Translate

Warzywa: temperatura i czas wschodzenia

Niektóre  nasiona warzyw kiełkują już następnego dnia po wysianiu. Inne potrzebują nawet miesiąca. Cierpliwość trzeba mieć np. do pietruszki i szparagów. Na siewki czeka się nawet miesiąc.



To, że nasiona długo wschodzą, wcale nie oznacza, że są wybrakowane czy przeterminowane. Po prostu tak je zaprogramowała Natura.

Nasiona różnych warzyw potrzebują bowiem różnego czasu, by wzejść. Czasem to jeden dzień, częściej kilka dni, a czasem tygodni. Zwiększone podlewanie nie pomoże. Trzeba poczekać.

Niezbędna jest też odpowiednia temperatura ziemi. To ona i światło są dla nasion wskazówką, że czas kiełkować. Jedne nasiona lubią chłód. Inne ciepło. Bez temperatury można czekać i czekać... I stracić nadzieję, że nasiona wzejdą. A one często nie mają po prostu odpowiednich warunków.

Orientacyjne okresy wschodzenia nasion warzyw:


Arbuz - 7-10 dni

Uwagi: nasiona muszą mieć koniecznie ciepło (temperatura pokojowa, najlepiej co najmniej 22 stopnie Celsjusza). Idealna jest cieplarnia. Jeśli sadzi się arbuza jako rozsadę w domu, to trzeba każde nasiono posadzić w oddzielnej, małej doniczce. Arbuz bardzo źle bowiem znosi przesadzenie (łatwiej się przyjmuje z bryłą ziemi).


--------------------------------------------------------

Bakłażan (Oberżyna) - 5-10 dni

Uwagi: lubi mieć bardzo ciepło podczas wschodzenia - najlepiej powyżej 22 stopni Celsjusza. Gdy wzejdzie, temperatura może być niższa (18-20 stopni).

--------------------------------------------------------

Bób - 7-10 dni

Uwagi: kiełkuje już przy 3-4 stopniach Celsjusza. Siewki potrafią wytrzymać przymrozki nawet do -4 stopni. 


-------------------------------------------------------------

Brukiew (karpiele) - 5-10 dni

Uwagi: wschodzi w temperaturze od 5-6 stopni Celsjusza. Od razu po wysianiu grządkę warto przykryć włókniną, a jej końce przysypać ziemią (w ogóle się jej nie usuwa aż do zbioru, więc trzeba zostawić sporo luzu na rosnące liście). Dzięki temu brukwi w ogóle nie zaatakuje pchełka - bardzo uciążliwy szkodnik.

------------------------------------------------------

Brukselka - 5-10 dni

Uwagi: wschodzi najlepiej w temperaturze od około 10-14 stopni Celsjusza. 

-------------------------------------------------------

Burak ćwikłowy - 10-20 dni

Uwagi: nie wzejdzie, aż temperatura gleby podniesie się do około 8 stopni Celsjusza.


--------------------------------------------------------

Burak liściowy - 10-20 dni

Uwagi: buraki liściowe wschodzą, gdy ziemia ma temperaturę od 8 stopni Celsjusza.


--------------------------------------------------------

Cebula - 10-20 dni

Uwagi: idealna temperatura podczas wschodzenia - od 12 stopni Celsjusza. Toleruje też niższą lecz wschodzi dłużej i słabiej rośnie.

--------------------------------------------------------

Cukinia - 7-10 dni

Uwagi: aby wzejść, cukinia musi mieć ciepło. Najlepiej od 20 stopni Celsjusza.


-------------------------------------------------------------

Cykoria - 10-20 dni

Uwagi: najlepsza temperatura - od 15 stopni Celsjusza.

---------------------------------------------------------------

Dynia - 7-10 dni

Uwagi: aby wzejść, nasiona muszą mieć ciepło. Najlepiej około 24 stopni Celsjusza.

---------------------------------------------------------------

Fasola  3-10 dni

Uwagi:  by wzejść, potrzebuje co najmniej 15 stopni Celsjusza. Często zdarza się, że wschodzące siewki mają zniekształcone pączki. To nie jest wina jakości nasion lecz objawy żerowania szkodnika - śmietki kiełkówki. Gdy wiosną jest bardzo chłodna, z temperaturą około 10 stopni, też wschodzi lecz dłużej i słabiej rośnie.


--------------------------------------------------------------

Groch - 5-10 dni

Uwagi: jego nasiona kiełkują najlepiej w trochę niższej temperaturze niż fasola - od 12 stopni Celsjusza. Potrafią też wzejść w niższej lecz trwa to dłużej, a siewki słabo rosną.


--------------------------------------------------------------

Jarmuż: 5-10 dni

Uwagi: temperatura podczas wschodzenia - od 12 stopni Celsjusza. Zahartowane rośliny są odporne na mróz.

--------------------------------------------------------------

Kabaczek - 7-10 dni

Uwagi: nasiona wchodzą w takiej samej temperaturze, jak dyni - około 24 stopni Celsjusza.

-------------------------------------------------------------

Kalarepa - 5-10 dni

Uwagi: temperatura podczas wschodzenia - od 14 stopni Celsjusza.

------------------------------------------------------------

Kalafior - 5-10 dni

Uwagi: temperatura podczas wschodzenia - od 14 stopni Celsjusza.


-----------------------------------------------------------

Kapusta biała i czerwona - 5-10 dni

Uwagi: temperatura podczas wschodzenia - od 12 stopni Celsjusza.



-------------------------------------------------------------

Kapusta pekińska - 5-10 dni

Uwagi: temperatura podczas wschodzenia - minimum 12 stopni Celsjusza.

-------------------------------------------------------------

Karczoch - 7-21 dni

Uwagi: koniecznie musi mieć ciepło podczas wschodzenia - od 20 stopni Celsjusza.

------------------------------------------------------------

Koper - 14-20 dni

Uwagi: idealna temperatura - od 10 stopni. Toleruje też niższą.



----------------------------------------------------------

Kukurydza - 3-5 dni

Uwagi: musi mieć ciepło podczas wschodzenia, najlepiej od 18 stopni Celsjusza.



------------------------------------------------------------

Marchew 10-20 dni

Uwagi: kiełkuje od około 3 stopni Celsjusza. Dlatego jeśli sieje się wczesną marchew jesienią, to najlepiej robić to w końcu listopada, a nawet na początku grudnia - aby nie wykiełkowała przed zimą.

Jeśli jest chłodna wiosna, marchewka kiełkuje wolniej, a jeśli ciepła - szybciej.



------------------------------------------------------------

Melon - 5-10 dni

Uwagi: nasiona wchodzą w takiej samej temperaturze, jak dyni i kabaczka - około 24 stopni Celsjusza.

-----------------------------------------------------------

Oberżyna (Bakłażan) - 5-10 dni

Uwagi: lubi mieć bardzo ciepło podczas wschodzenia - najlepiej powyżej 22 stopni Celsjusza. Gdy wzejdzie, temperatura może być niższa (18-20 stopni).


-----------------------------------------------------------

Ogórek - 5-10 dni

Uwagi: nasiona muszą mieć ciepło - najlepiej od 22-24 stopni Celsjusza. Potrafi też wzejść w około 13 stopniach, ale trwa to dłużej i słabo rośnie.

---------------------------------------------------------

Papryka 6-10 dni

Uwagi: nasiona muszą mieć ciepło podczas wschodzenia - najlepiej od 22-24 stopni Celsjusza. Siewki dobrze rosną w około 20 stopniach.

Papryka jest rośliną wybitnie ciepłolubną. Jednak jej nasiona potrafią przetrwać bardzo duże mrozy w kompoście i wzejść jako samosiewki. Takie siewki bardzo rzadko zawiązują owoce, ponieważ polskie lato jest na to za krótkie (dlatego trzeba przygotowywać rozsadę).


------------------------------------------------------------

Pietruszka 14-28 dni

Uwagi: kiełkuje nawet od 2 stopni Celsjusza. To warzywo lubiące chłód. Rośnie słabiej i ma zniekształcone korzenie, jeśli ma za ciepło.

Pietruszka to jedno z pierwszych warzyw, które wysiewa się na przedwiośniu. Na pierwsze zielone listki czeka się jednak nawet miesiąc.
-----------------------------------------------------------

Pomidor - 5-10 dni

Uwagi: nasiona podczas wschodzenia powinny mieć co najmniej 20 stopni Celsjusza. Gdy mają za zimno (bo potrafią też wzejść już w około 10 stopniach), nie mogą pobierać z ziemi fosforu. I robią się fioletowozielone.

Więcej o pobieraniu fosforu i innych pierwiastków CZYTAJ TUTAJ.

----------------------------------------------------------

Por - 10-20 dni

Uwagi: do szybkiego kiełkowania potrzebuje temperatury od 16 stopni. Gdy wzejdzie, może być niższa - od 12 stopni Celsjusza. Potrafi też wykiełkować w temperaturze o 10 stopni niższej, ale wtedy trwa to znacznie dłużej.

---------------------------------------------------------

Roszponka - 7-14 dni

Uwagi: aby wzejść, potrzebuje około 10 stopni Celsjusza. Gdy się zazieleni, jest całkowicie mrozoodporna. Bardzo łatwo rozsiewa się sama.  Jeśli siejemy z torebki, to najlepiej wczesną jesienią - w lutym i marcu będzie gotowana do jedzenia.

Więcej o uprawie roszponki CZYTAJ TUTAJ.


-------------------------------------------------------------

Rzepa - 4-6 dni

Uwagi: kiełkuje od 2 stopni Celsjusza. Siewki też dobrze rosną w tej temperaturze. W okolicach zera mogą wymarznąć. Od razu po wysianiu, grządkę najlepiej przykryć włókniną, a jej końce przysypać ziemią (w ogóle nie należy jej usuwać aż do zbioru, więc trzeba zostawić sporo luzu na liście). Dzięki temu rzepy nie zaatakuje pchełka.

------------------------------------------------------------

Rzeżucha - 1 dzień

Uwagi: najlepiej wschodzi w temperaturze pokojowej (około 20 stopni Celsjusza).

------------------------------------------------------------

Rzodkiew - 4-6 dni

Uwagi: kiełkuje w temperaturze od 2 stopni Celsjusza. Po siewie grządkę warto przykryć włókniną, by zabezpieczyć ją przed pchełkami. Końce muszą być koniecznie przysypane ziemią.

-----------------------------------------------------------

Rzodkiewka - 4-6 dni

Uwagi: kiełkowanie od 2 stopni Celsjusza. Po wysiewie grządkę najlepiej przykryć włókniną, tak jak w przypadku rzodkwi - chroni przed pchełkami.

Jeśli nie ma przymrozków, rzodkiewki można zrywać już po około 4 tygodniach od wysiania.
-----------------------------------------------------------

Sałata masłowa, krucha i rzymska - 4-7 dni

Uwagi: do kiełkowania potrzebuje temperatury od 15 stopni. Gdy wzejdzie, może być niższa - od 12 stopni Celsjusza.


------------------------------------------------------------

Seler korzeniowy i naciowy - 7-10 dni

Uwagi: podczas wschodzenia nasiona muszą mieć ciepło - najlepiej co najmniej 22 stopnie. Potem dobrze rosną w temperaturze od 14 stopni. Duże i zahartowane selery nie boją się przymrozków.


------------------------------------------------------------

Skorzonera - 10-14 dni

Uwagi: można ją wysiewać wczesną wiosną albo w sierpniu (dobrze zimuje w gruncie). Wschodzi już od temperatury 2 stopni Celsjusza.

-----------------------------------------------------------

Szczaw - 5-14 dni

Uwagi: wschodzi dobrze w temperaturze już od 10 stopni Celsjusza. Koniecznie musi mieć wilgotno.

-----------------------------------------------------------

Szczypiorek - 14-20 dni

Uwagi: wschodzi w temperaturze od około 12 stopni Celsjusza. Potem jest odporny na mróz.


------------------------------------------------------------

Szparag - 10-28 dni

Uwagi: wschodzące nasiona lubią ciepło - od 20 stopni. Można przyśpieszyć ich wschodzenie: nasiona moczy się przez 2-3 dni w wodzie o temperaturze pokojowej (nie może być zimna). Dobrze ustawić pojemnik z nimi np. na parapecie nad ciepłym grzejnikiem.

------------------------------------------------------------

Szpinak - 4-7 dni

Uwagi: kiełkuje już przy 2-3 stopniach i wytrzymuje przymrozki do -6 stopni Celsjusza. Nie lubi wysokiej temperatury.

Szpinak jest rewelacyjny jako gruntowa nowalijka. Jego nasiona są duże i podobne do rzodkiewki.
------------------------------------------------------------

Szpinak nowozelandzki (trętwian) - 20-30 dni

Uwagi: wschodzące nasiona i siewki muszą mieć ciepło - od 20 stopni Celsjusza.

-----------------------------------------------------------

Źródło: wiedza własna oraz "Ogrodnictwo w tabelach" pod redakcją Nory Krusze

31 komentarzy :

  1. Super ściąga, dla wszystkich niecierpliwych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a wiesz moze ile czasu kiełkuje chmiel? Wysiała 2 tygodnie temu, a tu jedynie jeden kiełek wystaje :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Nie wiem, niestety, nie uprawiałam nigdy chmielu z nasion:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wysiałem szparagi 14. kwietnia 2014, część do gruntu część w doniczkach. Ani śladu kiełkowania. Czy to normalne? Siałem w dołki 2-3 cm głębokie. Mamy 30 maja...

    OdpowiedzUsuń
  5. Fakt, już powinien wzejść:) Ale jeszcze jest szansa, bo może miał za zimno po prostu. Szparag bardzo trudno wschodzi zwłaszcza w gruncie - najlepiej podczas wschodzenia trzymać go w cieple domu albo w szklarni.
    Ogólnie nasiona szparaga są kapryśne, mimo że mają długą żywotność (ok. 5 lat). Jednak jak już wzejdą i się je posadzi w gruncie to rosną w tym samym miejscu 10 lat i więcej. Podobnie zachowuje się np. mięta. Powodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wysiałem tydzień temu nasiona rukwi wodnej. Czy ktoś wie może po jakim czasie powinny wzejść?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniej więcej 7-14 dni, ale temperatura ziemi powinna być co najmniej 10 stopni Celsjusza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie za odpowiedź! Czyli, jeżeli trzymam doniczkę w domu to powinno być ok?

      Usuń
  8. Tak:) O ile nasiona miały zdolność kiełkowania. Powodzenia

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja mam moze banalne pytanie, ale jestem zielona w uprawie pomidorow, a czekam na skielkowanie pomidorow w donicy (to juz 6ty dzien) w domu i wychodza chyba rozne chwasty - takie z podwojnymi listkami (podloze bylo wymieszane z ziemia z dzialki i chwastow widze wiecej niz wysialam nasion pomidorow) tylko pomidorow nie widzac, nie chcialabym usunac pomidora - jak odroznic mlodziutke roslinki od chwastow ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo prawdopodobne, że to waśnie są pomidorki:) Bo wschodzą nawet już po 5 dniach. Mają po dwa gładkie (bez ząbków) listki. Trzeci listek i kolejne będą już z ząbkowanymi brzegami.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna ściąga :) wlasnie niedawno zasadzilam szczypiorek i pietruszke :)

    mitt-nye-liv.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooo fajnie to odpisałaś :-) naprawdę jak ściąga :-) :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, że się przydaje:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy jak wysłałem 30 marca rzodkiewkę, szczypiorek koper i pietruszkę to nie za bardzo się pospieszyłem??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry termin:) Pietruszkę to nawet dobrze wysiać jeszcze wcześniej, bo długo wschodzi.

      Można też posiać pietruszkę w tym samym rzędzie z rzodkiewką. Pierwsza zawsze wzejdzie rzodkiewka.

      Usuń
  15. Cieszy mnie fakt iż można zaczerpnąć u Pani takich porad w momencie kiedy sam uczę się zagospodarowania własnego ogródka. Czy jeżeli w nadchodzącym tygodniu wysieje szpinak buraczki bób będzie to odpowiedni termin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bób i szpinak sieje się do 15 kwietnia. Potem nie ma to już sensu.

      Jeśli chodzi o buraki to:

      *buraki liściowe sieje się cały kwiecień
      *buraki ćwikłowe sieje się od 15 kwietnia

      Powodzenia:)

      Usuń
    2. W jaki sposób walczy Pani ze ślimaki bez skorupy? I która metoda przyniesie najlepszy efekt??

      Usuń
    3. Powiem szczerze, że nic, ale są u mnie ślimaki (także wielkie pomrowy). Na pewno pomagają ropuchy.

      Największe szkody pomrowy wyrządzają mi w papryce posadzonej w doniczkach. Wieczorami ślimaki zbieram ręcznie.

      Jak się zaprzyjaźnić z pomrowami, pisałam tutaj:
      http://niepodlewam.blogspot.com/2012/12/pomrow-wielki-jak-sie-z-nim-zaprzyjaznic.html

      Usuń
  16. A kto wie ile mniej więcej schodzą buraki pastewne?

    OdpowiedzUsuń
  17. Buraki pastewne wschodzą mniej więcej tyle czasu jak buraki ćwikłowe, czyli 10-20 dni. Wystarcza im niższa temperatura niż burakom ćwikłowym - ok. 5 stopni Celsjusza.

    Jeśli jest lekko wilgotno i ciepło, zdarza się, że buraki ćwikłowe wschodzą już po 7 dniach. Jak jest zimno lub sucho, trzeba czekać nawet miesiąc.

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja wysialam wszystko parę tygodni temu jak było ciepło i boje się że nasiona zgnija w glebie;(

    OdpowiedzUsuń
  19. 6.04 posadzilam warzywka i jak dotad: pietruszka, marchew, salata na tasmie, fasola -nie wzeszly, nie wiem czy warto jeszcze poczekac czy posadzic cos innego?

    OdpowiedzUsuń
  20. Lepiej poczekać jeszcze:) Z tego zestawu powinna wzejść na razie tylko sałata.

    Marchew i szczególnie pietruszka wschodzą długo. Siewki można łatwo przeoczyć - takie są drobne.

    Na fasolę jest za wcześnie. Może zmarznąć, jeśli wykiełkowała (nawet jeżeli nie widać jeszcze listków). Ale też warto jej jeszcze dać szansę co najmniej do połowy maja. Powodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zaglądam tu regularnie i liczę ile to już dni po zasianiu. Jestem osobą początkującą i niestety niektóre warzywa nie wzeszły u mnie - groszek, fasola szparagowa, chyba również ogórki (namoczone i zasiane 12 dni temu), pół grządki buraków liściowych i sałaty, bardzo to dziwne... czy to możliwe, że to przez szkodniki?

    OdpowiedzUsuń
  22. Faktycznie, powinny wzejść... Moim zdaniem coś z nasionami było nie tak. Może źle przechowywane? Albo miały za sucho. Z fasoli, buraczków i ogórków jeszcze coś może być - warto poczekać. Z groszku i sałaty już plonu nie będzie, nawet gdyby przypadkiem jednak wzeszły.

    W miejscach po fasolce można np. posiać koperek (cały czerwiec) albo cukinię (do 15 czerwca).Powodzenia! W końcu się uda:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ogórków nadal nie widać :( zastanawiam się czy nie kupić sadzonek, bo to chyba już ostatni moment. Fasolkę próbowałam też z rozsady wyhodować i nic... jedna jedyna wykiełkowała. Pilnowałam, żeby miały wilgotne podłoże. Dziwna sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  24. A może fasolę dosiać? Fasolę można siać do końca czerwca nawet. Z tym że strąki będą do gotowania i duszenia, nie na ziarno:) Przed siewem można je namoczyć. Szybciej wzejdą.

    Rozsada ogórków nie jest łatwa do kupienia, bo nie lubią przesadzania.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...