Kapustę, jarmuż i inne warzywa kapustne zawsze trzeba
opryskiwać przeciw gąsienicom motyla bielinka kapustnika. Zamiast chemicznych
oprysków, można stosować naturalne preparaty, np. z bylicy piołun.
Dorosłe bielinki kapustniki, czyli motyle, są zupełnie nieszkodliwe.
Niestety, ich dzieci – gąsienice, to żarłoki. Nie uchroni się przed nimi żadna
kapusta, jarmuż, czy inne warzywo kapustne. Jednym ze sposobów ochrony jest
opryskiwanie preparatami naturalnymi z bylicy piołun.
![]() |
Gąsienica bielinka kapustnika |
Bylica piołun to roślina rosnąca np. na brzegach lasów, łąk,
czy na ugorach. Dorasta do ok. 1 m wysokości. Zawiera m.in. tujol i keton
tujon.
Przez wieki piołun był stosowany do niszczenia np. wszy,
pluskiew, pcheł, gąsienic. Dla ludzi piołun też jest trujący, ale tylko w
większych dawkach. Z bylicy piołun robi
się np. nalewkę piołunówkę. W XIX w. w Afryce wódkę piołunową (absynt) podawano
żołnierzom z Europy jako środek profilaktyczny przeciw malarii.
![]() |
Bylicę piołun można zrywać do oprysków na bielinki w lipcu oraz sierpniu. |
Preparaty naturalne z bylicy piołun można przygotować na
różne sposoby. Oto dwa przepisy – bardzo łatwy (ale trochę mniej skuteczny) i trudniejszy
(lecz silniej działający).
Przepis I z bylicy piołun na gąsienice bielinka – łatwy
Składniki
30 dag świeżego albo 3 dag suszonego ziela bylicy
10 l wody (deszczówki lub z kranu)
Wykonanie
Piołun pociąć, włożyć do wiaderka i zalać wodą.
![]() |
Piołun wystarczy pociąć na ok. 10-centymetrowe kawałki. |
Po 12
godzinach podlewać warzywa na liście albo opryskać.
Zabieg trzeba koniecznie powtarzać przez cały sezon, najpóźniej
co 7 dni. Nawet jeśli gąsienic nie widać na liściach.
Przepis II z bylicy piołun na gąsienice bielinka – trudny
Składniki
1 kg świeżego ziela bylicy piołun
1 kg nawozu kurzego
12 l wody
Na dwa dni przed zbiorem piołunu przygotować kurzak: wsypać
go do wiaderka i zalać ok. 2 l wody. Odstawić (w ogrodzie) na 2 dni.
Świeżo zerwany piołun pociąć, włożyć do garnka i zalać jak
najmniejszą ilością wody (tak aby zakryła piołun). Zagotować i od razu
zmniejszyć ogień na najmniejszy. Gotować pod przykryciem 15 min (trzeba unikać
wdychania oparów).
Gdy odwar wystygnie, przelać go do wiaderka z kurzakiem (bez
przecedzenia). Wymieszać wszystko patykiem. Przecedzić, dolać resztę wody, tak
aby było 10 l. Opryskiwać lub podlewać rośliny na liście co 7 dni.