Wyhodowanie chleba świętojańskiego z nasiona jest dość łatwe. To niewybredna roślina, łatwa w uprawie. Problemy pojawiają się po kilku latach, gdy dorasta w domu do sufitu. Wytrzymuje lekkie mrozy.
Szarańczyn strąkowy, czyli chleb świętojański (Ceratonia siliqua) |
Prawidłowa nazwa chleba świętojańskiego to szarańczyn strąkowy. Bardziej jest jednak znana ta pierwsza. Po pierwsze – łatwiej ją zapamiętać. Po drugie – ma ciekawą historię. Ponoć nasionami chleba świętojańskiego miał się żywić św. Jan Chrzciciel, gdy wiódł życie pustelnika.
Chleb świętojański to roślina o minimalnych wymaganiach, rosnąca tam, gdzie nic innego nie urośnie. Dlatego bardzo interesują się nią naukowcy, bo jej nasiona pozwalają przetrwać ludziom i zwierzętom ekstremalne warunki.
Znosi zasolenie gleby, suszę i prażące słońce. W biednych krajach ratuje od głodu ludzi i zwierzęta. Chleb świętojański można uprawiać w Polsce tylko w domach, szklarniach, oranżeriach, bo wytrzymuje jedynie lekki mróz. Niestety, własnych nasion bardzo trudno się doczekać.
Inne nazwy
Alagarrobo, Chleb św. Jana, Drzewo karbowe, Drzewo Świętojańskie, Drzewo św. Jana, Garrofa, Karob, Rożkowiec strąkowyWysokość
W naturze to wysokie drzewo do 18 m. W donicach osiąga 2-4 m. Możliwa jest uprawa w stylu bonsai.Gdy chleb świętojański osiąga w donicy zbyt duże rozmiary, można go przyciąć. |
Kwitnienie
Kwiaty są niepozorne. Rośliny mają z reguły tylko kwiaty męskie albo tylko żeńskie. Rzadko zdarzają się odmiany, które wydają zarówno kwiaty żeńskie, jak i męskie. Dlatego, nawet jeśli chleb świętojański zakwitnie w donicy, i tak raczej nie zawiąże strąków. Bo należy mieć przynajmniej dwie rośliny: żeńską i męską.Zapach
Kwiaty męskie wydzielają dość nieprzyjemny zapach.Owoce
To strąki o długości 10-30 cm. W każdym jest po 4-18 nasion. Wszystkie nasiona są identyczne – mają tę samą wagę oraz wielkość. Dlatego już setki lat temu używano ich jako odważników do ważenia szlachetnych kamieni, złota, srebra. Do dziś używa się jednostki wagi „karat”, która pochodzi od arabskiej nazwy chleba świętojańskiego.Zastosowanie
* Roślina ozdobna, polecana przede wszystkim do oranżerii i szklarni. Dobrze rośnie w wysokich pokojach z dużymi oknami od południa oraz oranżeriach i szklarniach.* Do jedzenia – nasiona chleba świętojańskiego są wyjątkowo pożywne. Zawierają dużo białka, ale też cukry i tłuszcze. Dlatego to roślina często uprawiana w biednych krajach afrykańskich, gdzie mięso jest rarytasem. Nasiona przerabia się m.in. na mąkę. Są także namiastką jajek.
*Pasza dla zwierząt – tam, gdzie nie urośnie nic innego, będzie rósł chleb świętojański. Z tego powodu tę roślinę bardzo dokładnie badają naukowcy pod kątem przydatności na paszę. Okazuje się, że najlepiej rosną na niej króliki, a następnie kozy, owoce, konie.
* W kosmetyce – nasiona chleba świętojańskiego robią karierę jako naturalny preparat nawilżający cerę.
* Do leczenia – jako specyfik na biegunki i zapalenie jelit.
W tradycyjnej medycynie leki przygotowuje się m.in. z kory chleba świętojańskiego. |
Gleba
Lekka, najlepiej piaszczysta z domieszką gliny. Toleruje szeroki odczyn pH – od 6,2 do aż 8,6, czyli od ziemi kwaśnej do bardzo zasadowej.Nawożenie
Od wiosny do końca sierpnia w umiarkowanych dawkach. Można stosować gotowe nawozy sztuczne do roślin ozdobnych z liści albo naturalne, np. typu biohumus.Podlewanie
Oszczędne; chleb świętojański lepiej, by miał za sucho, niż a mokro.Stanowisko
Koniecznie słoneczne. Najlepiej rośnie w pomieszczeniach z dużymi oknami.Rozmnażanie
Z nasion – wysiew kwietniu lub maju (IV-V) do donicy.Przed siewem nasiona dobrze jest namoczyć aż lekko spęcznieją.
Podczas kiełkowania temperatura w pomieszczeniu powinna być zbliżona do 25 stopni Celsjusza.
Młode roślinki pojawiają się po 5-8 tygodniach.
Wytrzymałość na mróz
Wytrzymuje tylko lekki mróz (do około minus 6 stopni Celsjusza).Ciekawostki
* Korzenie chleba świętojańskiego wiążą azot z powietrza (jak np. fasola). Dlatego w naturze to drzewo-oaza, wokół którego wyrastają inne rośliny.* Chleb świętojański jest odporny praktycznie na wszystko: suszę, sól morską, wiatr, spaliny. Radzi sobie nawet na kamienistych glebach. Zabójcze dla szarańczyna strąkowego są duży mróz oraz nadmiar wody.
to bardzo ciekawe, dodam ze drzewo jest chronione - nie wolno go ścicnać tu na Malcie gdzie mieszkam jest ich sporo, nawet w filmie 'Zmartwychwstały' zagrał bo jest stare i popularne w basenie Morza Śródziemnego
OdpowiedzUsuńCiekawe historie:) Dzięki!
UsuńW Myslecinku parku rosną już wiele lat.
OdpowiedzUsuńw warszawskim zoo też takie strąki widziałam. drzewo jest bardzo duże i nie wątpię że dość stare
OdpowiedzUsuńHm, to coś innego musiało być:)
UsuńU mnie w domu właśnie wykiełkował.
OdpowiedzUsuńZobaczymy co dalej :)
Powodzenia:)
UsuńWitam, a moje drzewko ma już 10cm :)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że nie będzie strąków, a może mi się uda:)
Powodzenia:) Zawsze coś wyrośnie
UsuńMoje ma ok 40cm
OdpowiedzUsuńWow:)
UsuńFajny artykuł.
OdpowiedzUsuńMoje ma 35cm i chciałbym zrobić z niego bonsai... Masz jakieś wskazówki?
Na pewno mocno ciąć:) Wybrałam wiosnę. I uszczykiwać młode pędy przez cały sezon
UsuńA skad wziac nasiona?
OdpowiedzUsuńNasiona chleba świętojańskiego bywają w sklepach internetowych ogrodniczych:) Zdarzają się nawet sadzonki
UsuńPosiadam nasiona
UsuńA moje właśnie gubi liście i nie wiem jaka jest przyczyna ,ma 35cm
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie za mało światła. Przechodzi w stan spoczynku.
UsuńMoje rośnie już z 10lat, ma 2.5m, są 4 w jednej doniczce, dopiero teraz odkryłem co to za roślina😁 Wyrosło z nasion z Kanarów. Przez pierwsze 5lat prawie wcale nie rosło miało max 30cm, potem wystrzelilo. Co do podlewania to jest inaczej niż w opisach, wypija około 0.5l dziennie, I'm więcej tym szybciej rośnie, jak kiedyś ograniczyłam podlewanie to jeden uschnal, pół musiałem uciąć. Jak wystawiłem na słoneczny taras to słońce spaliło mu trochę liści, więc ostrożnie (ale nie hartowalem), wrócił pod dach i rośnie nadal😄
OdpowiedzUsuńOkazy jak z ogrodu botanicznego😎
Usuń