Nasiona komatsuny bardzo łatwo wyhodować w ogrodzie i na balkonie. |
Komatsuna to rodzaj kapusty japońskiej. Jest bardzo łatwa w uprawie, zarówno w ogrodzie, jak w donicach na balkonie. Szybko plonuje – już po 3 tygodniach nadaje się do jedzenia. Jest niewymagająca i plonuje dwa razy w roku (wiosną i jesienią).
W Japonii jest znana od wieków. W Polsce to nowość. Wróżę jej jednak dużą popularność.
Jedna z wielu zalet komatsuny to łatwość rozmnażania. Bardzo łatwo wyhodować własne nasiona. Nawet w donicy! Można wtedy mieć mnóstwo własnej komatsuny. Wystarczy zostawić na nasiona kilka roślin.
W smaku komatsuna przypomina np. kapustę pekińską, z którą jest spokrewniona.
Kwitnienie komatsuny
Komatsuna kwitnie na przełomie maja i czerwca. Kwiaty są żółte, drobne.Kwiaty komatsuny także nadają się do jedzenia. |
Zbiór nasion komatsuny
Komatsuna zawiązuje nasiona w łuszczynach, które przypominają kształtem małe strąki fasoli.Nasiona dojrzewają w połowie lipca. Łatwo to poznać, bo łuszczyny, w których się znajdują, stają się suche.
Nasiona z łuszczynami zbiera się do naczynia i odstawia w zacienione, przewiewne miejsce. Powinny podeschnąć.
Łuskanie nasion
Nasion komatsuny nie trzeba łuskać. Nasiona są drobne. To zajęłoby mnóstwo czasu i w ogóle nie jest potrzebne.Nasiona komatsuny można siać razem z łuszczynami. Nie przeszkadzają im podczas wschodzenia.
Komatsuna zawiązuje dużo nasion. |
Kiedy siać
Siew komatsuny z własnych nasion jest bardzo łatwy.Po zebraniu nasion w lipcu, można siać komatsunę już w sierpniu lub do połowy września. Oczywiście część nasion warto też zostawić do wiosny.
Nasiona wschodzą do tygodnia.
Komatsuna jest odporna na przymrozki – to jeszcze jedna jej zaleta. Wytrzymuje spadki temperatury do minus 10 stopni Celsjusza.
Nasiona komatsuny można siać razem z łuszczynami. |
Warto wiedzieć
- Komatsuna to świetne warzywo do uprawy na balkonie.
Jak uprawiać komatsunę w donicach CZYTAJ TUTAJ
Komatsuna w donicy |
Dotąd nie słyszałam o takiej roślinie. Strąki wyglądają jak fasolka. Czy podobnie się je przyprawia ?
OdpowiedzUsuńKomatsuna przypomina w smaku kapustę pekińską albo pak choi, ale jest łatwiejsza w uprawie:) To warzywo takie w japońskim stylu - bez wyrazistego smaku. Ja dodaję do sałatek i dań na ciepło.
UsuńBardzo ciekawa roślinka :)
OdpowiedzUsuńCiekawa i przyszłościowa:)
UsuńCzyli je się tylko liście, przed zawiązaniem nasion? Czy cały czas? Lubię nowości, w tym roku posadziłam sadzonki kiwano i zastanawiam się czy zdąży zaowocować przy tych ciągłych deszczach:-(
OdpowiedzUsuńTak, je się się liście, ale kwiaty też można dorzucić np. do sałatek. Komatsuna bardzo szybko rośnie:)
Usuń