Uprawa bananów

Na zwykłym parapecie banana nie da się uprawiać. Bo będzie miał zbyt niską wilgotność powietrza i temperaturę oraz jest za duży. Ale jeśli ma się ogrzewaną oranżerię albo prywatny, kryty basen - można próbować.

Nie znam przypadku, by na domowym parapecie udało się komuś wyhodować owocującego banana. Widziałam jednak piękne banany - o wysokości ok. 2 m - w dużych donicach na prywatnym basenie oraz w oranżeriach i palmiarniach. Piękne, owocujące okazy można oglądać np. w Palmiarni w Łodzi (na zdjęciu poniżej).


W zależności od gatunku banany osiągają ok. 2-10 m wysokości. I wcale nie są drzewami, jak się powszechnie sądzi, lecz bylinami. Ich liście są ogromne - mogą mieć 1 m szerokości i nawet do 6 m długości.

Rozmnażanie

Można wysiewać nasiona, ale z owoców kupionych w polskim sklepie na pewno nic nie wyrośnie. Nawet jeśli w bananie znajdzie się "nasiona" przypominające ziarenka maku, to są one niepłodne.
Płodne nasiona mają wielkość ziarenek grochu i można je znaleźć tylko w owocach niektórych gatunków.

Większość bananów rozmnaża się z kłączy. Gdy posadzi się jedną sztukę, po pewnym czasie obok wyrastają kolejne. Widać to bardzo dobrze na zdjęciu powyżej!

Odrost przeznaczony do przesadzenia nie powinien mieć łodygi, a jedynie liście. Pojawienie się łodygi oznacza, że roślina przygotowuje się do kwitnienia i owocowania.

Ziemia

Banan, jak na swe rozmiary, korzeni się płytko - większość korzeni znajduje się zaledwie do ok. 50 cm pod ziemią.  Idealne pH gleby powinno wynosić 5-7.

Temperatura i wilgotność

Właściwe warunki można zapewnić tylko w oranżerii albo na krytym basenie. Bo nikt w domu nie wytrzyma w temperaturze 25-30 stopni Celsjusza oraz wilgotności w granicach 90%.

Poniżej 10 stopni banany chorują i zamierają. Dlatego właśnie zaleca się, aby owoców bananów nie przechowywać w lodówkach (gdzie zwykle jest ok. 4 stopni Celsjusza), gdyż "przeziębiają się" i psują. No chyba, że się ma chłodziarkę do win, w której można ustawić temperaturę wyższą, np. 12-13 stopni, idealną do dłuższego przechowywania bananów.
W temperaturze ok. 20 stopni banany błyskawicznie dojrzewają i trzeba je szybko zjadać.

Podlewanie

Musi być obfite - banany nie znoszą przesuszenia.

Kwitnienie i owocowanie

W odpowiednich warunkach banany kwitną i owocują w Polsce. Najbardziej odporne to gatunki karłowe, np. rosnące w Izraelu, Turcji, Grecji.

Na jednej roślinie zawsze są kwiaty żeńskie oraz męskie. Większość gatunków bananów zawiązuje jednak owoce partenokarpicznie (bez zapylania). Mogą być zielone, żółte, różowe, czerwone.
Gdy owoce dojrzewają, cała roślina zamiera. Pozostają po niej jednak odrosty, z których wyrastają młode banany.

Od posadzenia do zebrania owoców potrzeba ok. 10-18 miesięcy.

Do jedzenia nadają się też kwiaty męskie bananów (np. jak cukinii). Ten na zdjęciu jest fioletowy, o długości około 50 cm.

Ciekawostki

* W wielu rejonach świata banany są podstawą jadłospisu, tak jak w innych ziemniaki, ryż czy żyto.

* Niektórzy naukowcy sądzą, że rajskie drzewo było nie jabłonią lecz bananem. I to jego owoc, podany przez Ewę, skusił Adama.

* Plantacje bananów na całym świecie niszczy grzyb Fusarium oxysporum. Jest tak groźny, że bananom grozi nawet wyginięcie.
Dlatego naukowcy pracują nad stworzeniem genotypu banana odpornego na tego grzyba. Na razie z człowiekiem wygrywają coraz to nowe mutacje choroby panamskiej (tak jest popularnie nazywana).


Źródło: wiedza własna oraz "Kwiaty" nr 4-1998

2 komentarze:

  1. A mi po 10 latach bananowiec zaowocowała w doniczce w mieszkaniu 😀. Ma jakieś 1,2 metra wysokości i na tę chwilę trzy małe bananki. Będzie chyba więcej.

    OdpowiedzUsuń