Jest średnio trudna w uprawie w domu. Kawa arabska (Coffea arabica),
posadzona w donicy, ładnie kwitnie i owocuje. Gdy się dopilnuje zapylania
kwiatów, można wyhodować na tyle dużo nasion, że wystarczy ich do parzenia napojów
kawowych.
Kawa arabska (Coffea arabica) |
Kawę arabską można z powodzeniem uprawiać w donicy w domu.
Jednak nie w każdym mieszkaniu będzie dobrze rosła. Na pewno nie uda się uprawa
w mieszkaniach ciemnych oraz w zimie ciepłych (z temperaturą powyżej 20 stopni
Celsjusza) i z przesuszonym powietrzem (poniżej 50%).
Warto próbować uprawiać kawę arabską w domu, jeśli:
*ma się dużo miejsca – idealny jest wysoki salon (powyżej 3
m wysokości) z dużymi oknami wychodzącymi na południe, a jeszcze lepiej na
południe i na zachód lub wschód;
*ma się oranżerię;
*zimą temperatura w pomieszczeniu, gdzie rośnie kawa, wynosi
14-18 stopni Celsjusza.
Popularne nazwy
Kawa brazylijska, Kawa zwyczajna, Kawowe drzewo, Kawowy
krzew
Wysokość
W naturalnych warunkach to drzewo do 6 m wysokości. W domu
osiąga około 3 m, w oranżerii – nawet 5 m.
Kawa arabska rośnie dość intensywnie. Na parapecie zaczyna
jej brakować miejsca już po około 4-5 latach. Pokrojem przypomina popularne
hibiskusy (ketmie).
Kwitnienie
Na parapetach kwitnie w czerwcu, czasem do lipca. Młode
rośliny zaczynają kwitnąć zwykle w wieku 4-5 lat, ale zdarza się też wcześniej
i później. Początkowo kwiatów jest niewiele. Wraz z wiekiem, kawa wydaje ich
tyle, że gałązki wyglądają jak oblepione kwiatami.
Kwiaty są białe, niewielkie, przyjemnie pachnące, przypominają
gwiazdki. Jeśli ktoś jest wrażliwy na zapachy, woń kwiatów kawy może przeszkadzać.
Zwłaszcza jeśli śpi się w tym samym pokoju, co stoi kawa.
Owocowanie
Kawa jest samopłodna i może się sama zapylić. Trzeba jednak
przenieść pyłek w kwiatka na kwiatek. W naturze zwykle robią to pszczoły (miód
kawowy jest jasny i ponoć rewelacyjny w smaku).
W domu kawę arabską można zapylić na dwa sposoby:
1. pędzelkiem kosmetycznym – pędzelkiem delikatnie omiata się
słupki i pręciki każdego kwiatka. Gdy roślina jest młoda i kwiatów ma niewiele,
ta metoda jest wystarczająca. Jeśli kwiatów jest dużo, szybsza jest metoda nr
2;
2. powiewem powietrza – tę metodę odkrył mój znajomy w czasach,
gdy ziarna kawy kupowało się w Peweksie za dolary. On miał w domu drzewko o
wysokości ponad 2 m. Co roku zbierał z niego około 1 kg kawy. Aby zapylić
kwiaty, machał… firanką (kawa stała na podłodze przy oknie). Niezłe efekty osiągał
też machając gazetą. Trochę gorzej kawa zapylała się, gdy robił przeciągi
(wyłącznie w ciepłe dni).
Owoce kawy mają około 1 cm średnicy. Gdy są dojrzałe, przypominają
czerwone czereśnie. Dojrzewanie trwa długo – 8-12 miesięcy. W każdym owocu
znajdują się zwykle 2 nasiona.
Niedojrzały owoc kawy. Po dojrzeniu zrobi się czerwony, jak czereśnia czy wisienka. |
Właściwości
Z nasion kawy przygotowuje się napoje kawowe, które mają
działanie pobudzające i moczopędne.
Aby zrobić kawę własnego chowu, najpierw trzeba wyjąć
nasiona z owoców. Następnie wysuszyć i uprażyć, np. na patelni lub w piekarniku. Uprażone nasiona mieli się w młynku i parzy małą czarną.
Domowa produkcja kawy
jest czasochłonna, ale satysfakcja – ogromna. Poza tym za każdym razem
uprażenie wychodzi trochę inaczej i można uzyskać niespotykany efekt smakowy.
Jadalne są też osłonki owoców. Mają lekko słodki smak.
Ziemia
Powinna być lekko kwaśna – idealne pH to 6,1-6,5.
Kawa jest jednak bardzo tolerancyjna. Będzie też rosła w
ziemi bardzo kwaśnej i zasadowej (pH od 4 do 8). Jednak wtedy raczej wegetuje.
Najlepiej kawę posadzić w specjalnej ziemi do cytrusów albo
innych roślin kwasolubnych (więcej o ziemi do cytrusów CZYTAJ TUTAJ).
Kawa lubi mieć drenaż na dnie doniczki.
Kawa lubi mieć drenaż na dnie doniczki.
Nawożenie
Tylko latem, raz w tygodniu. Można używać specjalnego nawozu
do cytrusów. Zamiennie stosuje się zwykły nawóz do roślin kwitnących.
Podlewanie
Latem regularne i obfite. Kawa powinna mieć wtedy ziemię lekko
wilgotną. Zimą podlewanie musi być oszczędne.
Kawa lubi zraszanie.
Woda do podlewania i zraszania musi mieć temperaturę
pokojową. Jeśli używa się nawozu do cytrusów, woda może być z kranu. Jeśli to
nawóz uniwersalny, musi być miękka, np. przefiltrowana w kuchennym dzbanku z
filtrem albo przegotowana (i ostudzona).
Przesadzanie
Co 2-3 lata. W maju lub ewentualnie w sierpniu.
Stare egzemplarze bardzo trudno przesadzić, bo są tak duże i
ciężkie. Można wtedy zdjąć warstwę starej ziemi z wierzchu donicy i nasypać świeżej.
Stanowisko i temperatura
Kawa dobrze rośnie w słońcu, ale nie prażącym. Bardzo lubi
lekkie zacienienie, np. firanką.
Latem najbardziej odpowiada jej temperatura w granicach
22-25 stopni Celsjusza. Gdy jest bardziej gorąco, rośnie słabo lub wcale.
Zimą zaś powinna mieć temperaturę w granicach 14-18 stopni
Celsjusza. Odpowiadają jej jasne pomieszczenia, słabo ogrzewane zimą.
Źle znosi wynoszenie na dwór na lato.
Rozmnażanie
Najpopularniejsze sposoby rozmnażania kawy:
* nasiona – muszę być koniecznie świeże. Nasiona, które mają do 8 tygodni kiełkują w
prawie 100%, a 21 tygodni – prawie żadne.
Do sadzenia nie nadają nasiona palone (kupione w sklepie spożywczym).
Bo już są martwe.
Nasiona wschodzą 3-4 tygodnie. Aby wykiełkować, muszą mieć
koniecznie 24-25 stopni Celsjusza.
*sadzonki wierzchołkowe – ukorzenia się w maju lub sierpniu.
Kawa była popularna, jako roślina doniczkowa, w polskich domach na przełomie XIX i XX wieku. Najczęściej rozmnażano ją z nasion. Ukorzenianie sadzonek uważano za trudne dla amatorów.
Cytat z książki "Praktyczna hodowla kwiatów w pokoju" z 1901 roku Roberta Bettena:
"Nasienie, rzucone wczesną wiosną w piasek lub trociny, kiełkuje względnie prędko o ile zostało wzięte z tutejszych roślin, albo sprowadzone niedawno. Ze starem na nic się zdadzą wszelkie usiłowania, straciło ono swą siłę kiełkowania bezpowrotnie".
Kawa była popularna, jako roślina doniczkowa, w polskich domach na przełomie XIX i XX wieku. Najczęściej rozmnażano ją z nasion. Ukorzenianie sadzonek uważano za trudne dla amatorów.
Cytat z książki "Praktyczna hodowla kwiatów w pokoju" z 1901 roku Roberta Bettena:
"Nasienie, rzucone wczesną wiosną w piasek lub trociny, kiełkuje względnie prędko o ile zostało wzięte z tutejszych roślin, albo sprowadzone niedawno. Ze starem na nic się zdadzą wszelkie usiłowania, straciło ono swą siłę kiełkowania bezpowrotnie".
Wytrzymałość na mróz
Kawę niszczą nawet najmniejsze przymrozki.
Choroby i szkodniki
Rosnąca w domu kawa arabska jest rzadko atakowana przez
choroby i szkodniki. Jeśli już, to zwykle są to:
*grzyby chorobotwórcze – zwłaszcza, gdy kawę podlewa się za
dużo;
*przędziorki – szczególnie, gdy kawa stoi w pomieszczeniu ze
zbyt suchym powietrzem.
Zdarza się, że liście kawy żółkną, opadają, zwisają. To
efekt błędów w uprawie.
Ciekawostki
- Kawa jest długowieczna – żyje około 100 lat.
- Drewno kawy jest twarde i mocne. Wykorzystuje się je np. do produkcji krzeseł.
- W medycynie ludowej (w Afryce i Ameryce Południowej) kawa jest lekiem na wszystko. Podaje się ją m.in. przy malarii, astmie, grypie. Jej naparem łagodzi się ukąszenia skorpionów.
- Od wieków znane są różne zamienniki kawy, np. groch i żołędzie. Więcej o nich CZYTAJ TUTAJ
Super! Bardzo wyczerpująco na temat kawy- kupiłam nasiona i zbieram się do własnej uprawy, ale trochę brakuje mi odwagi- ale opis własnej, uprażonej na patelni kawy bardzo do mnie przemówił! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPowodzenia:)
OdpowiedzUsuńMoja kawa zaowocowała mam czerwone owoce w dotyku są miękkie czy mogę zerwać czy jeszcze musze poczekać?
UsuńJuż można zrywać! Czerwone owoce kawy są dojrzałe. Życzę smacznej małej czarnej:)
UsuńWitam, kupiłam sadzonkę kawy. W doniczce jest dużo łodyżek. Czy rozdzielać przesadzając do normalnej doniczki? JABŁONKA
OdpowiedzUsuńPrzesadź kilka do nowej doniczki. Nadmiar łodyg w malej doniczce nie sprzyja rozwojowi. Mozna to zrobić póki jeszcze małe i nie pozrastały się korzeniami
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, co zrobić jeżeli liście kawy zaczynają opadać?
OdpowiedzUsuńOpadanie pojedynczych liście to normalne - każdy liść się starzeje i w końcu opada:) Gorzej, jeśli liście opadają masowo i w dodatku żółkną. Przyczyny mogą być różne: nadmiar lub brak wody, stres (np. przeniesienie w inne miejsce), szkodniki, niewłaściwe pH ziemi.
UsuńWarto wziąć płatek kosmetyczny lub białą szmatkę, zmoczyć i delikatnie przetrzeć liście od spodu (na kawie). Być może na waciku zostaną szkodniki. To częsta przyczyna nagłego opadania liści. Powodzenia:)
Przesuszyli, co robić? Prawie wszystkie liście są suche, zostało parę zwiędłych, minęło 2 dni jak zabrałam go do domu, był podlany 1 i 2 dnia. Zastanawiam się czy nie obciąć gałęzi i donicy nie wstawić do wody.. Nie wiem jak często był wcześniej podlewany, ale wiem że stał na parapecie nad kaloryferem - więc nieźle mu grzało. Owoce wysuszone jak i liście, trzyma się tylko para przy zwiędłych liściach.
OdpowiedzUsuńPrzyciąć, podlewać i czekać. Może się zregeneruje:) Jak się pokażą pączki nowych liści, przesadzić. Powodzenia:)
UsuńPodlewaj często mineralną gazowaną a zobaczysz!!!!! 🤣
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńMoże ma ciemno? Albo stoi za blisko grzejnika? Możliwe też, że trochę podziębiła się podczas do mieszkania.
OdpowiedzUsuńtylko radzę trzymać w cieple, bo w jeden dzień padnie. Tak w ogóle bez problemu
OdpowiedzUsuńJeszcze może odżyć:) Kawa ma zdrewniałe pędy i potrafi z nich się odmłodzić. Pewnie sucho w mieszkaniu i stąd problem...
OdpowiedzUsuńJa kupilam sadzonke rok temu i juz mi sie nie miesci na parapecie. Super szybko rosnie , bardzo polecam
OdpowiedzUsuńMoja kawa ślicznie rośnie. Ma dopiero 1 rok. zauważyłam, dwa liście są sporo nadgryzione. Szukałam sprawcy, lecz ani śladu za nim. to chyba nocny przybysz, bo jednego dnia liść był cały, a rano już połowa zjedzona. Jak zabezpieczyć moją kawę przed niewidzialnym szkodnikiem?
OdpowiedzUsuńJakiś nieproszony owad zjada liście kawy. Jak ochronić kawę przed niewidzialnym szkodnikiem? co to może być?
OdpowiedzUsuńMożliwe, ze to są ryjkowcowate, najprawdopodobniej opuchlaki. Dorosłe chrząszcze żerują nocą. Wyglądają dość niewinnie, mają charakterystyczne ryjki. Larwy zaś żyją w ziemi i podgryzają korzenie. Uszkodzenia liści często przypominają zatoki.
UsuńNajprawdopodobniej do kawy przyprowadziły się przypadkowo, np. z nowego kwiatka doniczkowego. Opuchlaki to częsty szkodnik np. różaneczników.
Sposoby na tego szkodnika są różne. Najlepiej po zmierzchu włączyć nagle światło i sprawdzić, czy chrząszcze są na liściach. Może spróbować je odłowić ręcznie.
Można spróbować wpuścić do ziemi pożyteczne bakterie, by rozprawiły się z larwami tych chrząszczy:
https://sklep.niepodlewam.pl/p-drakol-20-g-biologiczny-koncentrat-na-pedraki-i-nicienie
Albo użyć chemii:
https://sklep.niepodlewam.pl/pl/p/Zwalcza-mszyce-i-inne-szkodniki-roslin-ozdobnych-Mospilan-20-SP-Target-1%2C25-g/74
Mojej kawie opadły dzisiaj delikatnie listki. I mają trochę czegoś biało, chyba grzyb (nawilżać przypadkowo był zbyt blisko...). Podlałam ją troszke, bo była sucha od góry, a wody i tak nie chciała bo dała od razu do podstawki. Jak mogę jej pomóc? :(
OdpowiedzUsuńDodam, że ma odpowiednią temperaturę i światło oraz dostęp do powietrza (staram się odpowiednio wietrzyć). A od tygodnia jest z dala od nawilżacza. Wcześniej była ok.4 dni, ale w sumie dostała od niego max 3-4h
Wygląda na to, że za dużo wilgoci w powietrzu i ziemi... Możliwe, że to początki szarej pleśni.
UsuńDo uprawy domowych można stosować preparaty naturalne na choroby grzybowe, bez karencji jest np.:
https://sklep.niepodlewam.pl/agricolle-750-ml-szara-plesn-i-maczniak-prawdziwy-srodek-zapobiegacy-chorobom-roslin
Dziękuję! Szarą pleśń opanowałam, jest zdrowa:) martwi mnie tylko, że łodygi zrobiły sie żółte i troche suche, ale liście są zielone i piękne. A dodawałam tylko troszke nawozu tydzień temu uniwersalnego. Podlewałam ją od góry, ale z doniczki wychodziły korzenie, więc podejrzewam, że sie przesuszyła. Ciekawe, czy sie uratuje :(
UsuńJeśli liście są zielone i piękne, to będzie OK:)
UsuńSuper:)
OdpowiedzUsuńWitam bardzo proszę o pomoc moja kawa już zaczęła odżywać po tym jak przyniosłam ją zaniedbaną ze sklepu i wypuszcza nowe listki jednak te listki nie są ciemnozielone tylko jasnozielone z ciemnozielonymi żyłkami
OdpowiedzUsuńTrzeba ją przesadzić:) I wtedy listki będą ciemnozielone.
UsuńNajlepsza jest ziemia do cytrusów. Kawa też w niej dobrze rośnie. Powodzenia w uprawie:)
Witam. Bardzo proszę o poradę. Moja kawa przez 2 lata pięknie rosła i nie było z nią problemów. Niestety od jakiegoś czasu większość liści brązowieje punktowo, wygląda to tak jak brązowe, przesuszone plamki najczęściej na końcówkach liści...co może jej pomóc?
OdpowiedzUsuńNajprawdopodobniej jest to jakiś grzyb. Proponuję zlikwidować go grzybem pasożytniczym Pythium oligandrum, który nie niszczy kawy i nie jest niebezpieczny dla ludzi czy domowym zwierzaków.
OdpowiedzUsuńPreparat jest gotowy: https://sklep.niepodlewam.pl/zwalcza-choroby-trawnika-roslin-ozdobnych-i-owocowych-polyversum-wp-target-5-g
Dostałam kawę jakiś czas temu i bardzo ładnie rosła. Ale od kilku tygodni żółkną jej listki. Ma małą doniczkę. Stoi w dość suchym miejscu. Nie wiem czy to efekt suchego powietrza czy zbyt małej doniczki. Bardzo proszę o radę, to pamiątka po mojej Babci.
OdpowiedzUsuńTo najprawdopodobniej jest efekt zbyt suchego powietrza i zbyt wysokiej temperatury w mieszkaniu:) Może dałoby radę przenieść kawę do chłodniejszego pokoju? Albo np. klatkę schodową (tam często jest chłodnie). Trochę może pomóc nawilżane, np. spryskiwaczem.
UsuńBardzo dziękuję za poradę. Kawa odżywa po skryskiwaniu wodą i zmniejszeniu temperatury powietrza. Ostatnio jeden listek zrobił się brązowy i suchy, ale mam nadzieję że to pojedynczy przypadek. Jeszcze raz bardzo dziękuję ☺️
UsuńŚwietnie, że podziałało:) Latem kawa powinna całkiem odżyć.
UsuńSkaczące robaczki to skoczogonki. Mogą podjadać drobniejsze korzenie, ale to raczej nie one są przyczyną zmian na liściach. Być może to jakiś inny szkodnik na liściach i pędach. Można zastosować kurację pałeczkami, np.:
OdpowiedzUsuńhttps://sklep.niepodlewam.pl/Paleczki-2w1-na-szkodniki-z-nawozem-Sanium-Pin-Protect-Garden-20-sztuk
https://sklep.niepodlewam.pl/Paleczki-2w1-na-szkodniki-z-nawozem-Tarcznik-Ultra-PR-Substral-20-sztuk
Być może też kawa ma za ciemno.
Mam kwiatka od 3 miesięcy, od jakiegoś czasu listki stały się zwiotczałej, niektóre czarnieja i schną... Podlewał lub spryskuje dosyć regularnie i delikatnie. Jak mogę ją uratować?
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie jest jej za ciepło w mieszkaniu. Można spróbować znaleźć jej bardzie słoneczne miejsce. Warto też przesadzić kawę. Zwykła ziemia nie jest najlepsza. Lepiej użyć podłoża kwaśnego np. do cytrusów:
Usuńhttps://sklep.niepodlewam.pl/Podloze-do-cytrusow-CITRUS-Substral-3-l
Kupiłam kawę miesiąc temu, jest w fajnej osłonce i ma wsypane do doniczki ziarna kawy, czy wysypać je
OdpowiedzUsuńTo pewnie taka dekoracja:) Kawie na razie nie przeszkadzają, ale i tak trzeba je będzie usunąć kiedyś...
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńMam kawowca od około 9 miesięcy i w pewnym momencie zauważyłam, że wyrastające liscie rosną jakby poskręcane, nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat
Może suche powietrze w pomieszczeniu? Albo np. przędziorki.
UsuńDzien dobry. Kupiłam w sklepie internetowym sadzonkę kawy. Przyszła ze sporą ilością żółtych liści. Żółknięcie zaczyna sie od nerwów. Podłoże dość mokre a doniczka produkcyjna nie ma prawie otworów odpływowych poza jednym. Co może być przyczyną? Podróż w zamkniętym kartonie czy coś innego? Szkodnika, przynajmniej narazie, nie widzę.
OdpowiedzUsuńMożliwe, że podłoże jest wyjałowione. Trzeba przesadzić (mimo że już prawie jesień) i obserwować:)
UsuńDzień dobry. Kawa mojej mamy była w tym roku przesadzona i rośnie jak zielony busz :), tylko martwią nas szczytowe liście - nie te najmłodsze tylko te "piętro niżej" - są jakby podwinięte pod siebie i sztywne, czasem któryś odpada, przez co roślinka wygląda na zwiędniętą, ale boimy się przelać. Co robić?
OdpowiedzUsuńMożliwe, że w podłożu zaczyna brakować potasu. Wtedy liście wyglądają jak zwiędnięte, mimo podlewania. Moim zdaniem warto podlewać kawę od czasu naturalnym nawozem, np. Biohumusem. Potasu jest w nim tylko ok. 0,04%, ale są w nim też substancje organiczne, które poprawiają przyswajanie jego oraz innych składników pokarmowych. Poza tym Biohumusem nie można przenawozić.
UsuńDzień dobry, co mogą oznaczać liście, które w dotyku wydają się zdrowe jednak zwisają sztywno w dół? Najmlodszy liść wydaje się dużo jaśniejszy niż pozostałe z ciemniejszymi żyłkami. Przesadzałam ze dwa miesiące temu, ma jasne stanowisko
OdpowiedzUsuńJeśli liście zwisają i są wiotkie, to może być brak potasu. Jeżeli zaś są sztywne, być może ziemia ma za wysoki odczyn.
OdpowiedzUsuńWłaśnie są sztywne i regularnie pojawiają się kolejne młode liście. Z podłoża produkcyjnego włożyłam kawę do uniwersalnej ziemi z perlitem i keramzytem jako drenaż. Za wysoki odczyn to znaczy że ziemia jest za mało kwaśna? Niestety nie znam się aż tak bardzo. Powinnam przesadzić ją do innego podłoża? Takiego do cytrusów, jak we wpisie? Czy można jakoś zakwasić to co mam? Bardzo dziękuję za odpowiedź
UsuńTak, właśnie najlepsza jest ziemia jak do cytrusów. Można zakwasić to co jest:) Najłatwiej posypać wierzch ziemi korą sosnową (nie może odkwaszona) albo kwaśnym torfem. Można też wybrać się do lasu na spacer i poszukać kilku starych, na wpół rozłożonych szyszek sosnowych. Zmiażdżyć je palcami i posypać:) Efekty kuracji będą widoczne za kilka tygodni.
UsuńDziękuję serdecznie :)
Usuń