Hartowanie rozsady pomidorów. |
Polskie lato jest zbyt krótkie dla bardzo wielu warzyw, ziół i kwiatów. To np. arbuz, bakłażan, papryka, pomidor, aksamitka, cynia. Jeśli posieje się je do gruntu, po prostu mają za mało czasu i słońca, by wydać plon albo ledwo zdążą zakwitnąć, a tu już… jesienne przymrozki. Są też warzywa, które z rozsady rosną zdrowiej, np. bób.
Dlatego robienie rozsady to konieczność. Trochę uciążliwe, bo trzeba pamiętać o terminach siewu, przygotować wcześniej doniczki i ziemię. Problemem jest znalezienie wolnego miejsca na parapetach, zwłaszcza gdy uprawia się dużo kwiatów, warzyw i ziół.
Oczywiście można próbować siać bez rozsady, od razu do gruntu. Tak czasami udają się np. wczesne pomidory. Więcej na ten temat CZYTAJ TUTAJ
Rozsada bobu jest odporna na niską temperaturę. |
Gdy już w skrzynkach zielenią się warzywa, kwiaty i zioła, trzeba zadbać, by przyzwyczaiły się do warunków panujących na dworze. Są to:
1.Temperatura
2.Nasłonecznienie
3.Wiatr
Bardzo często zapomina się o punktach 2 i 3. Tymczasem silne słońce lub wiatr mogą równie szybko zniszczyć rozsadę, jak temperatura, zarówno za wysoka, jak i za niska. Na silny wiatr są wrażliwe np. pelargonie bluszczolistne i wysokie pomidory. Niezahartowane bardzo łatwo się łamią.
Rozsada sałaty lubi chłód. |
Hartowanie rozsady to po prostu przyzwyczajanie młodych warzyw, kwiatów i ziół do tych trzech warunków. Nie ma znaczenia czy to będzie ogród, czy balkon.
Jak hartować rozsadę? Teoretycznie to bardzo proste: trzeba rozsadę wynosić na zewnątrz, np. na balkon, taras, do ogrodu. Problemem jest wybór odpowiedniej pogody za oknem. Jedne rośliny są bardziej delikatne, inne – mniej.
Zawsze trzeba patrzeć na termometr za oknem albo w smartfonie:
- Rozsadę roślin odpornych na chłód, np. bazylia, bób, cebula, kapusta, pelargonia, por, sałata można wynosić na zewnątrz, gdy temperatura wynosi około 10 stopni Celsjusza. Po kilku dniach hartowania nie zaszkodzą im spadki temperatury do kilku stopni w nocy.
- Rośliny ciepłolubne wynosi się na zewnątrz, gdy temperatura podniesie się do minimum 15 stopni Celsjusza. To np. arbuz, bakłażan, miechunka brazylijska i pomidorowa, ogórek, papryka, pomidor, tykwa. Na noc na dworze można je zostawiać, gdy temperatura wynosi około 10 stopni Celsjusza.
Rozsada arbuzów może być wynoszona na zewnątrz tylko w ciepłe dni. |
Wynoszenie i wnoszenie rozsady jest trochę kłopotliwe. Hartowanie rozsady powinno trwać co najmniej 7-10 dni przed sadzeniem na zewnątrz. Lepiej oczywiście, gdy ten czas jest dłuższy.
Największy problem sprawia mi. tykwa. Rośnie błyskawicznie i w ciągu kilku godzin potrafi przyczepić się wąsami do firanki czy żaluzji. Łatwo się łamie podczas wynoszenia, ale też – regeneruje. Bez rozsady nie udało mi się jednak wyhodować owoców. Tykwa z rozsady zaś obficie kwitnie i owocuje😊
Mam takie zamiary:
OdpowiedzUsuńJako ściółkę na grządki użyję pokrzywy, skrzyp, trawę i inne rośliny łąkowe, a jesienią wszystko przekopię. Myślę, że w ten sposób użyźnię znakomicie glebę. Czy to dobra myśl?
Moim zdaniem bardzo dobra:) Tylko trzeba uważać, by rośliny były bez nasion i kłączy, np. skrzyp, trawa. Z łąkowych odradzam bylicę piołun, bo źle obok niej rosną inne rośliny.
UsuńMaczku, znalazłam takie porady że warto mieć piołun w ogrodzie...
UsuńFaktycznie kiedyś mawiano, że do „Do grzęd obsadzonych piołunem węże nie wchodzą”. Ale jest też druga strona medalu: obok piołunu źle rosną warzywa i zioła. Raczej odradzam, no chyba żeby odstraszać węże:)
UsuńZ bylicy piołun można robić preparaty np. bielinki zjadające kapustę:
http://niepodlewam.blogspot.com/2014/08/bylica-pioun-preparaty-naturalne-na.html