Zioła: kiedy i jak głęboko siać

Siew nasion ziół bywa zawodny. Najczęstsze powody: przeterminowane nasiona oraz zbyt głęboki siew. Czasami, jak w przypadku mięty, trzeba czekać wiele tygodni, aż ukażą się pierwsze siewki.

Większość ziół łatwiej oraz szybciej rozmnaża się z sadzonek. Nie zawsze jest jednak możliwe ich zdobycie. I to właśnie jest przewaga nasion - można kupić wiele ciekawych odmian, dostać, zebrać z krzaczka...

Zdolność kiełkowania
Wszystkie nasiona ziół mają określony czas zdolności kiełkowania. Zwykle to kilka lat (szczegóły poniżej).
Jednak nawet świeżo kupione czy niedawno zebrane nasiona mogą wzejść słabo lub wcale. Przyczyna jest bardzo prosta - zbyt duża wilgotność podczas przechowywania. Z tego powodu nigdy nie powinno się trzymać nasion np. w piwnicach. Lepiej też unikać kupowania nasion w sklepach, w których czuć wilgoć. Szczególnie wrażliwe na wilgoć podczas przechowywania są nasiona lubczyku.

Jak głęboko siać
Niektóre zioła, by wzejść, potrzebują koniecznie światła. Dlatego po wysianiu nie wolno ich zasypywać, bo nie wzejdą. To m.in. arcydzięgiel lekarski, majeranek ogrodowy czy rumianek  pospolity.

Oto ABC wysiewu popularnych ziół:

 

Arcydzięgiel litwor 

Inne popularne nazwy: arcydzięgiel lekarski, angelika, archangielski korzeń, angielski korzeń, dzięgiel lekarski, dzięgiel litwor, dzięgiel wielki, litwor

Zdolność kiełkowania: 1 rok
Termin siewu: IV lub VII-VIII na rozsadniku
Głębokość siewu: bez przykrycia (nasiona lekko przyklepać dłonią do ziemi albo oprószyć ziemią)

Surowiec zielarski: młode pędy, ogonki liściowe, korzenie i nasiona
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa, jarzyna, likiery, do kandyzowania
Zastosowanie lecznicze: zaburzenia trawienia, nerwobóle, bóle reumatyczne

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 150 cm

Arcydzięgiel litwor duże zioło. Na jedną roślinę trzeba przeznaczyć około metr kwadratowy powierzchni.

Więcej jak i kiedy siać arcydzięgiel litwor CZYTAJ TUTAJ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Babka lancetowata

Inne popularne nazwy: babka wąskolistna, babka koniczynowa, języczki polne, żywiec

Zdolność kiełkowania: 5 lat
Termin siewu: III-IV do gruntu
Głębokość siewu: 0,5-1 cm

Surowiec zielarski: liście
Wykorzystanie w kuchni: nie ma
Zastosowanie lecznicze: kaszel, okłady na ukąszenia, np. pszczół i os

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: 5-50 cm

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bazylia właściwa 

Inne popularne nazwy: bazylia ogrodowa, bazylia zwyczajna, bazylia anyżowa, bazylek ogrodowy, bazylika

Zdolność kiełkowania: 5 lat
Termin siewu: III-IV na rozsadniku (w doniczkach na parapecie można siać nawet do sierpnia)
Głębokość siewu: 0,5-1 cm

Surowiec zielarski: liście i łodygi
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do sera, jaj, pomidorów, makaronu
Zastosowanie lecznicze: reguluje trawienie, poprawia apetyt, okłady na ukąszenia owadów

Cechy: bylina, ale uprawiana jako roślina jednoroczna
Wysokość: do 50 cm
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Więcej jak i kiedy siać bazylię CZYTAJ TUTAJ

Bazylia właściwa to ziołowy pewniak do uprawy w doniczkach. Warto siać odmiany zarówno o zielonych, jak i czerwonych liściach.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Czarnuszka siewna 

Inne popularne nazwy: czarnuszka ogrodowa, czarnucha, panna w zieleni, kąkolnica, kmin czarny

Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: III-IV do gruntu (łatwo wysiewa się sama, siewki wolno rosną)
Głębokość siewu: 1-1,5 cm

Surowiec zielarski: nasiona
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do chleba i kiszonych ogórków oraz olej
Zastosowanie lecznicze: reguluje trawienie

Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 50 cm

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cząber ogrodowy 

Inne popularne nazwy: cząberek, satureja

Zdolność kiełkowania: 2 lata
Termin siewu: IV do gruntu 
Głębokość siewu: 0,5 cm

Surowiec zielarski: liście i młode łodygi
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do mięsa, wędlin, sera, potraw roślin strączkowych
Zastosowanie lecznicze: zaburzenia trawienia, stany zapalne skóry

Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 40 cm

Cząber ma drobne kwiaty, które także można zjadać.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cząber górski 

Inne popularne nazwy: cząber zmowy, czubrica, czubryca

Zdolność kiełkowania: 2 lata
Termin siewu: IV do gruntu  (ewentualnie w marcu z rozsady do skrzynek na parapecie)
Głębokość siewu: 0,5 cm

Surowiec zielarski: liście, kwiaty i młode łodygi
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do mięsa, wędlin, sera, potraw roślin strączkowych
Zastosowanie lecznicze: zaburzenia trawienia, stany zapalne skóry

Cechy: krzewinka ziemozielona (wieloletnia)
Wysokość: 30 cm

Cząber górski nazywany jest także zimowym. Ma bardziej intensywny smak i zapach niż cząber ogrodowy.

----------------------------------------------------

Drapacz lekarski

Inne popularne nazwy: benedykta, kardybenedykta, bernardynek, oset błogi, oset lekarski,chaber lekarski, chaber kleisty, czubek turecki, czubek benedyktyński, karda benedykta

Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: IV do gruntu 
Głębokość siewu: 0,5 cm
 
Surowiec zielarski: liście i młode łodygi
Wykorzystanie w kuchni: gorzkie likiery
Zastosowanie lecznicze: reguluje trawienie, stany zapalne skóry, odmrożenia, przeziębienie

Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 50 cm

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dziurawiec zwyczajny

Inne popularne nazwy: dziurawiec pospolity, świętojańskie ziele, krzyżowe ziele, arlika, dzwoniec, dzwonki Panny Marii, ziele świętego Jana, krewka Matki Boskiej, przestrzelon

Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: X do gruntu 
Głębokość siewu: 0,5-1 cm

Surowiec zielarski: młode liście i pędy, kwiaty
Wykorzystanie w kuchni: sałatki, wódki, olej dziurawcowy, przyprawa do zupy rybnej
Zastosowanie lecznicze: schorzenia wątroby, choroby kobiece, trudno gojące rany, oparzenia (podczas kuracji nie wolno się opalać)

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 70 cm

Więcej o tym jak i kiedy siać dziurawiec zwyczajny CZYTAJ TUTAJ.

Dziurawiec zwyczajny bardzo łatwo wysiewa się sam. Ładnie wygląda w wazonach - listki można skubać np. do sałatek.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fiołek trójbarwny 

Inne popularne nazwy: bratek, macoszka, kwiat Świętej Trójcy

Zdolność kiełkowania: 2 lata
Termin siewu: VII-VIII do gruntu 
Głębokość siewu: 0,5-1 cm

Surowiec zielarski: młode liście i pędy, kwiaty
Wykorzystanie w kuchni: kwiaty do sałatek i dekoracji dań
Zastosowanie lecznicze: schorzenia skóry (np. trądzik), kaszel, reumatyzm

Cechy: roślina dwuletnia
Wysokość: do 30 cm

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grindelia szorstka

Inne popularne nazwy: grindelia kalifornijska, doględa

Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: IV do gruntu 
Głębokość siewu: 1 cm

Surowiec zielarski: młode pędy i liście
Wykorzystanie w kuchni: nie ma
Zastosowanie lecznicze: schorzenia układu oddechowego (np. astma), zapalenie gardła

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 80 cm

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hyzop lekarski 

Inne popularne nazwy: izop, Józefek

Zdolność kiełkowania: 4 lata
Termin siewu: IV do gruntu 
Głębokość siewu: 1 cm

Surowiec zielarski: liście, kwiaty i młode łodygi
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do pasztetów, sałatek, majonezu, cielęciny i innych mięs oraz do likierów i wódek
Zastosowanie lecznicze: zaburzenia trawienia (np. wzdęcia, brak apetytu), zapalenie gardła i oskrzeli, kaszel

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 50 cm

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kminek zwyczajny 

Inne popularne nazwy: kmin, karolek, karba

Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: III-V do gruntu 
Głębokość siewu: 1-1,5 cm

Surowiec zielarski: nasiona i młode liście
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do mięsa, sera, pieczywa wytrawnego, knedliczków, ziemniaków, likierów i wódek
Zastosowanie lecznicze: zaburzenia trawienia

Cechy: roślina dwuletnia
Wysokość: do 100 cm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kocanki włoskie

Inne popularne nazwy: Curry, Curry Plant, Drzewko curry, Helichrysum italicum, Kocanka włoska, Kocanki włoskie, Kocanki włoskie curry, Magi, Maggi, Roślina maggi, Ziele maggi

Zdolność kiełkowania: 2-3 lata
Termin siewu: kwiecień (IV)
Głębokość siewu: bez przykrycia

Surowiec zielarski: kwiaty, liście, młode pędy
Wykorzystanie w domu: przyprawa do mięsa, ryb, warzyw, ziemniaków
Zastosowanie lecznicze: obniża cholesterol, migreny, łuszczyca, bielactwo, trądzik, blizny, ból mięśni, siniaki, depresja

Cechy: krzewinka wiecznie zielona
Wysokość: 70 cm

Kocanki włoskie to także roślina ozdobna do uprawy w gruncie i donicach. Nadają się na suszone bukiety.

Więcej o siewie kocanki włoskiej CZYTAJ TUTAJ

Kocanki włoskie mocno pachną. Zapach przypomina curry i maggi.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kocimiętka

Inne popularne nazwy: biała lebiodka, kocia mięta, kocia miętka, kotcza mięta, nepeta, polej polny

Zdolność kiełkowania: 5 lat
Termin siewu: wiosna (od końca lutego do końca maja) oraz jesień (sierpień-wrzesień)
Głębokość siewu: 0,5 cm

Surowiec zielarski: liście, kwiaty
Zastosowanie lecznicze: aromaterapia (poprawia nastrój), pomaga zwalczać przeziębienie

Cechy: bylina
Wysokość: 20-30 cm

Więcej o siewie kocimiętki CZYTAJ TUTAJ

W ogrodzie kocimiętka odstrasza szkodniki i komary.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kolendra siewna 

Inne popularne nazwy: polski pieprz, kolender

Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: III-V do gruntu 
Głębokość siewu: 1-1,5 cm

Surowiec zielarski: nasiona
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do mięsa, marynat, pierników, pasztetów, wędlin, kiszenia ogórków, likierów i wódek
Zastosowanie lecznicze: środek przeciwskurczowy

Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 100 cm
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Nasiona kolendry wschodzą długo - około 3 tygodnie.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koper włoski 

Inne popularne nazwy: fenkuł, fenkuł włoski, koper lekarski, fenkel

Zdolność kiełkowania: 2 lata
Termin siewu: I-VII do skrzynek lub gruntu (w zależności od terminu)
Głębokość siewu: 1-1,5 cm

Surowiec zielarski: nasiona i łodygi
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do mięsa, marynat, zup, mięsa, ciastek, ryb, herbaty, konserwowych ogórków, likierów, wina, jarzyna do sałatek
Zastosowanie lecznicze: schorzenia układu trawienia (m.in. kolki u niemowląt) i oddychania

Cechy: roślina jednoroczna lub wieloletnia (w zależności od klimatu)
Wysokość: do 150 cm
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Więcej o siewie kopru włoskiego CZYTAJ TUTAJ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kozieradka pospolita

Inne popularne nazwy: kozieradka lekarska, boża trawka, fenegryka, greckie siano, grecki jaskier, koziorożnik, synagogika, nardus

Zdolność kiełkowania: 2 lata
Termin siewu: IV do gruntu
Głębokość siewu: 1-1,5 cm

Surowiec zielarski: nasiona
Wykorzystanie w kuchni: nie ma
Zastosowanie lecznicze: środek wzmacniający i poprawiający przemianę materii oraz stany zapalne skóry, opuchnięcia

Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 60 cm

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kozłek lekarski 

Inne popularne nazwy: kocia trawa, waleriana, odolan, baldrian, biełrzan, stoniebo

Zdolność kiełkowania: 1 rok
Termin siewu: VIII do gruntu lub na rozsadnik
Głębokość siewu: 1-2 cm

Surowiec zielarski: korzeń
Wykorzystanie w kuchni: nie ma
Zastosowanie lecznicze: migrena, bezsenność, skurcze żołądka, stany lękowe, zdenerwowanie

Cechy: roślina dwuletnia lub wieloletnia (w zależności od sposobu uprawy)
Wysokość: do 150 cm

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lawenda 

Inne popularne nazwy: lawenda lekarska, lawenda wonna, lawenda apteczna, lawenda zwykła, lawenda wąskolistna, bławatka, lawendka, czyszczecz

Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: X-XI na rozsadnik
Głębokość siewu: 1-1,5 cm

Surowiec zielarski: kwiaty i młode pędy
Wykorzystanie w domu: aromatyczne kąpiele o działaniu uspokajającym, piękny zapach w szafach, ochrona przed molami
Zastosowanie lecznicze: przyśpiesza trawienie, pobudza apetyt

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 60 cm

Więcej o siewie lawendy na Niepodlewam.pl CZYTAJ TUTAJ

Lawenda zwabia do ogrodu pszczoły domowe i dzikie. W krajach śródziemnomorskich można zobaczyć czasem nawet kolibry, które też lubią jej nektar.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lubczyk ogrodowy 

Inne popularne nazwy: lubczyk lekarski, lubczyk apteczny, maggi, lubiśnik lekarski, łakotne ziele, mieczeń, lubustek, lubszczyk

Zdolność kiełkowania: 2 lata (nasiona są bardzo wrażliwe na wilgoć)
Termin siewu: VIII na rozsadnik
Głębokość siewu: 1-1,5 cm

Surowiec zielarski: liście, korzenie i młode pędy
Wykorzystanie w domu: przyprawa do zup, sałatek, mięsa, wędlin, ryb, flaków
Zastosowanie lecznicze: schorzenia wątroby, nerek; pobudza apetyt

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 200 cm
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Więcej o siewie lubczyku CZYTAJ TUTAJ

Lubczyk wydaje dużo nasion, które można dawać w prezencie. Wystarczy mieć 1-2 rośliny w ogrodzie, by zapewnić sobie mnóstwo tej przyprawy do potraw.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Majeranek ogrodowy

Inne popularne nazwy: kiełbaśnik, majoran, kołdunowe ziele

Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: IV na rozsadnik lub V do gruntu
Głębokość siewu: bez przykrycia

Surowiec zielarski: liście, kwiaty i młode pędy
Wykorzystanie w domu: przyprawa do zup, sałatek, mięsa, wędlin, ryb, dań z roślin strączkowych
Zastosowanie lecznicze: katar, kaszel, zaburzenia trawienia

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 20 cm

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Marzana barwierska 

Inne popularne nazwy: marzanna barwierska, marzanna farbierska, barwica, krap, czerwone korzenie

Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: III-IV do gruntu
Głębokość siewu: 1-1,5 cm

Surowiec zielarski: kłącza
Wykorzystanie w kuchni: nie ma
Zastosowanie lecznicze: kamica nerkowa (osoby z niewydolnością wątroby muszą skonsultować kurację z lekarzem)

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 150 cm

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Melisa lekarska 

Inne popularne nazwy: pszczelnik, matecznik, matczyna pociecha, matczyne ziele, starzyszek, rojownik lekarski, sercowa pociecha

Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: III-IV do skrzynek na parapecie oraz w pierwszej połowie maja do gruntu
Głębokość siewu: 0,5-1 cm

Surowiec zielarski: liście, młode pędy i kwiaty
Wykorzystanie w kuchni: dodatek do sałatek
Zastosowanie lecznicze: problemy z trawieniem (np. zgaga), nerwowość (uspokaja), stany zapalne jamy ustnej, poprawa nastroju

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 60 cm

Więcej o siewie melisy CZYTAJ TUTAJ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mięta pieprzowa

Inne popularne nazwy: miętkiewa, miętkiew

Zdolność kiełkowania: 2 lata (nasiona bardzo długo wschodzą, dlatego lepiej rozmnażać miętę z kłączy)
Termin siewu: III-IV na rozsadnik
Głębokość siewu: 0,5 cm

Surowiec zielarski: liście, młode pędy i kwiaty
Wykorzystanie w kuchni: dodatek i przyprawa do sałatek, napojów, sosów, nalewek, likierów, wódek
Zastosowanie lecznicze: problemy z trawieniem, nerkami i wątrobą, ból żołądka, nerwowość (uspokaja), stany zapalne jamy ustnej

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 60 cm
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Więcej o tym jak i kiedy siać miętę CZYTAJ TUTAJ

Mięta rośnie najlepiej w słońcu albo półcieniu. Gdy ma dobre warunki, potrafi zachwaścić ogród. Jej kłącza są trudniejsze do wyplenienia niż perzu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nagietek lekarski 

Inne popularne nazwy: stulik, paznokietek, miesięcznica

Zdolność kiełkowania: 6 lat
Termin siewu: III-X do gruntu (bardzo łatwo się rozsiewa)
Głębokość siewu: 0,5-3 cm

Surowiec zielarski: młode liście, płatki kwiatów
Wykorzystanie w kuchni: jako dodatek i przyprawa do sałatek, ryżu, napojów, masła, sosów, nalewek, likierów, wódek
Zastosowanie lecznicze: stany zapalne jamy ustnej i skóry, trudno gojące się rany, odmrożenia, choroby kobiece

Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 50 cm
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Więcej o siewie nagietków CZYTAJ TUTAJ


Nagietek lekarski może rosnąć na każdej glebie. Lubi słoneczne i półcieniste stanowiska. Wytrzymuje kilkustopniowe przymrozki.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ogórecznik lekarski

Inne popularne nazwy: ogórkowe ziele

Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: III-X do gruntu (bardzo łatwo się rozsiewa)
Głębokość siewu: 0,5-2 cm

Surowiec zielarski: bardzo młode liście, płatki kwiatów
Wykorzystanie w kuchni: jako dodatek i przyprawa do sałatek, ryb, mięsa (delikatniejsze w potrawach są kwiaty)
Zastosowanie lecznicze: stany zapalne skóry i przewodu pokarmowego, zapobieganie miażdżycy

Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 60 cm

Więcej o siewie ogórecznika CZYTAJ TUTAJ

Ogórecznik lekarski jest niewybredny co do gleby. W kwitnieniu nie przeszkadzają mu kilkustopniowe przymrozki. Potrafi czasem przetrwać polską zimę, czyli mrozy do około minus 25 stopni Celsjusza.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oman wielki 

Inne popularne nazwy: oman pospolity, oman prawy, łoman, wielkie ziele

Zdolność kiełkowania: 2 lata
Termin siewu: IV lub VII na rozsadniku
Głębokość siewu: bez przykrycia

Surowiec zielarski: korzeń
Wykorzystanie w kuchni: ostra przyprawa do sałatek, ryb, mięsa
Zastosowanie lecznicze: stany zapalne oskrzeli i gardła, problemy z trawieniem

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 150 cm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oregano

Inne popularne nazwy: lebiodka pospolita

Zdolność kiełkowania: 4 lata
Termin siewu: IV-V do gruntu
Głębokość siewu: 0,5 cm

Surowiec zielarski: liście, kwiat, pędy
Wykorzystanie w kuchni: jako dodatek i przyprawa do pizzy, zapiekanek, sałatek, sera, jaj
Zastosowanie lecznicze: pobudza apetyt

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: 40-50 cm

Więcej o siewie oregano CZYTAJ TUTAJ

Nasiona oregano są kilka razy drobniejsze od maku.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rozmaryn lekarski

Inne popularne nazwy: rozmaryn apteczny

Zdolność kiełkowania: 2 lata
Termin siewu: III-IV na rozsadniku
Głębokość siewu: 1 cm

Surowiec zielarski: liście, kwiaty i młode pędy
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do sałatek, ryb, mięs, sosów
Zastosowanie lecznicze: problemy z trawieniem

Cechy: roślina jednoroczna lub wieloletnia (w zależności od sposobu uprawy, gdyż może wymarzać)
Wysokość: do 100 cm

Więcej o siewie rozmarynu lekarskiego CZYTAJ TUTAJ

Rozmaryn można sadzić w gruncie lub donicach.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rumianek pospolity 

Inne popularne nazwy: rumianek lekarski, rumianek prawdziwy, rumianek pachnący, marunka, kamelki

Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: III-IV lub IX do gruntu
Głębokość siewu: bez przykrycia

Surowiec zielarski: kwiaty
Wykorzystanie w domu: herbatka ziołowa, płukanka do włosów, dodatek do kąpieli, maseczki
Zastosowanie lecznicze: stany zapalne skóry i gardła, problemy z trawieniem, choroby kobiece

Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 50 cm

Więcej o siewie rumianku CZYTAJ TUTAJ

Rumianek pięknie wygląda w ogrodach naturalnych i na trawnikach typu łąka.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ruta zwyczajna

Inna popularna nazwa: rutka

Zdolność kiełkowania: 1 rok
Termin siewu: IV do skrzynki lub na rozsadniku
Głębokość siewu: 1-1,5 cm

Surowiec zielarski: liście, całe rośliny
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa, afrodyzjak, aromatyzowanie trunków
Zastosowanie lecznicze: m.in. zaburzenia trawienia

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: 50-60 cm

Ruta zwyczajna ma żółte kwiaty.
Więcej jak i kiedy siać rutę CZYTAJ TUTAJ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rutwica lekarska 

Inne popularne nazwy: rutewka, kozia rutka

Zdolność kiełkowania: 5 lat
Termin siewu: IV do gruntu
Głębokość siewu: 1-1,5 cm

Surowiec zielarski: kwiaty, młode liście i pędy
Wykorzystanie w kuchni: sałatki
Zastosowanie lecznicze: obniża poziom cukru we krwi

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 90 cm

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Słonecznik zwyczajny

Zdolność kiełkowania: 4 lata
Termin siewu: 20 IV - 20 V do gruntu
Głębokość siewu: 1,5-2 cm

Surowiec zielarski: zewnętrzne płatki kwiatów
Wykorzystanie w kuchni: sałatki
Zastosowanie lecznicze: stany zapalne skóry i stłuczenia, gorączka, przeziębienie, choroby płuc

Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 300 cm

Słonecznik lubi żyzną glebę oraz dużo słońca.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stewia rebaudiana

Inne popularne nazwy: słodkie liście, słodka pokusa

Zdolność kiełkowania: 4 lata
Termin siewu: III-IV na rozsadniku, VI do gruntu
Głębokość siewu: 0,5 cm

Surowiec zielarski: liście
Wykorzystanie w kuchni: do słodzenia napojów i potraw (1-2 łyżki jej liści jest tak słodka jak szklanka cukru)
Zastosowanie lecznicze: w diecie chorych na cukrzycę, zapalenie dziąseł, próchnica zębów (żuje się liście)

Cechy: roślina jednoroczna lub wieloletnia (w zależności od sposobu uprawy)
Wysokość: do 80 cm
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Więcej o siewie stewii CZYTAJ TUTAJ

Nasiona stewii mają ok. 2 mm długości. Wyglądają jak przecinki. Aby wzejść, muszą mieć ciepło (około 22 stopnie Celsjusza). Stewia, zwłaszcza młoda, jest wrażliwa na chłód (poniżej 10 stopni Celsjusza). Dlatego nie należy jej sadzić w ogrodzie wcześniej niż w czerwcu. Najlepiej uprawiać ją w donicach, bo można je przenieść do domu w razie niepogody.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szałwia lekarska 

Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: III na rozsadniku, IV-V do gruntu
Głębokość siewu: 1-1,5 cm

Surowiec zielarski: liście
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do mięsa, zup, sera, sosów, jaj oraz kwiaty do sałatek i dekoracji potraw
Zastosowanie lecznicze: stany zapalne skóry i stłuczenia, gorączka, przeziębienie, choroby płuc

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 60 cm

Kwiaty szałwii są jadalne. Można ich używać do dekoracji potraw lub sałatek.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tymianek właściwy 

Inne popularne nazwy: tymianek pospolity, macierzanka tymian

Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: IV na rozsadniku lub V do gruntu
Głębokość siewu: 1 cm

Surowiec zielarski: liście, młode pędy, kwiaty
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do mięsa, zup, sosów, jaj, dziczyzny, dań z roślin strączkowych, pizzy
Zastosowanie lecznicze: stany zapalne jamy ustnej i skóry, problemy z trawieniem, przeziębienie

Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 30 cm
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ



Źródło: wiedza własna, "Ogrodnictwo w tabelach" Nory Krusze oraz "Poznajemy zioła" Krystyny Mikołajczyk i Adama Wierzbickiego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz