Translate

Rośliny chcą jeść

Aby rośliny zdrowo rosły, kwitły, owocowały muszą mieć zapewnione odpowiednie dla nich składniki pokarmowe. Jak poznać, że roślinom brakuje jakieś ważnego składnika, np. azotu, fosforu czy wapnia? Zdarzyć się może również sytuacja odwrotna, bo nadmiar też szkodzi.

Rozpoznanie nie jest łatwe, bo wiele podobnych objawów mylą nawet fachowcy.
Zagłodzenie roślin często  jest także brane za objawy chorób grzybowych czy wirusowych albo atak szkodników. A wystarczy tylko odpowiednio nawozić rośliny - zarówno ogrodowe, jak i doniczkowe.

Oto podstawowe objawy najważniejszych składników pokarmowych:





AZOT
Za mało azotu:
1. rośliny są wątłe, słabo rosną i kwitną, przypominają patyki
2. liście stają się jasnozielone, a potem żółkną od brzegów do środka

Za dużo azotu:
1. rośliny rosną wybujałe, obficie kwitną lecz słabo owocują
2. liście są duże, ale miękkie i delikatne



BOR  
Za mało boru:
1. zniekształcone wierzchołki najmłodszych pędów
2. plamy na korzeniach, a w zaawansowanym stadium gnicie korzeni
3. zszarzałe liście, czasem też pofałdowane
4.obumieranie najmłodszych liści
5. zniekształcone jabłka i gruszki (plamy, skorkowacenia), śliwki i morele (pękanie, brunatne plamy)

Uwaga: Czasami w glebie jest wystarczająco dużo boru, ale rośliny nie mogą go przyswoić, ponieważ jest ona zbyt kwaśna lub zbyt zasadowa. Taka sytuacja może wystąpić np. gdy się przenawozi ogród popiołem z kominka (gleba jest wtedy zbyt zasadowa).




FOSFOR  
Za mało fosforu:
1. liście przebarwiają się na fioletowo lub czerwono (często najpierw nerwy, a potem blaszki), ale jednocześnie zachowują ciemnozielony odcień
2. nienaturalne, pionowe ustawienie liści
3. wydłużony czas dojrzewania owoców i nasion

Za dużo fosforu:
1. prowadzi do braku pobierania żelaza (rośliny mają wtedy objawy jego braku)

Uwaga: Zdarza się, że rośliny trzymane w niskich temperaturach, np. na przedwiośniu w cieplarniach (rozsady warzyw itp.), mają niedobory fosforu. Kiedy robi się cieplej, objawy te znikają. 


MAGNEZ
Za mało magnezu:
1. liście (zwłaszcza starsze) są w żółto-zielone lub czerwono-zielone wzorki (marmurkowate)
2. paski na trawie

Uwaga: brak magnezu może wystąpić po przewapnowaniu albo przy nadmiernym zakwaszeniu gleby.  Zdarza się też po długich deszczach i suszy. 



MANGAN
Za mało manganu:
1. szare i żółte plamy na trawie
2. żółte cętki i plamy pomiędzy zielonymi nerwami liści
3. opadanie liści z najmłodszych pędów (przy silnym braku)
4. słabe wybarwienie owoców, np. jabłek
5. mniej witamin i cukrów w owocach i warzywach 

Uwaga: Jeśli gleba jest zbyt zasadowa lub zawiera bardzo dużo magnezu albo żelaza, rośliny nie mogą z niej pobierać manganu.



MIEDŹ  
Za mało miedzi:
1. zniekształcone kwiaty i owoce
2. zdeformowane i odbarwione korzenie marchewek
3. żółknące, zasychające, postrzępione liście na krawędziach
3. zamieranie wierzchołków pędów


MOLIBDEN  
Za mało molibdenu:
1. zwiększona zawartość szkodliwych azotanów w warzywach
2. liście żółkną, a nawet robią się białe i są zniekształcone
3. szczypior jest wiotki i zamierają jego wierzchołki
4. pomidory stają się bardzo wrażliwe na choroby

Uwaga: Najczęściej brak molibdenu dotyczy gleb kwaśnych, np. dawno niewapnowanych.


POTAS
 Za mało potasu:
1. rośliny wyglądają jak zwiędnięte, mimo podlewania
2. liście żółkną, szczególnie na brzegach (czasami wcześniej mają niebieskawy lub czerwonawy odcień), a następnie mogą się marszczyć
3. zielone i białawe plamy wewnątrz owoców pomidora
4. owoce i warzywa źle się przechowują, są gorzej wybarwione

Za dużo potasu:
1. rośliny nie mogą pobierać magnezu i wapnia, przez co występują u nich niedobory tych składników


WAPŃ
Za mało wapnia:
1. obumieranie korzeni
2. żółknięcie, zamieranie, a nawet gnicie najmłodszych pędów i liści
3. szare plamy na owocach, np. u jabłek są one gorzkie w smaku
4. wiotkość tulipanów (przewracają się na rabatach)
5. róże nie wykształcają kwiatów

Za dużo wapnia:
1. rośliny nie mogą pobierać np. boru, żelaza oraz manganu i występują na nich objawy tych składników



ŻELAZO  
Za mało żelaza: 
1. drobnienie liści
2. żółknięcie liści między nerwami (zwłaszcza najmłodszych)
3. przedwczesne opadanie liści (w sierpniu)

Uwaga: Brak żelaza dotyczy zwykle gleb o zbyt wysokim odczynie. Wśród roślin szczególnie wrażliwych na brak żelaza są maliny, rododendrony, azalie, borówki.










3 komentarze :

  1. Wykład pierwsza klasa. Podziękowania i pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale przedstawiona informacja. Bardzo dziekuje!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...