Szpeciele: guzy i wypustki na liściach

Pęcherze, wybrzuszenia, wyrostki, guzy na liściach - tak wyglądają ślady żerowania szpecieli. Gdy odwróci się chory liść, można dojrzeć białe lub żółte ziarenka mniejsze od piasku. To właśnie te niszczycielskie owady. Na jednym milimetrze mieszczą się co najmniej 3-4 szpeciele. Żyją w koloniach podobnie jak mszyce.

Szpecielom smakują zwłaszcza jesiony, klony, jabłonie, orzechy, lipy, śliwy, grusze, jarzębiny. Ślady ich działalności najłatwiej zauważyć w maju. Na liściach pojawiają wtedy guzy i wypustki, ale czasem liście mogą się też zwijać w ruloniki i brązowieć. Objawy zależą od gatunków szpecieli, a jest ich sporo.

Ze względu na to, że szpeciele są malutkie (długość tylko 0,15-0,3 mm), można ich nie zauważyć. Objawy na liściach zaś bardzo łatwo pomylić z chorobami grzybowymi.


                                                         Objawy żerowania szpecieli


            Szpeciele siedzą na spodzie liścia. W zależności od gatunku mogą być białe lub żółte.

Jak się pozbyć szpecieli?


1. Obrywać wiosną zaatakowane liście i niszczyć. Najlepsza pora to maj i początek czerwca.

2. Opryskać rośliny naturalnym wyciągiem owadobójczym, np. z rumianku pospolitego czy krwawnika pospolitego. Można też zaparzyć... herbatę. Najlepsza do oprysków jest np. herbata chińska i gruzińska.

3. W ostateczności, jeśli inwazja jest duża, można zastosować środek chemiczny. W sklepie najlepiej pytać o preparaty do szkodników ssąco-gryzących.
W następnym roku zaś patrz punkt 1. Zapobiegawczo przyda się punkt 2.

Oczywiście, nawet jeśli zniszczy się szpeciele, liście już się nie wyprostują w tym samym roku. Będą oszpecone aż opadną.

Naturalnymi wrogami szpecieli są biedronki. Aby biedronek było dużo w ogrodzie, zawsze trzeba zostawić na zimę trochę opadłych liści, pod którymi one zimują. W sterylnie wygrabionych ogrodach nie przetrwają zimy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz