Mizuna świetnie nadaje się do uprawy w donicy. |
Mizuna ma jadalne liście. Można ich używać do sałatek i dań na ciepło. W smaku przypominają kapustę pekińską (mizuna jest z nią spokrewniona).
Mizuna jest tak łatwa w uprawie, że poradzą z tym sobie nawet dzieci. Trzeba tylko przestrzegać terminów siewu i podlewać.
W donicach mizuna rośnie bardzo dobrze. Jeśli macie ogród, możecie ją siać również w warzywniku.
Uprawa mizuny w donicach:
1. Słońce lub półcień
Mizuna najbardziej okazała rośnie w nasłonecznionych miejscach. Jednak toleruje też półcień. Do jej uprawy nie nadają się tylko balkony i tarasy od strony północnej.Uprawy mizuny można nawet spróbować na parapecie w mieszkaniu. Problemem może być ogrzewanie. Mizuna to warzywo lubiące chłód.
Jadalne są liście mizuny. |
2. Jak duża donica
Mizuna korzeni się płytko i teoretycznie nie potrzebuje dużej donicy. Jednak jednocześnie lubi lekko wilgotną ziemię, a ta w małej doniczce szybko wysycha. Dlatego korzystnie jest uprawiać mizunę w głębszych doniczkach, np. zrobionych z plastykowych wiaderek czy koszy na śmieci.Jak zrobić donicę z kosza na śmieci CZYTAJ TUTAJ
3. Ziemia
Mizuna zadowoli się nawet przeciętną ziemią. Jednak najlepsze są kompost albo dobra ziemia ze sklepu ogrodniczego.4. Termin siewu
Mizunę można siać w doniczkach wiosną lub późnym latem (na zbiór jesienią). Nie trzeba przygotowywać rozsady. Sieje się i rośnie.TRZEBA jednak przestrzegać terminu siewu. To:
- Marzec
- Kwiecień
- Maj – tylko pierwsze dni
- Sierpień
- Wrzesień – jedynie do połowy tego miesiąca
Wiosną mizunę sieje się wcześnie, ponieważ zakwita, gdy dni stają się coraz dłuższe. Przestaje być wtedy smaczna.
Późnym latem zaś z dnia na dzień jest coraz chłodniej. Mizuna dobrze znosi przymrozki, ale wtedy słabo rośnie.
Nasiona mizuny wysiewa na głębokość 1 cm. Są drobne, a trzeba się starać nie siać za gęsto. Można nasiona wymieszać z ziemię i dopiero wtedy siać. Nie trzeba będzie przerywać siewek.
Doniczki ustawia się od razu ba balkonie i tarasie – nawet jeśli – np. w marcu - są jeszcze śnieg i przymrozki. Nasiona kiełkują już od 2 stopni Celsjusza (ziemi). Mizuna świetnie znosi mróz do minus 10 stopni Celsjusza.
Kwitnąca mizuna staje się niesmaczna. Dlatego wiosną trzeba ją siać wcześnie. |
5. Podlewanie
Mizuna lubi umiarkowane, systematyczne podlewanie. Toleruje tylko lekkie przesuszenie.6. Nawożenie
Nie ma potrzeby.Warto wiedzieć
- Mizuna to rodzaj japońskiej kapusty. W Japonii jest uprawiana od wieków.
- Do uprawy w donicy na balkonie czy tarasie świetnie nadaje się też komatsuna. Tak jak mizuna to rodzaj kapusty japońskiej, uprawianej od stuleci w Japonii.
O innych warzywach na balkon CZYTAJ TUTAJ
No to mnie przekonałaś. Wiosną posieję w ogrodzie rodziców. A potem będę chrupał :-) Serdeczności :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego!:)
UsuńCzytałam już kiedyś o tym warzywie - jeżeli znajdę gdzieś nasiona to na pewno spróbuję uprawy. Niestety na razie szukam bez powodzenia...
OdpowiedzUsuńNasiona mizuny bywają nawet w hiepermarketach:)
UsuńTa ze zdjęcia pochodzi z http://sklep-ogrodniczy24.pl/ziol/403-mizuna-05g-plantico
Tylko nie wiedzieć czemu jest sprzedawana jako zioło:)
Jedną mizunę z siewu wiosennego można zostawić na własne nasiona. I posiać pod koniec lata. Zbiór 2 razy w roku będzie:)
To coś dla mnie, bo w salonie mam okropnie zimno :P
OdpowiedzUsuńA jakby ją tak w hydroponiczność? Hm...
OdpowiedzUsuńTo może być Odkrycie Roku:) Tylko na zewnątrz woda będzie zamarzała. Ale gdyby tak dobrać podłoże trzymające ciepło....:)
UsuńJedna z nowości planowanych na moim balkonie w tym roku :) Nasiona już mam :) Jestem bardzo ciekawa jej odporności na zimno. Pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuńPrzyjemnie zaskakuje:)
OdpowiedzUsuńJuż niedługo się okaże :) będę dokumentowała mój eksperyment :) dzięki za ten post!
UsuńU mnie mizuna do minus 10 stopni wytrzymała:)
Usuńwow! nieźle:) a jaka jest w smaku?
UsuńPrzypomina kapustę pekińską:)
UsuńDzięki! dodaję bloga do mojej listy :) pozdrawiam ;)
UsuńZapraszam:)
Usuń