Rozpoznanie nie jest łatwe, bo wiele podobnych objawów mylą nawet fachowcy.
Zagłodzenie roślin często jest także brane za objawy chorób grzybowych czy wirusowych albo atak szkodników. A wystarczy tylko odpowiednio nawozić rośliny - zarówno ogrodowe, jak i doniczkowe.
Oto podstawowe objawy najważniejszych składników pokarmowych:
AZOT
Za mało azotu:
1. rośliny są wątłe, słabo rosną i kwitną, przypominają patyki
2. liście stają się jasnozielone, a potem żółkną od brzegów do środka
Za dużo azotu:
1. rośliny rosną wybujałe, obficie kwitną lecz słabo owocują
2. liście są duże, ale miękkie i delikatne
BOR
Za mało boru:
1. zniekształcone wierzchołki najmłodszych pędów
2. plamy na korzeniach, a w zaawansowanym stadium gnicie korzeni
3. zszarzałe liście, czasem też pofałdowane
4.obumieranie najmłodszych liści
5. zniekształcone jabłka i gruszki (plamy, skorkowacenia), śliwki i morele (pękanie, brunatne plamy)
Uwaga: Czasami w glebie jest wystarczająco dużo boru, ale rośliny nie mogą go przyswoić, ponieważ jest ona zbyt kwaśna lub zbyt zasadowa. Taka sytuacja może wystąpić np. gdy się przenawozi ogród popiołem z kominka (gleba jest wtedy zbyt zasadowa).
FOSFOR
Za mało fosforu:
1. liście przebarwiają się na fioletowo lub czerwono (często najpierw nerwy, a potem blaszki), ale jednocześnie zachowują ciemnozielony odcień
2. nienaturalne, pionowe ustawienie liści
3. wydłużony czas dojrzewania owoców i nasion
Za dużo fosforu:
1. prowadzi do braku pobierania żelaza (rośliny mają wtedy objawy jego braku)
Uwaga: Zdarza się, że rośliny trzymane w niskich temperaturach, np. na przedwiośniu w cieplarniach (rozsady warzyw itp.), mają niedobory fosforu. Kiedy robi się cieplej, objawy te znikają.
MAGNEZ
Za mało magnezu:
1. liście (zwłaszcza starsze) są w żółto-zielone lub czerwono-zielone wzorki (marmurkowate)
2. paski na trawie
Uwaga: brak magnezu może wystąpić po przewapnowaniu albo przy nadmiernym zakwaszeniu gleby. Zdarza się też po długich deszczach i suszy.
MANGAN
Za mało manganu:
1. szare i żółte plamy na trawie
2. żółte cętki i plamy pomiędzy zielonymi nerwami liści
3. opadanie liści z najmłodszych pędów (przy silnym braku)
4. słabe wybarwienie owoców, np. jabłek
5. mniej witamin i cukrów w owocach i warzywach
Uwaga: Jeśli gleba jest zbyt zasadowa lub zawiera bardzo dużo magnezu albo żelaza, rośliny nie mogą z niej pobierać manganu.
MIEDŹ
Za mało miedzi:
1. zniekształcone kwiaty i owoce
2. zdeformowane i odbarwione korzenie marchewek
3. żółknące, zasychające, postrzępione liście na krawędziach
3. zamieranie wierzchołków pędów
MOLIBDEN
Za mało molibdenu:
1. zwiększona zawartość szkodliwych azotanów w warzywach
2. liście żółkną, a nawet robią się białe i są zniekształcone
3. szczypior jest wiotki i zamierają jego wierzchołki
4. pomidory stają się bardzo wrażliwe na choroby
Uwaga: Najczęściej brak molibdenu dotyczy gleb kwaśnych, np. dawno niewapnowanych.
POTAS
Za mało potasu:
1. rośliny wyglądają jak zwiędnięte, mimo podlewania
2. liście żółkną, szczególnie na brzegach (czasami wcześniej mają niebieskawy lub czerwonawy odcień), a następnie mogą się marszczyć
3. zielone i białawe plamy wewnątrz owoców pomidora
4. owoce i warzywa źle się przechowują, są gorzej wybarwione
Za dużo potasu:
1. rośliny nie mogą pobierać magnezu i wapnia, przez co występują u nich niedobory tych składników
WAPŃ
Za mało wapnia:
1. obumieranie korzeni
2. żółknięcie, zamieranie, a nawet gnicie najmłodszych pędów i liści
3. szare plamy na owocach, np. u jabłek są one gorzkie w smaku
4. wiotkość tulipanów (przewracają się na rabatach)
5. róże nie wykształcają kwiatów
Za dużo wapnia:
1. rośliny nie mogą pobierać np. boru, żelaza oraz manganu i występują na nich objawy tych składników
ŻELAZO
Za mało żelaza:
1. drobnienie liści
2. żółknięcie liści między nerwami (zwłaszcza najmłodszych)
3. przedwczesne opadanie liści (w sierpniu)
Uwaga: Brak żelaza dotyczy zwykle gleb o zbyt wysokim odczynie. Wśród roślin szczególnie wrażliwych na brak żelaza są maliny, rododendrony, azalie, borówki.
Wykład pierwsza klasa. Podziękowania i pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńwspaniale przedstawiona informacja. Bardzo dziekuje!
OdpowiedzUsuńBardzo pomocne - dziękuję!
OdpowiedzUsuńTego szukałam!!!
OdpowiedzUsuńBaaaaaaaaaaardzo dziękuję!!!
Wooooooooooooooooow:):)
OdpowiedzUsuń👍
OdpowiedzUsuńsuper! rzeczowo, konkretnie, jasno- teraz rozumiem skąd co się bierze i jakie są zależności.
OdpowiedzUsuń