Nie wiadomo, dlaczego jedne warzywa nagle stają się
popularne, a inne – zapominane. Być może to kwestia mody i kulinarnych
przepisów. Oto lista warzyw przyszłości z 1900 roku.
Listę warzyw przyszłości znalazłam w „Ogrodniku Polskim” z
1900 roku. Od tego czasu minęło 120 lat, więc sprawdziłam, czy prognozy były
trafione.
Tylko jedno warzywo – kapusta pekińska – jest obecnie bardzo
popularne. Inne to rarytasy.
Alstroemeria ligtu
Dawna nazwa: Ligtu
Alstroemeria ligtu pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie w
Polsce znają ją chyba tylko botanicy.
„Korzenie zawierają równie łatwo strawną mączkę, jak tapioka.
Pod Paryżem dobrze zimuje” – pisał „Ogrodnik Polski” z 1900 roku.
Dziś alstroemerie są uprawiane jako kwiaty ozdobne. To
zwykle krzyżówki różnych gatunków alstromerii. Do jedzenia się nie nadają.
Alstroemerie uprawiane są głównie jako kwiaty ozdobne. Jeden z gatunków - alstroemeria ligtu - był uważany za warzywo przyszłości. |
Czyściec bulwiasty
Dawne nazwy: Kartofelek japoński, Paciorkowy korzeń
Od dawien dawna czyściec bulwiasty jest uprawiany jako
warzywo w Azji. Do Europy sprowadził go i zaczął uprawiać francuski ogrodnik
August Paillieux. Było to w XIX wieku.
Polscy ogrodnicy zachwycali się smakiem bulw czyśćca:
„Zgrubiałe poprzewężane łodygi podziemne tej rośliny posiadają
smak nader delikatny, można powiedzieć – wykwintny. Sama zaś ona klimat nasz
wybornie znosi i wydaje obfite plony”.
Gorczyca bulwiasta
Dawne nazwy: Gorczyca kłębowa
To warzywo – uprawiane od wieków w Azji – w Polsce się nie
przyjęło. Być może z powodu braku nasion w sprzedaży.
„Korzeń większy niż u rzodkiewki przypomina raczej rzepę lub
rzodkiew, lecz jest mniej ostra w smaku. Łatwa uprawa”.
Kapusta pekińska
Dawne nazwy: kapusta chińska, Pe-tsai
Dziś nie ma sklepu bez kapusty pekińskiej. Cały rok! Długo
czekała na swój czas w Polsce. W sprzedaży pojawiła się w latach 80. XX wieku. Była
wtedy tak droga, że kupowali ją praktycznie tylko cudzoziemcy. Poza tym mało
kto wiedział, jak pekinkę przyrządzać.
W 1900 roku przepisy na dania z kapustą pekińską były inne:
„Ogonki liściowe ugotowane z octem i masłem lub słoniną
zastępują sałatę, liście mogą służyć do kapuśniaku. Ponieważ rośnie bardzo
prędko, przeto może zastąpić kapustę, gdy świeżej jeszcze nie ma”.
Kapusta pekińska to obecnie jedno z najpopularniejszych warzyw. |
Kapusta tatarska
To warzywo w ogóle się w Polsce nie przyjęło.
„Rośnie dziko nad Donem, gdzie Kozacy jedzą na surowo lub po
ugotowaniu jej kłącz mięsisity”.
Nasturcja bulwiasta
Dawna nazwa: Nasturcja kłębowa
Ta ciekawa roślina pochodzi z Ameryki Południowej. Rzadko
bywa w sprzedaży.
„Kłęby zamrożone i umoczone w syropie, zastępują w ojczyźnie
tej rośliny lody. Przydatne też są na marynatę w occie”.
Ogórek sikimski
Ma owoce tak duże, jak melony. Są delikatniejsze i
smaczniejsze niż zwykłe ogórki.
Jednak ogórek sikimski jest trudniejszy w uprawie. „Można go
hodować tylko w inspekcie” – przestrzegał „Ogrodnik Polski” z 1900 roku.
Rzodkiew strąkowa
Jej nasiona bywają w sprzedaży, ale rzodkiew strąkowa jest
bardzo mało znana. To rarytas na talerzach.
„Jadalne są duże strąki, posiadające smak rzodkiewki”.
Uczep owłosiony
Dawna nazwa: Dwuząb afrykański
Dziś jest uważny za chwast oraz zioło. Ma m.in. działanie
przeciwzapalne.
W 1900 roku polecany był na sałatki, np. zamiast szpinaku.
Cytaty pochodzą z „Ogrodnika Polskiego” z 1900 roku. Artykuł
napisał Edmund Janowski (1849-1938) – słynny ogrodnik, biolog i sadownik.
Bardzo ciekawe :). rzeczywiście poza kapustą pekińską kojarzę tylko alstroemerię, oczywiście jako kwiat ozdobny!
OdpowiedzUsuńCiekawe.Kwiaty kojarzę no pekińska używam.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiekawe co będzie się jadało za kolejne 100 lat:)
OdpowiedzUsuńIdziemy w kierunku chwastów,lebioda, pokrzywy itp.
UsuńCoś w tym jest:) Kilka dni temu zjadłam zupę z pokrzywy. Bardzo smaczna:)
UsuńZapraszam do samodzielnego przeczytania Ogrodnika Polskiego:
OdpowiedzUsuńhttps://crispa.uw.edu.pl/object/files/163693/display/Default
Zaciekawiły mnie te rośliny, ale pewnie nie będzie mi dane ich posmakować (poza kapustą pekińską). Ba, nawet nie wiem jak wyglądają!
OdpowiedzUsuń