Translate

Owoce nieszpułki a zapobieganie nowotworom

Nieszpułki to drzewa owocowe uprawiane od co najmniej 3.000 lat. W Polsce są sadzone raczej jako ciekawostka ogrodnicza. Okazuje się, że jej owoce zawierają dużo antyoksydantów. Potasu, wapnia, fosforu mają kilka razy więcej niż jabłka, pomarańcze czy winogrona.

Bardzo ciekawe informacje na temat owoców nieszpułek znalazłam w badaniach naukowców z Zagreb University (Chorwacja) oraz Ataturk University (Turcja). Zostały opublikowane w Jurnal of Botany and Food Quality (80, 86-90, 2012 r.).

Nieszpułka zwyczajna (Mespilus germanica)

W badaniach potwierdzono, że  owoce nieszpułek zawierają naturalne antyoksydanty, które zapobiegają nowotworom. Poza tym nieszpułki mają dużo składników mineralnych (porównanie z innymi owocami w  tabeli poniżej). Jednocześnie jest w nich mało cukru i dużo witamin.

W 100 g owoców nieszpułki znajduje się 11,5-15 mg witaminy C, czyli więcej niż np. w jabłkach i bananach (po 7 mg). Mniej jednak niż np. w papryce (107 mg), czy czarnych porzeczkach (177 mg).



Nieszpułki zwyczajne to wyjątkowe drzewa owocowe. Przez tysiąclecia krzyżowały się z głogiem, potem znowu z nieszpułkami i w efekcie ich owoce mają różne geny. Dlatego we wspomnianych badaniach wzięto pod uwagę także genotypy owoców nieszpułki. I okazało się, że ma to wpływ na zawartość antyoksydantów, witamin i składników mineralnych. Różnice są na tyle nieduże, że jedzenie owoców nieszpułki, bez względu na geny, jest po prostu zdrowe.

Przez wieki w medycynie naturalnej, np. w Turcji, owoce nieszpułki stosowano m.in. przy zaparciach, schorzeniach nerek i pęcherza moczowego oraz w kamicy nerkowej.

O uprawie nieszpułek w polskim klimacie CZYTAJ TUTAJ

1 komentarz :

  1. Chyba pierwszy raz słyszę o tych drzewach i owocach... Ciekawe, w jakiej postaci można je spożywać... Dzięki za info :)
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...