do dekoracji dań. Wystarczy wyjść na balkon czy taras, by je zerwać.
  • Czerwone odmiany lepiej się wybarwiają, jeśli pogoda jest chłodna. Dlatego ta sama odmiana nie zawsze ma ten sam kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz