Uprawa rzeżuchy na ręczniku kuchennym

Rzeżucha ogrodowa to najłatwiejsze w uprawie warzywo. Rośnie błyskawicznie - zielone łodyżki można ścinać już po ok. 10 dniach. Nie trzeba jej nawet siać w ziemi, bo znakomicie ją zastępuje np. papierowy ręcznik kuchenny. Tak wyhodowanej rzeżuchy (na parapecie) nie trzeba nawet myć przez  zjedzeniem.

Dlaczego ręcznik kuchenny? Bo potem można go wyrzucić na kompost, gdzie rozkłada się błyskawicznie. Tak jest ekologicznie:)
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Oto instrukcja uprawy rzeżuchy na ręczniku kuchennym:

1. Potrzebne są papierowy ręcznik, dwa małe talerzyki o różnych średnicach i nasiona rzeżuchy.


------------------------------------

2. Mniejszy talerzyk wykładamy 2-3 warstwami ręcznika, odwracamy, kładziemy na większym talerzyku i zwilżamy wodą.


------------------------------------

3. Wysypujemy nasiona i codziennie podlewamy.


---------------------------------------

4. Po 10 dniach rzeżuchę można ścinać. Zawiera witaminy A, B1, C, siarkę i olejki eteryczne nadające jej charakterystyczny zapach. Nadaje się na kanapki, do sałatek, zapiekanek, dań obiadowych.


Warto wiedzieć

  • Podobnie sieje się rzeżuchę na wacie.
Więcej CZYTAJ TUTAJ

  • Rzeżuchę można także siać w ziemi w doniczkach.
Więcej CZYTAJ TUTAJ



3 komentarze: