Translate

Truskawki i poziomki - ściółkowanie słomą

Słoma to najlepszy materiał do ściółkowania truskawek i poziomek. Poprawia żyzność gleby i zapobiega jej wysychaniu. Chroni owoce przed zapiaszczeniem i groźną chorobą - szarą pleśnią.

Ściółkowanie słomą truskawek i poziomek ma same zalety. Jest też bardzo tania i wydajna. Worek słomy wystarcza na wykonanie dość grubej ściółki na powierzchni około 10 m kwadratowych.

Oczywiście truskawki i poziomki można też ściółkować innymi materiałami. Jednak są one drogie (kora sosnowa), zbyt wolno rozkładające się (szyszki), albo nie pozwalające na wykonanie grubszej warstwy (trociny). Nie ma też efektu czystych owoców, czyli jedzenia prosto z krzaczków.


Ściółkowane słomą truskawkopoziomki (krzyżówka)

Jaka słoma

Do ściółkowania truskawek i poziomek najlepsza jest słoma z żyta, pszenicy, owsa (może być mieszana). Nie musi być w najlepszym gatunku ani pocięta. Unikać trzeba tylko słomy z dużą ilością zasuszonych chwastów, bo mogą się rozsiać w ogrodzie.

Słoma mieszana

Trwałość ściółki ze słomy

Słomą ściółkuje się co roku. Jest to bowiem materiał, który szybko się rozkłada, zamieniając się próchnicę. Po roku - nawet jeśli ściółka była gruba - słomy "znika".
Źdźbła zwabiają dżdżownice. Dzięki temu bardzo poprawia się urodzajność i zdrowotność truskawek oraz poziomek.

Ściółka ze słomy rozkłada się szybko. Tak wygląda pod koniec lata.


Kiedy ściółkować

Można ściółkować jeden raz lub kilka w sezonie - nie ma reguły.

*Pierwsze ściółkowanie najlepiej wykonać tuż po wiosennym pieleniu, gdy truskawki zaczynają wypuszczać młode liście. Gdy słomy ma się wystarczająco dużo i ściółka jest dość gruba, jeden zabieg wystarcza.

*Drugie ściółkowanie przeprowadza w okresie kwitnienia, ale najpóźniej, gdy truskawki jeszcze kwitną, ale już zawiązują owoce. Wykonuje się je, gdy ściółka była zbyt cienka albo nie została zrobiona wcześniej.
Gdy owoce dojrzewają, wykonanie ściółki jest trudne. Owoce pokładają się bowiem na ziemi, przeszkadzają liście. Bardzo łatwo podeptać plon.

Zabezpieczenie przed wiatrem

Nie ma potrzeby udeptywania, przysypywania czy obciążania kamieniami, by słomy nie zwiał wiatr. Nawet jeśli jest długa, wystarczy przyklepać dłonią. Ubije się sama.

Plusy ściółkowania słomą

1. Mniejsze zużycie wody do podlewania.
2. Zapewnienie odpowiedniego odczynu pH gleby (idealny dla poziomek i truskawek to 5,5-6,2), co przekłada się na lepsze przyswajanie składników pokarmowych (azot, fosfor, potas itd.).
3. Ochrona bez chemii przed szarą pleśnią (w deszczowe lata nie jest to jednak 100-procentowe zabezpieczenie).
4. Żyźniejsza gleba (słoma zwabia dżdżownice i zamienia się w próchnicę).
5. Zdecydowanie mniej chwastów.
6. Czyste owoce - można je jeść nawet prosto z krzaczka.
7. Estetyczny, zadbany zagon.
8. Szybsze dojrzewanie owoców.


Minus ściółkowania słomą

W miastach jest problem z kupieniem słomy do ściółkowania.

To bardzo tani materiał do ściółkowania. Kostkę (ciuk) można kupić od rolnika za około 5 zł. Tyle słomy wystarcza nie tylko do poziomek i truskawek, ale też warzyw czy porzeczek.





2 komentarze :

  1. Ja 'zaściółkowałam' sałatę i szczaw. Słomy użyję jeszcze pod bergenię sercowatą, bo bardzo lubią ją ślimaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram:) Choć do bergenii wolę szyszki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...