Warzywa przyszłości – wykaz z 1900 roku


Nie wiadomo, dlaczego jedne warzywa nagle stają się popularne, a inne – zapominane. Być może to kwestia mody i kulinarnych przepisów. Oto lista warzyw przyszłości z 1900 roku.

Listę warzyw przyszłości znalazłam w „Ogrodniku Polskim” z 1900 roku. Od tego czasu minęło 120 lat, więc sprawdziłam, czy prognozy były trafione.

Tylko jedno warzywo – kapusta pekińska – jest obecnie bardzo popularne. Inne to rarytasy.

Alstroemeria ligtu

Dawna nazwa: Ligtu

Alstroemeria ligtu pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie w Polsce znają ją chyba tylko botanicy.

Korzenie zawierają równie łatwo strawną mączkę, jak tapioka. Pod Paryżem dobrze zimuje” – pisał „Ogrodnik Polski” z 1900 roku.

Dziś alstroemerie są uprawiane jako kwiaty ozdobne. To zwykle krzyżówki różnych gatunków alstromerii. Do jedzenia się nie nadają.

Alstroemerie uprawiane są głównie jako kwiaty ozdobne. Jeden z gatunków - alstroemeria ligtu - był uważany za warzywo przyszłości.


Czyściec bulwiasty

Dawne nazwy: Kartofelek japoński, Paciorkowy korzeń

Od dawien dawna czyściec bulwiasty jest uprawiany jako warzywo w Azji. Do Europy sprowadził go i zaczął uprawiać francuski ogrodnik August Paillieux. Było to w XIX wieku.

Polscy ogrodnicy zachwycali się smakiem bulw czyśćca:

Zgrubiałe poprzewężane łodygi podziemne tej rośliny posiadają smak nader delikatny, można powiedzieć – wykwintny. Sama zaś ona klimat nasz wybornie znosi i wydaje obfite plony”.

Gorczyca bulwiasta

Dawne nazwy: Gorczyca kłębowa

To warzywo – uprawiane od wieków w Azji – w Polsce się nie przyjęło. Być może z powodu braku nasion w sprzedaży.

Korzeń większy niż u rzodkiewki przypomina raczej rzepę lub rzodkiew, lecz jest mniej ostra w smaku. Łatwa uprawa”.

Kapusta pekińska

Dawne nazwy: kapusta chińska, Pe-tsai

Dziś nie ma sklepu bez kapusty pekińskiej. Cały rok! Długo czekała na swój czas w Polsce. W sprzedaży pojawiła się w latach 80. XX wieku. Była wtedy tak droga, że kupowali ją praktycznie tylko cudzoziemcy. Poza tym mało kto wiedział, jak pekinkę przyrządzać.

W 1900 roku przepisy na dania z kapustą pekińską były inne:

Ogonki liściowe ugotowane z octem i masłem lub słoniną zastępują sałatę, liście mogą służyć do kapuśniaku. Ponieważ rośnie bardzo prędko, przeto może zastąpić kapustę, gdy świeżej jeszcze nie ma”.

Kapusta pekińska to obecnie jedno z najpopularniejszych warzyw.

Kapusta tatarska

To warzywo w ogóle się w Polsce nie przyjęło.

Rośnie dziko nad Donem, gdzie Kozacy jedzą na surowo lub po ugotowaniu jej kłącz mięsisity”.

Nasturcja bulwiasta

Dawna nazwa: Nasturcja kłębowa

Ta ciekawa roślina pochodzi z Ameryki Południowej. Rzadko bywa w sprzedaży.

Kłęby zamrożone i umoczone w syropie, zastępują w ojczyźnie tej rośliny lody. Przydatne też są na marynatę w occie”.

Ogórek sikimski

Ma owoce tak duże, jak melony. Są delikatniejsze i smaczniejsze niż zwykłe ogórki.

Jednak ogórek sikimski jest trudniejszy w uprawie. „Można go hodować tylko w inspekcie” – przestrzegał „Ogrodnik Polski” z 1900 roku.

Rzodkiew strąkowa

Jej nasiona bywają w sprzedaży, ale rzodkiew strąkowa jest bardzo mało znana. To rarytas na talerzach.

Jadalne są duże strąki, posiadające smak rzodkiewki”.

Uczep owłosiony

Dawna nazwa: Dwuząb afrykański

Dziś jest uważny za chwast oraz zioło. Ma m.in. działanie przeciwzapalne.

W 1900 roku polecany był na sałatki, np. zamiast szpinaku.

Cytaty pochodzą z „Ogrodnika Polskiego” z 1900 roku. Artykuł napisał Edmund Janowski (1849-1938) – słynny ogrodnik, biolog i sadownik.

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe :). rzeczywiście poza kapustą pekińską kojarzę tylko alstroemerię, oczywiście jako kwiat ozdobny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe.Kwiaty kojarzę no pekińska używam.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe co będzie się jadało za kolejne 100 lat:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idziemy w kierunku chwastów,lebioda, pokrzywy itp.

      Usuń
    2. Coś w tym jest:) Kilka dni temu zjadłam zupę z pokrzywy. Bardzo smaczna:)

      Usuń
  4. Zapraszam do samodzielnego przeczytania Ogrodnika Polskiego:
    https://crispa.uw.edu.pl/object/files/163693/display/Default

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaciekawiły mnie te rośliny, ale pewnie nie będzie mi dane ich posmakować (poza kapustą pekińską). Ba, nawet nie wiem jak wyglądają!

    OdpowiedzUsuń