Kwiaty do jedzenia - z ogrodu i parapetu

Nie sposób się nimi najeść. Chodzi oczywiście o coś innego: zapach, kolor, świeżość, kształt. Czasem o właściwości lecznicze. Kwiaty są świetne do dekoracji dań, jako dodatek do herbaty czy składnik sałatek.

Jadalnych kwiatów jest mnóstwo. I pewnie każdy ma swoje ulubione. Ja lubię kwiaty zwłaszcza w sałatkach, jako dodatek do herbaty oraz likierów. Oto moja top lista:)

CYTRYNA ZWYCZAJNA (Citrus limon)
Cechy: niskie drzewko
Zastosowanie kwiatów: desery, dodatek do herbaty, sałatki owocowe


Cytryny kwitną bardzo obficie na parapecie. Pachnących kwiatów jest tak dużo, że roślina i tak nie dałaby wykarmić zawiązanych z nich owoców. Większe płatki można pokroić. Ciekawie wygląda żółty pyłek (też jest go dużo) na deserach.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DYNIA ZWYCZAJNA (Cucurbita pepo)
Cechy: roślina jednoroczna
Zastosowanie kwiatów: do faszerowania, smażenia w cieście, dania z makaronem


W taki sam sposób, jak kwiaty dyni, można użyć kwiatów innych dyniowatych, czyli np. cukinii i kabaczka.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FIOŁEK WONNY (Viola odorata)
Cechy: bylina
Zastosowanie kwiatów: likier kwiatowy, syrop kwiatowy, dodatek do herbaty i sałatek


Kwiaty fiołka wonnego, dodane do likieru czy syropu, bawią je na fiołkowy kolor. W herbatce (świeże lub suszone) mają działanie przeciwkaszlowe.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GRANAT WŁAŚCIWY (Punica granatum)
Cechy: krzew
Zastosowanie kwiatów: sałatki owoce, dekoracja dań


W medycynie ludowej w krajach śródziemnomorskich  kwiaty granatu stosuje się przy biegunkach. Na talerzu to głównie piękna dekoracja. Na parapecie trudno się doczekać w owoców, gdyż większość granatów jest obcopylna.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
HERBATA CHIŃSKA (Camelia sinensis)
Cechy: krzew
Zastosowanie kwiatów: dodatek do herbaty


Kwiaty herbaty chińskiej bardzo ładnie pachną. Wrzucone do herbaty nadają jej piękny aromat (podobnie jak np. kwiaty cytryny).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
JABŁOŃ (Malus domestica)
Cechy: drzewo
Zastosowanie kwiatów: sałatki, dekoracja dań, likier kwiatowy


Płatki kwiatów jabłoni są bardzo delikatne w smaku. Wystarczy nawet kilka sztuk do dekoracji lodów czy drinka. Podobnie można używać płatków gruszy czy wiśni.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
MIĘTA PIEPRZOWA (Mentha piperita)
Cechy: bylina
Zastosowanie kwiatów: sałatki, herbatki, dekoracja dań


Pachną podobnie jak liście. Obrywać można pojedyncze kwiatki (są delikatniejsze) albo używać całych kwiatostanów, np. jako dodatek do herbatki.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NAGIETEK LEKARSKI (Caledula officinalis)
Cechy: roślina jednoroczna
Zastosowanie kwiatów: sosy, sałatki, barwienie ryżu, dekoracja dań


Najlepiej używać tylko zewnętrznych płatków (są delikatne w smaku). Kwiaty nagietka barwią ryż i sosy na żółty, podobnie jak szafran.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
OGÓRECZNIK LEKARSKI (Borago officinalis)
Cechy: roślina jednoroczna
Zastosowanie kwiatów: sałatki, dekoracja dań


Delikatne, lekko pachnące ogórkiem. Więcej o ogóreczniku lekarskim CZYTAJ TUTAJ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
ROSZPONKA WARZYWNA (Valerianella locusta)
Cechy: roślina jednoroczna
Zastosowanie kwiatów: sałatki


Mniej więcej na początku maja roszponka zaczyna kwitnąć i jej liście stają się niejadalne (twarde, niesmaczne). Kwiaty są białe, drobne, nieatrakcyjne. Ja ścinam je nożyczkami z zielonymi końcówkami i najmłodszymi liśćmi, kroję i wrzucam do sałatek. Smakują podobnie jak sałata.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RÓŻA (Rosa)
Cechy: krzew
Zastosowanie kwiatów: likier kwiatowy, syrop kwiatowy, dodatek do herbaty, dekoracja dań


Najbardziej cenne są płatki róży dzikiej (Rosa canina) i róży pomarszczonej (Rosa rugosa), ale można używać też innych.

Płatki z róży polnej dodawano kiedyś w Polsce do chleba (przed upieczeniem). Taki dodatek wręcz zalecano dla smaku i zdrowia, np. w książce z 1801 roku „Doświadczenia w gospodarstwie, ogrodnictwie, rękodziełach, w lekarstwach wiejskich” (nieznanego autora).

W medycynie ludowej wielu krajów płatki róż stosowano jako środek przeciw szkorbutowi, wzmacniający, przy przeziębieniu, chorobach żołądka i dwunastnicy.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
SŁONECZNIK ZWYCZAJNY (Hellanthus annuus)
Cechy: roślina jednoroczna
Zastosowanie kwiatów: dekoracja dań, dodatek do herbatek


Używa się tylko zewnętrznych, żółtych płatków słonecznika. Mają właściwości lecznicze – stosuje się je do herbatek przy przeziębieniach, anginie, grypie.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
STEWIA (Stevia rebaudiana)
Cechy: roślina jednoroczna lub bylina (w zależności od rodzaju uprawy)
Zastosowanie kwiatów: słodzenie herbatek, deserów, likierów


Podobnie jak liście, kwiaty stewii słodzą potrawy, ale w mniejszym stopniu. Nie podnoszą przy tym poziomu cukru we krwi i nie powodują przybierania na wadze.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
STOKROTKA POSPOLITA (Bellis perennis)
Cechy: bylina
Zastosowanie kwiatów: sałatki, dekoracja dań i kanapek


Używać można kwiatów całych i siekanych. Więcej o zastosowaniu stokrotek w kuchni i apteczce CZYTAJ TUTAJ
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SZCZYPIOREK (Allium schoenoprasum)
Cechy: bylina
Zastosowanie kwiatów: sałatki, dekoracja dań


Najładniej na talerzu wyglądają całe kwiatostany, ale trudno je zjeść w takiej postaci. Do sałatek lepiej wrzucać kwiaty pokrojone, a najlepiej – wyrwane z kwiatostanu (są najdelikatniejsze w smaku).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
TRUSKAWKA (Fragaria ananassa)
Cechy: bylina
Zastosowanie kwiatów: sałatki, dekoracja dań



Do jedzenia najlepsze są białe, zewnętrze płatki oraz żółte pręciki. Oczywiście można też jeść kwiaty poziomek.

3 komentarze:

  1. Gdzie można kupić cutrynę i camelię? Czy taka cytryna wyhodowana z pestki też będzie kwitnąć? Po ilu latach?

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba pytać w kwiaciarniach:) Bywają też na kiermaszach ogrodniczych. Ogólnie łatwiej w domu czy na tarasie uprawiać cytrynę niż herbatę chińską.

    Cytryna z pestki też zakwitnie, ale zwykle nie wcześniej niż po 10 latach, niestety.Uprawa z pestki na parapecie ma moim zdaniem tylko wtedy sens, jeśli chce się wyhodować własną odmianę czy krzyżówkę cytryny z innym cytrusem.

    OdpowiedzUsuń