Nie sposób się nimi najeść. Chodzi oczywiście o coś innego:
zapach, kolor, świeżość, kształt. Czasem o właściwości lecznicze. Kwiaty są
świetne do dekoracji dań, jako dodatek do herbaty czy składnik sałatek.
Jadalnych kwiatów jest mnóstwo. I pewnie każdy ma swoje
ulubione. Ja lubię kwiaty zwłaszcza w sałatkach, jako dodatek do herbaty oraz
likierów. Oto moja top lista:)
CYTRYNA ZWYCZAJNA (Citrus limon)
Cechy: niskie drzewko
Zastosowanie kwiatów: desery, dodatek do herbaty, sałatki
owocowe
Cytryny kwitną bardzo obficie na parapecie. Pachnących
kwiatów jest tak dużo, że roślina i tak nie dałaby wykarmić zawiązanych z nich
owoców. Większe płatki można pokroić. Ciekawie wygląda żółty pyłek (też jest go
dużo) na deserach.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DYNIA ZWYCZAJNA (Cucurbita pepo)
Cechy: roślina jednoroczna
Zastosowanie kwiatów: do faszerowania, smażenia w cieście,
dania z makaronem
W taki sam sposób, jak kwiaty dyni, można użyć kwiatów innych
dyniowatych, czyli np. cukinii i kabaczka.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FIOŁEK WONNY (Viola odorata)
Cechy: bylina
Zastosowanie kwiatów: likier kwiatowy, syrop kwiatowy,
dodatek do herbaty i sałatek
Kwiaty fiołka wonnego, dodane do likieru czy syropu, bawią
je na fiołkowy kolor. W herbatce (świeże lub suszone) mają działanie przeciwkaszlowe.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GRANAT WŁAŚCIWY (Punica granatum)
Cechy: krzew
Zastosowanie kwiatów: sałatki owoce, dekoracja dań
W medycynie ludowej w krajach śródziemnomorskich kwiaty granatu stosuje się przy biegunkach. Na
talerzu to głównie piękna dekoracja. Na parapecie trudno się doczekać w owoców,
gdyż większość granatów jest obcopylna.
HERBATA CHIŃSKA (Camelia sinensis)
Cechy: krzew
Zastosowanie kwiatów: dodatek do herbaty
Kwiaty herbaty chińskiej bardzo ładnie pachną. Wrzucone do
herbaty nadają jej piękny aromat (podobnie jak np. kwiaty cytryny).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
JABŁOŃ (Malus domestica)
Cechy: drzewo
Zastosowanie kwiatów: sałatki, dekoracja dań, likier
kwiatowy
Płatki kwiatów jabłoni są bardzo delikatne w smaku. Wystarczy
nawet kilka sztuk do dekoracji lodów czy drinka. Podobnie można używać płatków
gruszy czy wiśni.
MIĘTA PIEPRZOWA (Mentha piperita)
Cechy: bylina
Zastosowanie kwiatów: sałatki, herbatki, dekoracja dań
Pachną podobnie jak liście. Obrywać można pojedyncze kwiatki
(są delikatniejsze) albo używać całych kwiatostanów, np. jako dodatek do
herbatki.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NAGIETEK LEKARSKI (Caledula officinalis)
Cechy: roślina jednoroczna
Zastosowanie kwiatów: sosy, sałatki, barwienie ryżu, dekoracja
dań
Najlepiej używać tylko zewnętrznych płatków (są delikatne w
smaku). Kwiaty nagietka barwią ryż i sosy na żółty, podobnie jak szafran.
OGÓRECZNIK LEKARSKI (Borago officinalis)
Cechy: roślina jednoroczna
Zastosowanie kwiatów: sałatki, dekoracja dań
Delikatne, lekko pachnące ogórkiem. Więcej o ogóreczniku
lekarskim CZYTAJ TUTAJ
ROSZPONKA WARZYWNA (Valerianella locusta)
Cechy: roślina jednoroczna
Zastosowanie kwiatów: sałatki
Mniej więcej na początku maja roszponka zaczyna kwitnąć i
jej liście stają się niejadalne (twarde, niesmaczne). Kwiaty są białe, drobne,
nieatrakcyjne. Ja ścinam je nożyczkami z zielonymi końcówkami i najmłodszymi liśćmi, kroję i wrzucam do sałatek. Smakują podobnie jak sałata.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RÓŻA (Rosa)
Cechy: krzew
Zastosowanie kwiatów: likier kwiatowy, syrop kwiatowy, dodatek do
herbaty, dekoracja dań
Najbardziej cenne są płatki róży dzikiej (Rosa canina) i róży
pomarszczonej (Rosa rugosa), ale można używać też innych.
Płatki z róży polnej dodawano kiedyś w Polsce do chleba
(przed upieczeniem). Taki dodatek wręcz zalecano dla smaku i zdrowia, np. w
książce z 1801 roku „Doświadczenia w gospodarstwie, ogrodnictwie, rękodziełach,
w lekarstwach wiejskich” (nieznanego autora).
W medycynie ludowej wielu krajów płatki róż stosowano jako
środek przeciw szkorbutowi, wzmacniający, przy przeziębieniu, chorobach żołądka
i dwunastnicy.
SŁONECZNIK ZWYCZAJNY (Hellanthus annuus)
Cechy: roślina jednoroczna
Zastosowanie kwiatów: dekoracja dań, dodatek do herbatek
Używa się tylko zewnętrznych, żółtych płatków słonecznika. Mają
właściwości lecznicze – stosuje się je do herbatek przy przeziębieniach,
anginie, grypie.
STEWIA (Stevia rebaudiana)
Cechy: roślina jednoroczna lub bylina (w zależności od
rodzaju uprawy)
Zastosowanie kwiatów: słodzenie herbatek, deserów, likierów
Podobnie jak liście, kwiaty stewii słodzą potrawy, ale w
mniejszym stopniu. Nie podnoszą przy tym poziomu cukru we krwi i nie powodują
przybierania na wadze.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
STOKROTKA POSPOLITA (Bellis perennis)
Cechy: bylina
Zastosowanie kwiatów: sałatki, dekoracja dań i kanapek
Używać można kwiatów całych i siekanych. Więcej o zastosowaniu
stokrotek w kuchni i apteczce CZYTAJ TUTAJ
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SZCZYPIOREK (Allium schoenoprasum)
Cechy: bylina
Zastosowanie kwiatów: sałatki, dekoracja dań
Najładniej na talerzu wyglądają całe kwiatostany, ale trudno
je zjeść w takiej postaci. Do sałatek lepiej wrzucać kwiaty pokrojone, a
najlepiej – wyrwane z kwiatostanu (są najdelikatniejsze w smaku).
TRUSKAWKA (Fragaria ananassa)
Cechy: bylina
Zastosowanie kwiatów: sałatki, dekoracja dań
Do jedzenia najlepsze są białe, zewnętrze płatki oraz żółte
pręciki. Oczywiście można też jeść kwiaty poziomek.
Smaczny post :)
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić cutrynę i camelię? Czy taka cytryna wyhodowana z pestki też będzie kwitnąć? Po ilu latach?
OdpowiedzUsuńTrzeba pytać w kwiaciarniach:) Bywają też na kiermaszach ogrodniczych. Ogólnie łatwiej w domu czy na tarasie uprawiać cytrynę niż herbatę chińską.
OdpowiedzUsuńCytryna z pestki też zakwitnie, ale zwykle nie wcześniej niż po 10 latach, niestety.Uprawa z pestki na parapecie ma moim zdaniem tylko wtedy sens, jeśli chce się wyhodować własną odmianę czy krzyżówkę cytryny z innym cytrusem.