Koper włoski |
Koper włoski (Foeniculum vulgare) jest uprawiany w Polsce od XVI wieku. Dziś traktuje się go jako delikatesowe warzywo o leczniczych właściwościach. Przed wiekami zaś był uważany tylko za zioło.
Koper włoski powinien być w każdym ogrodzie. Ma bowiem nie tylko dużo witamin. Sałatka z koprem włoskim jest jak najlepszy przyjaciel – poprawia samopoczucie, daje energię, nastraja optymistycznie. Po zjedzeniu kopru włoskiego ma się lepszy humor i chęć na pożartowanie. Herbatka z kopru włoskiego poprawia trawienie i zapobiega kolkom u dzieci.
Szczególnie jest zalecany po czterdziestce. Koper włoski ma bowiem właściwości odmładzające. Przez wieki starsze osoby jadały go, by zachować dobry wzrok i mocny, dźwięczny głos do końca życia. Kobiety w ciąży jadły koper włoski, by ich dzieci miały piękne oczy.
Koper ogrodowy ma jadalne liście, łodygi i nasiona. Za najbardziej delikatesowe są uważane mięsiste ogonki liściowe – i pod taką postacią jest sprzedawany w sklepach. Jednak można go jeść tak samo jako koper ogrodowy, czyli np. posypując sałatki, kanapki, koktajle, dania obiadowe.
Koper włoski nie jest trudny w uprawie. Najczęściej przyczyną niepowodzenia w uprawie jest zbyt kwaśna ziemia.
Termin siewu
Koper włoski można siać z rozsady albo od razu do gruntu. I to aż przez pół roku! Dobrze znosi przesadzanie. Jeśli w gruncie koper włoski wzejdzie zbyt gęsto, niekoniecznie trzeba go przesadzać. Można po prostu wyrywać nadprogramowe rośliny i zjadać. Pozostawione kopry mogą się wtedy swobodniej rozrastać.- Styczeń i luty – koper włoski sieje się do skrzynek. Na miejsca stałe sadzi w marcu i kwietniu w szklarni lub w maju w gruncie.
- Kwiecień - siew do skrzynek albo od razu do gruntu. Siewki można przesadzać, gdy mają po ok. 5 cm.
- Maj - tylko pierwsza połowa tego miesiąca. Siew do skrzynek lub od razu do gruntu. Siewki można przesadzać, gdy mają po ok. 5 cm.
- Czerwiec - jedynie druga połowa tego miesiąca. Siew do skrzynek lub od razu do gruntu. Siewki można przesadzać, gdy mają po ok. 5 cm.
- Lipiec - siew do skrzynek lub od razu do gruntu. Siewki przesadza się, gdy mają po ok. 5 cm.
Uwaga! Terminów siewu kopru włoskiego warto przestrzegać, by za wcześnie nie zakwitł. Wtedy mniejszy jest plon liści.
Ziemia
Koper włoski lubi żyzną, lekko wilgotną ziemię z dodatkiem kompostu albo w drugim roku po nawożeniu obornikiem.Toleruje też ziemię przeciętną, ale nie może być ona kwaśna. Odczyn ziemi powinien być od obojętnego do zasadowego (pH 7-8).
Głębokość siewu
Nasiona kopru włoskiego sieje się na głębokość 1-1,5 cm.Rozstaw nasion
Koper włoski najlepiej siać dość rzadko, co 1-2 cm. Gdy wzejdzie zbyt gęsto, można go przesadzić, albo przerwać i zjeść wyrwane rośliny.Jeśli koper włoski uprawia się na nasiona lub ogonki liściowe, na powierzchni 50x50 cm powinna zostać jedna roślina.
Gdy koper włoski wzejdzie zbyt gęsto, trzeba go przerywać. Nadprogramowe rośliny można zjeść. |
Kiełkowanie
Koper włoski kiełkuje po 14-20 dniach. Do kiełkowania wystarcza mu około 10 stopni Celsjusza. Jest odporny na przymrozki wiosenne i jesienne.Podczas kiełkowania koper włoski powinien mieć delikatnie wilgotną ziemię. Nie może mieć za mokro, bo wtedy siewki atakują choroby grzybowe.
Gdzie sadzić
Koper włoski można uprawiać w szklarni lub tunelu foliowym (tylko wiosną), warzywniku, ogródku ziołowym. Ma tak piękne, pierzaste liści, że nadaje się nawet na rabaty kwiatowe.Stanowisko
Najlepsze jest słoneczne.Mrozoodporność
Bardzo dobra. Koper włoski doskonale znosi przymrozki do minus 5 stopni Celsjusza.Liście kopru włoskiego wyglądają na delikatne, ale dobrze znoszą przymrozki. |
Warto wiedzieć
- Inne nazwy kopru włoskiego: białe włoskie selery, fenkuł włoski, Foeniculum vulgare, kopr włoski.
- Oto wierszyk z książki „Apteka dla tych co iey, ani Lekarza nie mają” z 1750 r. (pisownia oryginalna):
„Koper włoski czworakie skutki sprawuje
Farby Trucizny znosi, żołądek purguje
Wzrok naprawia, urynę wiatry wszelkie pędzi
A twarzą tylną taki, co nos smrodem swędzi”.
Autor podpisał się jako „Naynizszy Podnozek J.Z.R.K.” ówczesnego króla, czyli Augusta III Sasa.☺
Więcej o uprawie kopru włoskiego na portalu Niepodlewam CZYTAJ TUTAJ
Ciekawe, jak by wyglądał ten koper posadzony na rabacie ozdobnej wśród bylin...?
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:)
UsuńTak lubię fenkuł, że sieję go jeszcze w sierpniu, w tym roku ostatnie rośliny zostały skonsumowane pod koniec grudnia, oczywiście, gdyby zima była siarczysta, byłoby inaczej. Tę ostatnią rundkę sieję w grunt, a przesadzam do inspektu, czyli odwrotnie, niż wiosną. Sprawdza się!
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć:) Wypróbuję!
Usuń