Przeciętny kompost domowy ma pH około 6,7. Zawiera też w sam raz azotu, tak że można go stosować nawet pod młodziutkie rośliny czy ekologicznie uprawiane warzywa. Przenawożenie nie grozi.
Uniwersalny kompost to taki, do którego wrzuca się resztki z ogrodu (np. chwasty, liście, trawę, młode gałązki) i odpadki z kuchni (jak obierki, fusy, ogryzki). Oczywiście jego pH i skład nigdy nie są identyczne, bo czasem do kompostu wrzuci się popiół z grilla (zwiększy pH i obniży zawartość azotu) czy trocin (obniży pH i też zmniejszy zawartość azotu).
Ogólnie uniwersalny kompost ma pH w granicach 6,7, czyli jest lekko kwaśny. Azotu nie jest w nim dużo, ale w sam raz by nawozić nim np. ekologiczne warzywa, gdy intensywnie rosną. Nie ma ryzyka przenawożenia.
Kompost uniwersalny powstaje z resztek ogrodowych i kuchennych. |
Główne składniki kompostu uniwersalnego:
*substancje organiczne - 31,42%* azot - 0,54-1,5%
* fosfor - 0,25-0,5%
* potas - 0,5-1%
* woda - większość
Oprócz nich kompost zawiera inne składniki pokarmowe, jak wapń czy magnez.
Azot w dojrzałym kompoście uniwersalnym jest w postaci amonowej (około 35 mg/litr) oraz azotanowej (około 140 mg/litr). To oznacza, że raczej działa szybko i łatwo ulega wymyciu np.przez deszcze i podlewanie (postać azotanowa). Dlatego warto go stosować zwłaszcza w okresie szybkiego wzrostu roślin. Tylko część azotu (postać amonowa) z kompostu działa wolniej i zostaje w glebie na dłużej.
Po rozsypaniu wokół roślin kompost najlepiej lekko wymieszać z ziemią (na głębokość około 2 cm).
Kompost uniwersalny nie nadaje się do roślin lubiących bardzo kwaśną glebę, np. borówek amerykańskich, wrzosów, różaneczników, azalii. Powód - ma dla nich zbyt wysokie pH. Tak zasilone rośliny kwasolubne po prostują głodują, bo przy takim pH nie potrafią przyswajać składników pokarmowych.
Dla porównania:
Zawartość azotu oraz pH innych kompostów:
* kompost torfowy -2,84% azotu i pH 6,1* kompost z kory sosnowej - 0,62% azotu i pH 5,7
* kompost z trocin - 0,49% azotu i pH 5,4
* kompost z odpadów miejskich - 0,92% azotu oraz pH 7,6
Dane: wiedza własna oraz "Ogrodnictwo w tabelach" Nory Krusze
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń