Translate

Chrzan - łatwa uprawa

Najlepszy w roli przyprawy jest chrzan jednoroczny. Jest wtedy delikatny, mniej piekący i łatwiej go utrzeć. Odpowiednio sadzony nie zachwaści warzywnika. Polecam uprawę chrzanu jako zioła. Urośnie nawet w zacienionym kącie ogrodu.

Chrzan w czasie kwitnienia.

Tylko jeden rok

Chrzan jest rośliną wieloletnią.  W jednym miejscu może rosnąć wiele, wiele lat. W ogrodzie nie powinno mu się jednak pozwalać, by rósł dłużej niż 1-1,5 roku. Bo niemiłosiernie go zachwaści (stary chrzan bardzo głęboko zapuszcza korzenie i wydaje odrosty z urwanych korzonków przez co trudno go wtedy wyplenić). Poza tym stare korzenie są łykowate i twarde - co najwyżej nadają się do kiszenia ogórków.

Przygotowanie sadzonek

Najlepsze są z korzeni bocznych. Idealna sadzonka nie powinna mieć mniej niż 20 cm. W pierwszym roku bowiem korzeń rośnie bowiem raczej na grubość. Poniżej narysowałam schemat, jak przygotować sadzonkę chrzanu:)




Sadzonki przygotowuje się w październiku, po głównych zbiorach. Wtedy chrzan jest najlepszy (najdelikatniejszy) na przetwory w postaci tartej.  Oczywiście trochę roślin można zostawić, np. do zbioru ogórków w następnym roku.

Jak sadzić

Sadzonkę zakopuje się:
1.skośnie
2.płasko przyciętą częścią do góry (może nawet trochę wystawać z ziemi)
3.nie głębiej niż 10 cm.
Najlepszy termin sadzenia chrzanu to październik. Można też ewentualnie zrobić to wiosną.


Pielęgnacja

Chrzan najlepiej rośnie na glebie piaszczystej i glinisto-piaszczystej, żyznej. Jeśli zdarzy się, że wypuści pęd kwiatostanowy, trzeba go obciąć. Dzięki temu korzeń będzie nie tylko bardziej dorodny, ale i smaczniejszy. Nawożenie - wystarczy kompost.

Zastosowanie w kuchni

To popularna przyprawa (korzenie i liście) do kiszenia ogórków. Świetne są także przetwory z tartego korzenia chrzanu do wędlin, mięsa, jaj.

Podobnie jak czosnek, chrzan ma bakteriobójcze właściwości. Dlatego w medycynie ludowej był stosowany na różne dolegliwości (m.in. wątroby, układu oddechowego, trudno gojące się rany). Trochę startego chrzanu do wędliny czy jajka na twardo pomaga leczyć infekcje.

Chrzan zawiera: glikozyd singrynę, olejek gorczyczny (to właśnie on nadaje mu piekący smak), witaminę C, węglowodany, tłuszcze, związki azotowe, sole mineralne, m.in. potas, wapń, fosfor (dane wynotowałam ze słownika "Poznajemy zioła" Krystyny Mikołajczyk oraz Adama Wierzbickiego).

Zastosowanie w ogrodzie

Bakteriobójcze właściwości chrzanu wykorzystywano kiedyś do przechowywania owoców: winogron, porzeczek, agrestu. Według książki Alewitiny Wasiny "Wykorzystanie roślin do zwalczania szkodników w sadach i ogrodach", np. na 40 kg winogron potrzeba 3,2 kg nastruganego chrzanu. Dzięki niemu owoce przechowują się dłużej nawet o 5-6 miesięcy.

Chrzan niszczy też komary oraz kleszcze.

Więcej o kleszczach w ogrodzie CZYTAJ TUTAJ


2 komentarze :

  1. jak pozwolić mu rosnąć tylko rok? wystarczy, że kawałka się nie wykopie, a ten odrasta... ja mój ogród zastałam już zachwaszczony chrzanem i czuję, że to będzie długa walka...

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko rok:) W przypadku chrzanu to działa.
    Ja zaś walczę z miętą, która w moim ogrodzie jest gorsza niż perz.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...