Translate

Warzywa przyszłości – wykaz z 1900 roku


Nie wiadomo, dlaczego jedne warzywa nagle stają się popularne, a inne – zapominane. Być może to kwestia mody i kulinarnych przepisów. Oto lista warzyw przyszłości z 1900 roku.

Listę warzyw przyszłości znalazłam w „Ogrodniku Polskim” z 1900 roku. Od tego czasu minęło 120 lat, więc sprawdziłam, czy prognozy były trafione.

Tylko jedno warzywo – kapusta pekińska – jest obecnie bardzo popularne. Inne to rarytasy.

Alstroemeria ligtu

Dawna nazwa: Ligtu

Alstroemeria ligtu pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie w Polsce znają ją chyba tylko botanicy.

Korzenie zawierają równie łatwo strawną mączkę, jak tapioka. Pod Paryżem dobrze zimuje” – pisał „Ogrodnik Polski” z 1900 roku.

Dziś alstroemerie są uprawiane jako kwiaty ozdobne. To zwykle krzyżówki różnych gatunków alstromerii. Do jedzenia się nie nadają.

Alstroemerie uprawiane są głównie jako kwiaty ozdobne. Jeden z gatunków - alstroemeria ligtu - był uważany za warzywo przyszłości.


Czyściec bulwiasty

Dawne nazwy: Kartofelek japoński, Paciorkowy korzeń

Od dawien dawna czyściec bulwiasty jest uprawiany jako warzywo w Azji. Do Europy sprowadził go i zaczął uprawiać francuski ogrodnik August Paillieux. Było to w XIX wieku.

Polscy ogrodnicy zachwycali się smakiem bulw czyśćca:

Zgrubiałe poprzewężane łodygi podziemne tej rośliny posiadają smak nader delikatny, można powiedzieć – wykwintny. Sama zaś ona klimat nasz wybornie znosi i wydaje obfite plony”.

Gorczyca bulwiasta

Dawne nazwy: Gorczyca kłębowa

To warzywo – uprawiane od wieków w Azji – w Polsce się nie przyjęło. Być może z powodu braku nasion w sprzedaży.

Korzeń większy niż u rzodkiewki przypomina raczej rzepę lub rzodkiew, lecz jest mniej ostra w smaku. Łatwa uprawa”.

Kapusta pekińska

Dawne nazwy: kapusta chińska, Pe-tsai

Dziś nie ma sklepu bez kapusty pekińskiej. Cały rok! Długo czekała na swój czas w Polsce. W sprzedaży pojawiła się w latach 80. XX wieku. Była wtedy tak droga, że kupowali ją praktycznie tylko cudzoziemcy. Poza tym mało kto wiedział, jak pekinkę przyrządzać.

W 1900 roku przepisy na dania z kapustą pekińską były inne:

Ogonki liściowe ugotowane z octem i masłem lub słoniną zastępują sałatę, liście mogą służyć do kapuśniaku. Ponieważ rośnie bardzo prędko, przeto może zastąpić kapustę, gdy świeżej jeszcze nie ma”.

Kapusta pekińska to obecnie jedno z najpopularniejszych warzyw.

Kapusta tatarska

To warzywo w ogóle się w Polsce nie przyjęło.

Rośnie dziko nad Donem, gdzie Kozacy jedzą na surowo lub po ugotowaniu jej kłącz mięsisity”.

Nasturcja bulwiasta

Dawna nazwa: Nasturcja kłębowa

Ta ciekawa roślina pochodzi z Ameryki Południowej. Rzadko bywa w sprzedaży.

Kłęby zamrożone i umoczone w syropie, zastępują w ojczyźnie tej rośliny lody. Przydatne też są na marynatę w occie”.

Ogórek sikimski

Ma owoce tak duże, jak melony. Są delikatniejsze i smaczniejsze niż zwykłe ogórki.

Jednak ogórek sikimski jest trudniejszy w uprawie. „Można go hodować tylko w inspekcie” – przestrzegał „Ogrodnik Polski” z 1900 roku.

Rzodkiew strąkowa

Jej nasiona bywają w sprzedaży, ale rzodkiew strąkowa jest bardzo mało znana. To rarytas na talerzach.

Jadalne są duże strąki, posiadające smak rzodkiewki”.

Uczep owłosiony

Dawna nazwa: Dwuząb afrykański

Dziś jest uważny za chwast oraz zioło. Ma m.in. działanie przeciwzapalne.

W 1900 roku polecany był na sałatki, np. zamiast szpinaku.

Cytaty pochodzą z „Ogrodnika Polskiego” z 1900 roku. Artykuł napisał Edmund Janowski (1849-1938) – słynny ogrodnik, biolog i sadownik.

7 komentarzy :

  1. Bardzo ciekawe :). rzeczywiście poza kapustą pekińską kojarzę tylko alstroemerię, oczywiście jako kwiat ozdobny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe.Kwiaty kojarzę no pekińska używam.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe co będzie się jadało za kolejne 100 lat:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idziemy w kierunku chwastów,lebioda, pokrzywy itp.

      Usuń
    2. Coś w tym jest:) Kilka dni temu zjadłam zupę z pokrzywy. Bardzo smaczna:)

      Usuń
  4. Zapraszam do samodzielnego przeczytania Ogrodnika Polskiego:
    https://crispa.uw.edu.pl/object/files/163693/display/Default

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaciekawiły mnie te rośliny, ale pewnie nie będzie mi dane ich posmakować (poza kapustą pekińską). Ba, nawet nie wiem jak wyglądają!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...