Uprawa pieczarek w gruncie nie jest trudna. Trzeba jednak
przygotować odpowiednio zagon z końskim nawozem. Najlepiej zacząć w maju. Oto przepis z 1916 roku z książki
„Grzyby w gospodarstwie i handlu” Juliuszowej Albinowskiej.
Do uprawy pieczarek najlepszy jest świeży nawóz koński
zebrany w stajni a nie na pastwisku.
|
Na przełomie XIX i XX wieku sztucznie hodowane pieczarki
były osobliwością. Z uprawy tego grzyba słynęła wtedy Francja. Tam pieczarki
uprawiono wówczas w piwnicach, cieplarniach, nieużywanych kopalniach,
naturalnych jaskiniach, a nawet… katakumbach ze zmarłymi.
Przepis na uprawę pieczarek w gruncie Juliuszowa Albinowska
podpatrzyła w Niemczech. W książce „Grzyby w gospodarstwie i handlu”, wydanej w
1916 roku, tak napisała: „Na targach zagranicznych, a szczególnie niemieckich,
widziałam codziennie i to przez cały rok prawie wieśniaczki na targu ze
znacznym zapasem pieczarek, sztucznie wyhodowanych”.
Jak uprawiać pieczarki w ogrodzie
1. Wybrać miejsce w półcieniu lub cieniu, np. za budynkiem od
północy czy w starym sadzie (może być też piwnica). Pieczarki lubią wilgoć
i nie znoszą słońca.
2. Świeży nawóz koński ułożyć w kupki o wysokości około 75 cm
i bardzo mocno ubić, tak jak to tylko możliwe.
3. Po 3 dniach rozrzucić kupki, roztrząść dokładnie nawóz i
zostawić na godzinę, by ostygł.
4. Znowu ubić kupki jak w punkcie 2.
5. Powtarzać ubijanie i roztrząsanie kupek co 3 dni przez 3
tygodnie, jak w punktach 2 i 3.
6. Nawóz wymieszać z ziemią ogrodową. Proporcje: 3 części nawozu
i 1 część ziemi ogrodowej.
Ziemia powinna pochodzić z ogrodu, inspektu lub szklarni.
Nie można używać piasku i gliny.
7. Ubić długie grządki o wysokości około 30 cm.
8. Zaszczepić grzybnię pieczarek: w dołki o głębokości 5 cm
wykonane co 25 cm. Zagłębienia wypełnić kompostem.
Grzybnię w XXI wieku najłatwiej kupić w sklepach internetowych:) Można
wybrać różne gatunki pieczarek (dzikie, białe, brązowe).
9. Zostawić grządkę w spokoju na 2 tygodnie.
10. Przykryć grządkę
ziemią kompostową o grubości 8 cm. Musi być wilgotna lecz nie mokra.
Pieczarki wyrastają po 4-5 tygodniach. Grządka wystarcza na
6 miesięcy. Najlepiej założyć ją w maju, by zbierać grzyby do października. W
następnym roku grządkę trzeba zakładać od nowa.
A propos
Trochę inny, mniej pracochłonny sposób uprawy pieczarki w gruncie widziałam w zaprzyjaźnionym,
starym sadzie.
Latem, w upalne dni wpuszczano do niego konie. Zostawiały
one po sobie nawóz, który wdeptywały kopytami w ziemię. Po rozsianiu grzybni i zarodników pieczarek, w najbardziej zacienionej części
ogrodu, wyrosły pieczarki. Rosły latami, bez ponownego zaszczepiania. Grzyby
przestały rosnąć dopiero wtedy, gdy do sadu przestano wpuszczać konie.
To sposób prostszy, niż zabawy ze zmianą temperatury czy wilgotności.
OdpowiedzUsuńSwoją drogą, to ciekawy jest też pomysł na zaszczepienie grzybnią boczniaka jakiegoś ściętego konaru drzewa.
Też mam od dawna ochotę na uprawę boczniaka:) W sadzie, o którym wspomniałam powyżej, uprawiono też opieńki na starych jabłoniach. Ale mi nie smakowały...
OdpowiedzUsuńPierwszy raz uprawiam pieczarkę w domu. Zebrałam już ok 2 kg. Są bielsze niż te w sklepie, bardzo smaczne. Warto!Polecam.
OdpowiedzUsuńSUPER:)
UsuńCzy kupiłeś gotowe podłoże z grzybnia i zarodnikami ?
UsuńCzy tylko kupić zarodniki i grzybnie?i gdzie
Grzybnię można kupić w sklepach internetowych:) Są pieczarki białe i brązowe do wyboru
OdpowiedzUsuń