Komatsuna – jak uprawiać w donicach

Rośnie szybko i ma małe wymagania. Komatsuna to warzywo z rodziny kapustowatych. Od wieków jest uprawiana w Japonii. Świetnie rośnie w donicach na balkonach.


Komatsuna to rodzaj kapusty japońskiej. Bardzo dobrze rośnie w donicach.

Komatsuna znana jest także jako szpinak musztardowy. Jadalne są liście oraz kwiaty. Nie ma ani wyrazistego smaku, ani zapachu (. Przypomina trochę pak choi oraz kapustę pekińską (jest z nimi spokrewniona). Nadaje się do sałatek oraz dań na ciepło. Kwiatami można posypywać np. kanapki.

Komatsuna jest BARDZO łatwa w uprawie. Rośnie szybko, jest niewymagająca. Może plonować aż dwa razy w roku (siejemy wiosną, zostawiamy kilka roślin, by zakwitły, zbieramy nasiona i siejemy je pod koniec lata).

Komatsunę można siać w ogrodzie od razu do gruntu. Doskonale rośnie także w donicach, np. na balkonie.

Uprawa komatsuny w donicach:


1. Słońce lub półcień

Komatsuna najlepiej rośnie na słonecznych lub lekko zacienionych balkonach – położonych od południa, zachodu oraz wschodu.

2. Jak duża donica

Komatsunę najlepiej siać w donicach o pojemności przynajmniej 10 l. Nie korzeni się głęboko i teoretycznie może rosnąć w mniejszych pojemnikach. Jednak wtedy trudniej utrzymać odpowiednią wilgotność ziemi w doniczce. Po prostu ziemia za szybko wysycha, zwłaszcza w słoneczne dni.

Do uprawy komatsuny używam najczęściej doniczek zrobionych z wiaderek.

Jak zrobić donicę z wiaderka CZYTAJ TUTAJ

Gdy komatsuna zostanie zjedzona, w tej samej ziemi można posadzić np. paprykę.

O uprawie papryki w donicach CZYTAJ TUTAJ

3. Ziemia

Komatsuna jest mało wymagająca co do ziemi. Wystarczy ziemia ze sklepu ogrodniczego. Jeśli jest możliwość, warto użyć kompostu.

Kamtsuna wschodzi szybko. Nie przeszkadzają jej przymrozki.

4. Termin siewu

Komatsunę można siać w donicach wiosną lub późnym latem (na zbiór jesienią). Rozsada nie jest potrzebna. Nasiona sieje się od razu do ziemi (na głębokość ok. 1 cm).

Przy siewie komatsuny trzeba pamiętać, że zakwita, gdy dzień staje się długi (tak jak np. rzodkiewka).  Staje się wtedy niesmaczna. Dlatego trzeba ją siać, gdy dni są krótkie. Wbrew pozorom to proste.

Oto terminu siewu komatsuny:

  • Marzec
  • Kwiecień
  • Maj – tylko pierwsze dni
  • Sierpień
  • Wrzesień – tylko do połowy tego miesiąca

Nie trzeba się bać, że komatsunę zniszczy przymrozek. Wygląda na delikatną, ale świetnie wytrzymuje mróz aż do minus 10 stopni Celsjusza. To warzywo lubiące chłód. Nie boi się też śniegu.

Po zakwitnięciu liście komatsuny stają się niesmaczne. Kwiaty także można jeść.

5. Podlewanie

Komatsunę podlewa się umiarkowanie. Toleruje tylko lekkie przesuszenie. Ziemia powinna być zawsze delikatnie wilgotna lecz nie mokra.

6. Nawożenie

Nie ma potrzeby.

Kilka sztuk komatsuny można zostawić na nasiona. Można je posiać w tym samym roku pod koniec lata. Albo zostawić na kolejny rok. Więcej CZYTAJ TUTAJ😎

Warto wiedzieć


  • Komatsuna to rodzaj japońskiej kapusty. W Japonii jest uprawiana od wieków, prawdopodobniej najpierw w klasztorach. Nazwę komatsuna miał jej nadać szogun Tokugawa Yoshimune, który żył na przełomie XVII i XVIII wieku. 
  • To niejedyny rodzaj kapusty japońskiej, nadającej się uprawy w donicach. Na balkonie rośnie także świetnie mizuna. Jest równie łatwa w uprawie balkonowej jak komatsuna. POLECAM😊

Jakie inne warzywa można uprawiać w donicach CZYTAJ TUTAJ

2 komentarze:

  1. Czy w przypadku uprawy komatsuny w pomieszczeniu w doniczce można się pokusić o wysianie jej w okresie zimowym, czy przy słabszym nasłonecznieniu nie wyrośnie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie próbowałam:) Ale moim zdaniem to tak mało wymagające warzywo, także pod względem światła, że powinno zimą rosnąć na parapecie.

    OdpowiedzUsuń