Translate

Przemarznięta winorośl – jak ratować po zimie

Gdy wiosną winorośl nie puszcza pączków, można sądzić, że przemarzła. Czasami tak jest rzeczywiście. Co robić? Czekać co najmniej do końca czerwca, by się upewnić. A potem ciąć.

Winorośl może zniszczyć silny mróz zimą. Nie ma specyfiku na reanimację zniszczonych pędów. Można jednak – w większości przypadków – odbudować krzew cięciem.

1. Do końca maja

Gdy wiosną wszystko już się zieleni i kwitnie, bardzo często tylko na winorośli nie ma rozwijających się pączków. Jednak często to pozory, bo winorośl znacznie później niż inne rośliny wypuszcza liście i kwiaty. Takim terminem, gdy można się spodziewać pierwszych liści, jest dopiero pora kwitnienia niezapominajek.

Dlatego trzeba cierpliwie czekać. Oczywiście może się zdarzyć, że winorośl u sąsiada zazieleni się szybciej. To normalne, bo wiele odmian wcześniej wypuszcza liście i kwiaty. Jednak są one bardziej narażone na zniszczenie przez przymrozki wiosenne.

Wszystko się zieleni, a winorośl nie - taki stan jest normalny i nie powinien niepokoić. Winogron zaczyna wypuszczać zielone pędy dopiero w okresie kwitnienia niezapominajek.


Zacząć niepokoić można się dopiero w drugiej połowie maja. Jeśli zaś do początku czerwca nie pojawią się żadne zielone pączki, to znak, że winorośl faktycznie przemarzła. Na szczęście rzadko winogron marznie w 100% (z korzeniami). Zwykle przemrożone są tylko niektóre pędy.

2. W czerwcu

Aby stwierdzić jak mocno przemarzła winorośl, trzeba poczekać do końca czerwca. Bardzo trudno bowiem wcześniej poznać, które pędy są jeszcze żywe.

W tym czasie winorośl, jeśli jeszcze żyje, będzie próbowała się sama regenerować. Z pędów, w których tli się życie, wypuści pączki. I właśnie dlatego trzeba czekać do końca czerwca, bo wtedy dokładnie widać, które pędy są martwe.

Pędy żywy i martwy winorośli.

3. W lipcu

Martwe pędy ucina się sekatorem w lipcu. Zdarza się, że cały winogron wygląda na martwy. Wtedy przycina się go około 20 cm nad ziemią, a nie wyrywa z korzeniami. Może się bowiem zdarzyć, że winorośl jednak odbije od korzenia.

Z cięciem nie należy się śpieszyć, mimo że przemarznięta winorośl straszy wyglądem. Krzew przycięty za wcześnie w maju czy czerwcu, jeśli żyje, będzie „płakał”. Wyciekanie soku dodatkowo osłabia winogron.

4. Jesień (po opadnięciu liści)

Winorośl bardzo szybko się regeneruje. Jeśli była bardzo przemarznięta i osłabiona, warto ją zabezpieczyć na zimę. Najlepiej zdjąć winorośl z kratki, ułożyć płasko i przysypać ziemią. Inny sposób to usypanie kopca ziemnego (jak w przypadku róż).

W następnym roku winorośl owocuje normalnie, a w kolejnym nie sposób poznać, że jest po zimowych przejściach.







2 komentarze :

  1. My przycinamy winorośle na wiosnę, jeszcze przed rozpoczęciem okresu wegetacji, zanim pojawią się soki. Wtedy można też zapewne stwierdzić, które pędy są przemarznięte. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ...dziękuję za wskazówki:) W sierpniu ur. kupiłam działkę i winogron obficie mi urodził, martwiłam się, że jeszcze nie "puszcza"...a okazuje się, że martwiłam się przedwcześnie...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...