Dziki bez czarny (Sambucus nigra) oraz bez hebd (Sambucus ebulus) są bardzo do siebie podobne. Obie rośliny mają właściwości trujące. Zawierają m.in. glikozydy cyjanowodorowe.
Dziki bez czarny jest składnikiem m.in. nalewek, syropów, soków o działaniu leczniczym. Podczas zbierania kwiatów i owoców łatwo go pomylić z bzem hebd. |
Jednak dziki bez czarny jest trujący tylko po zjedzeniu większej ilości kwiatów i jagód (zwłaszcza niedojrzałych) lub wypiciu dużej dawki soku. Ma działanie m.in. przeczyszczające. Objawem zatrucia są dolegliwości żołądkowe, biegunka, wymioty, a także dreszcze. Jednocześnie owoce dzikiego bzu czarnego mają właściwości lecznicze. W domowych nalewkach i syropach stosowane są np. podczas gorączki i przeziębienia.
Z dzikiego czarnego bzu można przygotować gnojówkę roślinną. Odstrasza krety i nornice, działa jako naturalny nawóz oraz przyśpiesza kompostowanie. Więcej w e-booku Niepodlewam, Gnojówki Roślinne 14 Łatwych Przepisów
Bez hebd zawiera glikozydy cyjanowodorowe podobnie jak dziki bez czarny, ale działa mocniej. Już po zjedzeniu mniejszej dawki można się zatruć. Do objawów zatrucia, jak po zjedzeniu dużej ilości dzikiego bzu czarnego, dochodzą jeszcze m.in. ból i zawroty głowy, problemy z krążeniem, utrata przytomności.
Dlatego zbierając kwiaty czy owoce dzikiego bzu czarnego do jedzenia trzeba uważać, by nie nazrywać bzu hebd. Moim zdaniem dzieciom (bardzo szybko się odwadniają, gdy poda się zbyt dużą dawkę) w ogóle nie powinno się podawać domowych syropów, herbatek, soków z dzikiego bzu czarnego (tym bardziej, że łatwo go pomylić z bzem hebd). Bezpieczniej jest kupić syrop z dzikiego bzu czarnego w aptece.
Dziki bez czarny i bez hebd – różnice
Kwiaty
Dziki bez czarny ma kwiaty w jednolitym, białym kolorze, czasem w odcieniu kremowym. Bez hebd zaś ma też kwiaty białe lecz końce ich pręcików są zawsze ciemne (od różu po szarość).Zapach kwiatów dzikiego bzu czarnego i bzu hebd jest bardzo podobny, trudny do odróżnienia.
Kwiaty dzikiego bzu czarnego są białe. |
Kwiaty bzu hebd też są białe, ale mają charakterystyczne, ciemne końcówki pręcików. |
Owoce
Są bardzo podobne i wyglądają jak czarne jagody zebrane w baldachy. Dojrzewają w tym samym czasie.Dziki bez czarny ma zwykle baldachy z owocami zwisające, a bez hebd – wzniesione. Jednak na obu krzewach są także baldachy skierowane… w bok. Dlatego tą cechą przy zbiorze owoców lepiej się nie sugerować.
W okresie zbioru owoców bez hebd często kwitnie jeszcze raz, czyli ma jednocześnie owoce oraz kwiaty. I właśnie po kwiatach (mają ciemne końcówki pręcików) łatwiej rozpoznać bez hebd niż po wyglądzie owoców.
Owoce dzikiego bzu czarnego często zwisają w dół, ale nie zawsze. |
Owoce bzu hebd często są skierowane do góry lecz też nie zawsze. |
Liście
Kształt i wielkość liści dzikiego bzu czarnego oraz bzu hebd są podobne. Pierwsze odczucie, gdy spojrzy się na dziki bez czarny to masa zielonych, zdrowych, szerokich liści. Gdy zaś spojrzy się na bez hebd, liście są jak „skurczone”, w jaśniejszym odcieniu zieleni. Ma się wrażenie, że z tym bzem jest coś nie tak. Lepiej owoców wtedy nie zrywać.Liście dzikiego bzu czarnego. |
Liście bzu hebd. |
Wysokość
Dziki bez czarny dorasta do około 8 m wysokości. To duży krzak lub drzewo. Bez hebd zaś jest zawsze niski – zwykle ma 1-2 m wysokości.To oznacza, że najbezpieczniej zbierać owoce z dużych bzów, bo to są dzikie bzy czarne, a nie bzy hebd.
Krzak mały może się okazać albo dzikim bzem czarnym, albo bzem hebd. Dziki bez czarny wcześnie bowiem zaczyna owocować, gdy jest jeszcze mały.
Dziki bez czarny osiąga większe rozmiary niż bez hebd. Może być nawet drzewem. |
Bez hebd ma zwykle 1-2 m wysokości. |
Bardzo ciekawe informacje. Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry post. Przyjrzę się bzowi za płotem działki.
OdpowiedzUsuńDopiero teraz dowiedziałam sie, ze są dwa rodzaje bzu czarnego. W ogrodzie sąsiadki rośnie bez , właśnie kwitnie , ale miałam watpliwości co do liści. Jakieś jaśniejsze , a pamietam z dzieciństwa , ze były zielone kiedy mama robiła przetwory z kwiatów i jagód bzu. Dziekuje za wyczerpujący post.. A juz miałyśmy robić syrop z kwiatów tego bzu. Jak widać trującego.
OdpowiedzUsuńSuper, że pomogłam:) Trzeba uważać, zresztą nie tylko na czarny bez.
UsuńŁałł....dziękuję za ten post.
OdpowiedzUsuńJak moja poprzedniczka również nie miałam pojęcia że są dwa jego rodzaje .
Na prawdę super wszystko opisane ☺
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńA co z uszakiem? Czy pojawia się zarówno na jednym jak i drugim bzie?
OdpowiedzUsuńA co to jest uszak?:)
UsuńUszak to grzyb :) https://byprzetrwac.blogspot.com/2015/05/lesne-jado-uszak-bzowy.html?m=1
UsuńNie widziałam nigdy uszaka na bzach:)
UsuńU moich rodziców rośnie coś co według mnie czarnym bzem nie jest a wedlug mamy i owszem, ma bardzo podobne liście ale jakby bardziej woskowe i pączki kwiatów to nie kulki tylko są wydlużone. Niestety nie mogę załączyć zdjęcia. Ele nie jest to teżmoim zdaniem ten hebd. Poratujcie proszę i powiedzcie co to może być. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńByć może to mieszaniec międzygatunkowy - krzyżówka dzikiego bzu czarnego oraz bzu hebd. Albo jakaś odmiana dzikiego bzu czarnego. Na wszelki wypadek lepiej nie jeść. Na gnojówkę roślinną na pewno się nadaje:)
UsuńJest tylko pare str internetowych mówiący jak bardzo zdrowy jest bez HEBD..... Jak i liście tak i korzeń, owoce nawet łodyga..
OdpowiedzUsuńPotrzebna dobra książka
Trzeba uważać:) Jak z grzybami
Usuńczarny bez jest bardzo zdrowy, nie ma się czym przejmować. oczywiście jeśli Pani zje kilogram surowych owoców na raz to mogą być nieprzyjemne reperkusje ale kto tak robi? szklaneczka czy dwie soku dziennie nie zaszkodzi a wręcz pomoże. porównanie z grzybami to idiotyzm - nie robimy soku z muchomorów. jedyna ważna rzecz to zbierać z czystego miejsca, reszta to samo zdrowie. jakbym się przejmował każdym głupkowatym wpisem w internecie to bym umarł z głodu. przykładów mogę podać dziesiątki.
UsuńDziękuję bardzo. Bardzo pomocne informacje 😁☺️
OdpowiedzUsuńMelanie.
OdpowiedzUsuńUpss... to mam problem. Zrobiłam już słoiki i to nie mało. Zbierałam bez - jagody. Były czarne i słodziutkie bez pestki. Krzaczki wysokości ok 1,5 m. Później znalazłam krzaki - drzewka wys. na 3-4m. Spróbowałam i były potwornie gorzkie i z malutką pesteczką. Zapach i wygląd się zgadzał, prawie. Te gorzkie miały pojedyncze liście na gałązce. Co teraz? Wytruję siebie i rodzinę?
Nie doradzę... A może w Sanepidzie zapytać? Skoro udzielają porad na temat grzybów to może i jagód:)
UsuńJak mogę tu zamieścić foto?
OdpowiedzUsuńNiestety, w tej chwili nie ma takiej opcji.
OdpowiedzUsuńCzarny bez od lat stosowany jest na soki, nalewki, wino. Nie ma w nim nic szkodliwego a wręcz przeciwnie. Większe toksyny można spożyć jedząc kurczaka z marketu (nieporównywalnie więcej). Głowa boli od tego straszenia ludzi. Niestety internet jest pełen bzdur i pseudonaukowych bredni. ale jeśli chcesz bezpiecznie spożywać owoce i warzywa to wystarczy jeść je przez maseczkę i z beretem na głowie, wtedy nic nie grozi :)
OdpowiedzUsuńCzłowieku nie strasz ludzi. Ostatnio czytałem o śmiercionośnych pieczarkach, straszliwym rabarbarze, pseudo kaniach(sowach) w lasach, fototrującej pietruszcze, niebiezpiecznym czosnku itp. itd. Z wszystkich korzystam, część mam na działce i zjadam. Lepiej sięgnąć do starych sprawdzonych przepisów. Zróbcie sobie pyszny soczek z dzikiego bzu, nie ma możliwości żeby komuś zaszkodził - no chyba że ktoś wypije ze 20litrów na raz ale w takich ilościach to i woda źródlana może zaszkodzić. Polecam kontakt ze starszymi osobami co znają się na przetworach, przepisach od pokoleń sprawdzonych - wyjdzie smacznie i zdrowo.
OdpowiedzUsuńProponuję skrócić post i wyrzucić.
OdpowiedzUsuńBrakuje jednego zdania !
Czarny bez Hebda to bylina, a czarny bez, który nas interesuje jest KRZEWEM