Szpecielom smakują zwłaszcza jesiony, klony, jabłonie, orzechy, lipy, śliwy, grusze, jarzębiny. Ślady ich działalności najłatwiej zauważyć w maju. Na liściach pojawiają wtedy guzy i wypustki, ale czasem liście mogą się też zwijać w ruloniki i brązowieć. Objawy zależą od gatunków szpecieli, a jest ich sporo.
Ze względu na to, że szpeciele są malutkie (długość tylko 0,15-0,3 mm), można ich nie zauważyć. Objawy na liściach zaś bardzo łatwo pomylić z chorobami grzybowymi.
Objawy żerowania szpecieli
Szpeciele siedzą na spodzie liścia. W zależności od gatunku mogą być białe lub żółte.
Jak się pozbyć szpecieli?
1. Obrywać wiosną zaatakowane liście i niszczyć. Najlepsza pora to maj i początek czerwca.
2. Opryskać rośliny naturalnym wyciągiem owadobójczym, np. z rumianku pospolitego czy krwawnika pospolitego. Można też zaparzyć... herbatę. Najlepsza do oprysków jest np. herbata chińska i gruzińska.
3. W ostateczności, jeśli inwazja jest duża, można zastosować środek chemiczny. W sklepie najlepiej pytać o preparaty do szkodników ssąco-gryzących.
W następnym roku zaś patrz punkt 1. Zapobiegawczo przyda się punkt 2.
Oczywiście, nawet jeśli zniszczy się szpeciele, liście już się nie wyprostują w tym samym roku. Będą oszpecone aż opadną.
Naturalnymi wrogami szpecieli są biedronki. Aby biedronek było dużo w ogrodzie, zawsze trzeba zostawić na zimę trochę opadłych liści, pod którymi one zimują. W sterylnie wygrabionych ogrodach nie przetrwają zimy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz