Translate

Moczenie nasion w mleku – czy potrzebne przed siewem

Ogórki, dynie, arbuzy, rzodkiew, karczochy - wiele osób moczy ich nasiona przed siewem w mleku, ale też miodzie, słodkiej wodzie, a nawet wódce czy perfumach. To wielowiekowy zwyczaj. 



Moczenie nasion przed siewem – ale w wodzie – przyśpiesza kiełkowanie. Tak postępuje się np. z marchwią, fasolą, ogórkami.

Wiele osób moczy też nasiona w mleku, miodzie i nie tylko, bo tak robiła mama, babcia, pradziadek… W obiegowej opinii warzywa z takich nasion są smaczniejsze.

Dziś wiadomo, że to przesąd, ale jest w nim ziarno prawdy. Mleko czy miód są rodzajem naturalnej zaprawy dla nasion, która chroni je szkodliwymi mikroorganizmami w czasie wschodzenia. Dzięki temu rosną lepiej i faktycznie mogą być czasem smaczniejsze.  Gwarancji nie ma.😊

W starych książkach można znaleźć wiele receptur na moczenie nasion przed siewem. To m.in. „Zielnik czarodziejski” Józefa Rostafińskiego z 1893 r.  oraz „Zielnik" Szymona Syreńskiego z 1613 r.

Arbuz

Nasiona arbuzów przed siewem moczono w wodzie z cukrem. Dzięki temu owoce miały być słodkie. Jeśli nie całkiem dojrzały, kładziono je na pszenicy.
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Dawniej nasiona arbuzów moczono w wodzie z cukrem, by były słodkie. Dziś wiadomo, że trzeba im po prostu zapewnić dużo słońca i długi sezon wegetacyjny.

Chrzan

Jest ponoć mniej ostry, jeżeli wyrósł z nasion moczonych 2 dni w pitnym miodzie.

Chrzan roślina przyprawowa i lecznicza. 

Cytryna

Dawniej owocujące cytryny były zdecydowanie częściej uprawiane w Polsce niż obecnie. Aby ich owoce były mniej kwaśne, nasiona cytryn moczono 3 dni w owczym mleku i wodzie miodowej.

Cytryny wyhodowane z nasion bardzo długo nie owocują, Lepiej postarać się o sadzonkę z owocującego drzewka.

Czosnek

Sadzono go z pestkami oliwek (koniecznie niesolonych). To miało sprawiać, że czosnek stawał się słodszy.

Ostrość czosnku zależy od odmiany.

Dynia

Moczenie nasion dyni w wodzie z cukrem, najlepiej różanej, gwarantowało ponoć słodkie owoce.

Piękny zapach owoców dyni miało zapewnić moczenie nasion przed siewem w pachnidłach. Jeśli ktoś chciał, by dynia miała zapach piżma czy róży, moczył nasiona w „małmazyi z temi woniami”.

Nasiona dyni, ale też ogórków, moczono w soku rabarbaru i i jabłek, aby rosły dorodniejsze.
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Dawniej nie tylko moczono nasiona dyni np. w mleku. Pilnowano też z jakiej części owocu pochodzą nasiona. Długie owoce miały wyrastać z nasion z górnej części owoców, posiane wierzchołkami w górę.

Karczoch

Karczochami nie sposób się najść. Przez wieki uprawiano je po to, by doczekać się… syna dziedzica.

Karczoch moczony przed siewem w wodzie z cukrem, mleku i miodzie miał być słodszy w smaku.

Na specjalne okazje uprawiano karczochy uwodzicielsko pachnące, wyhodowane z nasion moczonych w pachnidłach i wódkach.

Melon

Nasiona melonów przed siewem moczono w wodzie z cukrem. To miało sprawić, że owoce były słodkie.

Nasiona melonów moczono przed siewem w posłodzonej wodzie.

Ogórek

Słodkie ogórki miało zagwarantować moczenie nasion w mleku (najlepiej owczym), miodzie albo miodzie warzonym (pitnym).

Czasem nasiona ogórków moczono w środkach przeczyszczających. Owoce z nich wyhodowane miały mieć takie same właściwości.

Jeżeli zaś ogórki miały być dorodne, należało je namoczyć przed siewem w soku rabarbaru lub jabłkowym (to zwyczaj co najmniej z XVI wieku!). Jednak wtedy mogły być gorzkie.
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

To czy ogórki będą gorzkie zależy w rzeczywistości nie od moczenia nasion lecz m.in. odmiany.

Rzepa

Nasiona rzepy mieszano z sadzą albo moczono w soku rozchodników, aby nie atakowały jej szkodniki.

Rzepę lubią szkodniki. Dlatego przez wieki szukano sposobów na ich pozbycie się, np. moczono nasiona przed siewem.

Rzodkiew

Nasiona moczono w miodzie, słodzonej wodzie albo wodzie po moczeniu rodzynków, aby rzodkiew była słodsza.

Sałata

Najbardziej delikatesowe sałaty siano w pestce cytryny. Dzięki temu sałata miała mieć piękny, cytrynowy aromat.😉
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Sałaty mają różny smak. Nie udało się nikomu wyhodować odmiany z nutą cytryny. Ponoć taki aromat ma zapewniać siew w pestce cytryny. Tylko jak to zrobić?!






4 komentarze :

  1. Trochę przesądów, ziarno prawdy - ogólnie bardzo ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przybliżenie zwyczajów związanych z siewem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakieś ziarnko prawdy w tym jest

    OdpowiedzUsuń
  4. Jednak trochę prawdy jest .Moczenie w mleku ogórków. Albo melona woda z cukrem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...