Niektóre warzywa plonują dwa razy w roku. Posiane wiosną, wydają nasiona, które znowu można posiać i zebrać plon jesienią tego samego roku. To łatwe.
Polskie lato trwa tylko około 3 miesiące, czyli krótko. Aby przedłużyć czas wegetacji, trzeba robić rozsadę, np. pomidorów czy papryki.
Niektóre warzywa mają nie dość, że krótki czas wegetacji, to jeszcze dobrze znoszą przymrozki.
Dzięki temu można je posiać wiosną, zebrać plon, z kilku postawionych sztuk pozostawić nasiona, a następnie posiać je i znowu zebrać plon jesienią. Wbrew pozorom to bardzo proste.
W ten sposób z jednej paczki nasion można zebrać plon, jak z nasion z dwóch paczek. Tylko w dwóch terminach – wiosną oraz jesienią.
Do takiej uprawy nadaje się kilka warzyw. Wszystkie sieje się od razu do gruntu.
Komatsuna (Kapusta japońska, Szpinak musztardowy)
To wyjątkowo mało wymagające warzywo. Jest świetne do sałatek i dań na ciepło.
Siew na wiosnę
-
Marzec
-
Kwiecień
-
Maj – jedynie pierwsze dni
Siew na jesień
-
Sierpień
-
Wrzesień - tylko pierwsza połowa
|
Komatsuna ma jadalne liście
|
|
Nasiona komatsuny dojrzewają w lipcu. Można je posiać w sierpniu i wrześniu. |
----------------------------
Mizuna (Kapusta japońska)
W smaku przypomina kapustę pekińską. Bardzo szybko rośnie, jeszcze szybciej niż komatsuna.
Siew na wiosnę
-
Marzec
-
Kwiecień
-
Maj – tylko pierwsze dni
Siew na jesień
-
Sierpień
-
Wrzesień – tylko do 15 dnia tego miesiąca
|
Mizunę uprawia się dla jadalnych liści. |
---------------------------
Rukola (Rokietta siewna)
Ma charakterystyczny zapach i smak. Idealna do sałatek i na kanapki.
Siew na wiosnę
-
Marzec
-
Kwiecień
-
Maj – jedynie pierwsze dni
Siew na jesień
-
Sierpień
-
Wrzesień – do 15 dnia tego miesiąca
|
Liście rukoli są świetne do sałatek.
|
|
Nasiona rukoli dojrzewają w lipcu. Już od sierpnia można je znowu siać. Wschodzą świetnie. |
----------------------------------
Rzodkiewka
Uprawa rzodkiewki na jesień jest często łatwiejsza niż wiosną. Przede wszystkim rzodkiewka jesienią nie wybija w pędy kwiatostanowe, co bywa utrapieniem wiosną.
Siew na wiosnę
- Marzec
-
Kwiecień
-
Maj – do 3 dnia tego miesiąca
Siew na jesień
-
Sierpień
-
Wrzesień – do 15 dnia tego miesiąca
|
Rzodkiewkę można uprawiać wiosną i jesienią, czyli zbierać 2 razy w roku. |
|
Rzodkiewka związuje dużo nasion. Można ją siać w tym samym roku. |
-------------------------------------
Szpinak
Podobnie jak rzodkiewka, szpinak nie wybija w uprawie jesiennej w pędy kwiatostanowe.
Siew na wiosnę
-
Marzec – lub nawet w lutym, jak tylko ziemia odmarznie
-
Kwiecień – do 15 dnia tego miesiąca
Siew na jesień
-
Lipiec – ostatni tydzień
-
Sierpień – pierwszy tydzień
|
Szpinak bardzo dobrze rośnie także w donicach. |
|
Dojrzewające nasiona szpinaku. |
------------------------------------
Warto wiedzieć
- W Polskim klimacie komatsuna, rukola, rzodkiewka i szpinak wydają nasiona tylko z siewu wiosną. Jesienią nie zdążą – jest za krótka. Część nasion warto więc zachować na wiosnę.
- Własnoręcznie zebranych nasion nie trzeba łuskać.
- Wszystkie warzywa powyżej można uprawiać także w donicach.
O roślinach które można wysiewać 2 razy w roku wiedziałam już wcześniej, ale nie wpadałabym na pomysł że nasiona dojrzeją tak szybko... Człowiek uczy się przez całe życie:)
OdpowiedzUsuńNasiona za darmo:) wystarczy zostawic 2-3 rosliny i wyrasta lan:)
UsuńA rzodkiewke 20-dniową na okrągło��
OdpowiedzUsuńTeż tylko 2 razy w roku:) Rzodkiewki są wrażliwe na wydłużający się dzień (wtedy zakwitają). Więc nawet jakby były 10-dniowe to i tak 2 razy w roku.
UsuńNo chyba, żeby stworzyć im sztuczne długie noce...
Mam ochotę na rukolę i szpinak !!! O komatsunie słyszę po raz pierwszy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKomatsunie wróżę popularność w Polsce już wkrótce:) Jest bardzo łatwa w uprawie
Usuń