Translate

Jak siać ogórki – ciekawostki i przesądy

Przez wieki siew ogórków obrósł przesądami. Przykładowo: moczenie w mleku i miodzie ma sprawić, że ich owoce będą słodkie. Tak robiono już w XVI wieku.

Ogórki uprawia się w Polsce od setek lat.

Ogórki od wieków są podstawowym warzywem polskiej kuchni. Były popularne już w XVI wieku. Dla porównania: pomidory zaczęto szerzej uprawiać dopiero na przełomie XIX i XX wieku.

Przez wieki też siew ogórków obrósł mitami oraz przesądami. Najstarsze są z czasów króla Zygmunta III Wazy. To wtedy słynny polski lekarz, znawca ziół i botanik Szymon Syreński spisał uwagi o siewie ogórków w swoim „Zielniku”. Dzieło ukazało się w 1613 roku.

Aby ogórki były długie

Polacy od zawsze woleli ogórki długie niż okrągłe. 

Przez wieki uważano, że nasiona do siewu najlepiej pobierać z górnych części owoców. Wtedy ogórki miały rosnąć długie.

Tylko gdzie owoc ogórka ma dół, a gdzie górę?😐

Ogórki okrągłe i długi. 

Czas siewu

W polskim klimacie ogórki sieje się do gruntu w drugiej połowie maja oraz pierwszym tygodniu czerwca. Można też przygotować rozsadę ogórków – w drugiej połowie kwietnia.

Dawniej czas siewu zaś wyznaczały fazy Księżyca.😎

Najlepiej siać, gdy „miesiąc 5-6 dni stary będzie” – taką uwagę zanotował Józef Rostafiński w „Zielniku czarodziejskim” z 1893 roku.

Od co najmniej XVI wieku uważano, że ogórki najlepiej rosną przed nowiem księżyca. I chyba się boją burzy, bo „gdy grzmi jakoby się lękają i mdleją”.

Najdziwniejszy przesąd o ogórkach jest – moim zdaniem – sprzed blisko 500 lat:

Wszczepione w krzak maliny lub jeżyny będą cały rok świeże i zimno im nie zaszkodzi”. Nie wiem, co to oznacza.😨

Moczenie nasion ogórków

To obecnie sposób na przyśpieszenie kiełkowania. Dawniej moczenie nasion ogórków przed siewem miało poprawić smak owoców.

Każdy kto uprawia ogórki wie, że ich owoce mają czasem tendencję do gorzknienia (nie wszystkie odmiany).😎

Dawniej, aby zapobiec gorzknieniu ogórków, nasiona moczono przed siewem w wodzie z cukrem, miodzie albo mleku (najlepsze było ponoć owcze). To miało gwarantować słodki smak.

Czasem nasiona moczono przed siewem w środkach przeczyszczających. Wtedy owoce ogórków miały mieć takie same właściwości, czyli przeczyszczające.

Moczenie nasion ogórków w wodzie z cukrem jest nadal praktykowane.

By nie były wodniste

Zbyt wodniste ogórki są niesmaczne. Aby tego uniknąć, już w XVI wieku ściółkowano je plewami.

A co robiono, by ogórki nie miały nasion? Zagrzebywano młode pędy w nietypowy sposób. Gdy pęd wyrósł, zagrzebywano go w ziemi. Potem -  po wyrośnięciu z ziemi – zagrzebywano po raz drugi, a potem trzeci. Tak samo postępowano z dyniami, by nie miały nasion.

W przesądzie o moczeniu nasion ogórków w mleku i miodzie jest ziarno prawdy. Ogórki nie są od ich słodsze. Rosną jednak lepiej, bo miód i mleko mają właściwości ochronne, np. przed chorobotwórczymi grzybami.😎

O moczeniu nasion innych warzyw w mleku, miodzie i nie tylko CZYTAJ TUTAJ

1 komentarz :

  1. Znam metodę z mlekiem i o kierunku siania.znaczy bokiem nasionko do ziemi czy czubeczkiem... My zawsze jakoś na leżąco siejemy, kurcze ja nie wiem. I dynie i kabaczki i cukinię nasiona na leżąco hihi w tym roku cześć nasion wyląduje w wannie dawno ich nie siałam w wannie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...