Jak zbierać komatsunę na nasiona

Komatsuna to warzywo bardzo łatwe w uprawie. Jej nasiona można zebrać w lipcu i posiać nawet w tym samym roku. Albo wiosną.

Nasiona komatsuny bardzo łatwo wyhodować w ogrodzie i na balkonie.

Komatsuna to rodzaj kapusty japońskiej. Jest bardzo łatwa w uprawie, zarówno w ogrodzie, jak w donicach na balkonie. Szybko plonuje – już po 3 tygodniach nadaje się do jedzenia. Jest niewymagająca i plonuje dwa razy w roku (wiosną i jesienią). 

W Japonii jest znana od wieków. W Polsce to nowość. Wróżę jej jednak dużą popularność.

Jedna z wielu zalet komatsuny to łatwość rozmnażania. Bardzo łatwo wyhodować własne nasiona. Nawet w donicy! Można wtedy mieć mnóstwo własnej komatsuny. Wystarczy zostawić na nasiona kilka roślin.

W smaku komatsuna przypomina np. kapustę pekińską, z którą jest spokrewniona.

Kwitnienie komatsuny

Komatsuna kwitnie na przełomie maja i czerwca. Kwiaty są żółte, drobne.

Kwiaty komatsuny także nadają się do jedzenia.

Zbiór nasion komatsuny

Komatsuna zawiązuje nasiona w łuszczynach, które przypominają kształtem małe strąki fasoli.

Nasiona dojrzewają w połowie lipca. Łatwo to poznać, bo łuszczyny, w których się znajdują, stają się suche.

Nasiona z łuszczynami zbiera się do naczynia i odstawia w zacienione, przewiewne miejsce. Powinny podeschnąć.

Łuskanie nasion

Nasion komatsuny nie trzeba łuskać. Nasiona są drobne. To zajęłoby mnóstwo czasu i w ogóle nie jest potrzebne.

Nasiona komatsuny można siać razem z łuszczynami. Nie przeszkadzają im podczas wschodzenia.

Komatsuna zawiązuje dużo nasion.

Kiedy siać

Siew komatsuny z własnych nasion jest bardzo łatwy.

Po zebraniu nasion w lipcu, można siać komatsunę już w sierpniu lub do połowy września. Oczywiście część nasion warto też zostawić do wiosny.

Nasiona wschodzą do tygodnia.

Komatsuna jest odporna na przymrozki – to jeszcze jedna jej zaleta. Wytrzymuje spadki temperatury do minus 10 stopni Celsjusza.

Nasiona komatsuny można siać razem z łuszczynami.

Warto wiedzieć


  • Komatsuna to świetne warzywo do uprawy na balkonie.

Jak uprawiać komatsunę w donicach CZYTAJ TUTAJ

Komatsuna w donicy

6 komentarzy:

  1. Dotąd nie słyszałam o takiej roślinie. Strąki wyglądają jak fasolka. Czy podobnie się je przyprawia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komatsuna przypomina w smaku kapustę pekińską albo pak choi, ale jest łatwiejsza w uprawie:) To warzywo takie w japońskim stylu - bez wyrazistego smaku. Ja dodaję do sałatek i dań na ciepło.

      Usuń
  2. Bardzo ciekawa roślinka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli je się tylko liście, przed zawiązaniem nasion? Czy cały czas? Lubię nowości, w tym roku posadziłam sadzonki kiwano i zastanawiam się czy zdąży zaowocować przy tych ciągłych deszczach:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, je się się liście, ale kwiaty też można dorzucić np. do sałatek. Komatsuna bardzo szybko rośnie:)

      Usuń