Na wszystkie kapusty (brukselska, głowiasta biała, głowiasta czerwona, pekińska, włoska) korzystnie działają np. fitoncydy (rodzaj lotnych substancji) wydzielane przez cebulę. Mają one działanie grzybobójcze. Łatwo je - dosłownie - wyczuć, zwłaszcza w słoneczny dzień. Nad grządkami unosi się zapach cebuli.
Nagietek, hyzop, mięta oraz fasola zaś ograniczają ataki bielinka kapustnika, a mięta także mszyc. Fasola jednak najlepiej, aby była karłowa. Tyczna bowiem zacienia często kapustę.
Podobnie oddziałuje na kapustę również szałwia lekarska. Spotkałam się też z opinią, że szałwia ma wpływ na lepszy smak kapusty (jest delikatniejsza).
Rumianek poprawia odporność wielu warzyw na choroby, nie tylko kapusty. To niedoceniane zioło w ogrodach. Nie znam rośliny, na którą oddziałuje niekorzystanie. Dlatego warto rozsiać, nawet tak luźno w warzywniaku, nasiona rumianku. Można to zrobić wczesną wiosną albo późną jesienią. Nasiona wschodzą bez przykrywania ziemią.
Kiedy i jak głęboko siać rumianek oraz inne zioła - CZYTAJ TUTAJ).
Kapusta lubi towarzystwo:
* burak* fasola (zwłaszcza karłowa)
* groch
* hyzop
* koper
* mięta
* nagietek
* ogórek
* rumianek
* sałata
* szałwia
* szczypiorek
* seler
* ziemniak, zwłaszcza wczesny
Do wzmacniania kapusty doskonała jest gnojówka z pokrzywy (do podlewania).
Kapusta nie lubi towarzystwa:
* czosnek* marchew
* pomidor
* rzodkiewka
* truskawka
Ile czasu wschodzą warzywa i w jakiej temperaturze - CZYTAJ TUTAJ.
Czy zasilanie gnojówką z pokrzyw powinno się przeprowadzić raz lub dwa, czy dowolną ilość razy, czy obserwować rośliny?
OdpowiedzUsuńJa podlewam wielokrotnie:) Ogólnie warzywa są żarłoczne, bardziej niż np. krzewy owocowe czy kwiaty, więc lubią nawożenie. Gnojówkę trzeba rozcieńczyć (około 1:10).
OdpowiedzUsuńNa gnojówce z pokrzywy świetnie rosną np. kapusta i pomidory. Lepiej jej jednak nie używać do fasoli, grochu, cebuli.