Wyszukaj w Niepodlewam

Bylica piołun – preparaty naturalne na gąsienice bielinka

Kapustę, jarmuż i inne warzywa kapustne zawsze trzeba opryskiwać przeciw gąsienicom motyla bielinka kapustnika. Zamiast chemicznych oprysków, można stosować naturalne preparaty, np. z bylicy piołun.

Dorosłe bielinki kapustniki, czyli motyle, są zupełnie nieszkodliwe. Niestety, ich dzieci – gąsienice, to żarłoki. Nie uchroni się przed nimi żadna kapusta, jarmuż, czy inne warzywo kapustne. Jednym ze sposobów ochrony jest opryskiwanie preparatami naturalnymi z bylicy piołun.

Gąsienica bielinka kapustnika


Bylica piołun to roślina rosnąca np. na brzegach lasów, łąk, czy na ugorach. Dorasta do ok. 1 m wysokości. Zawiera m.in. tujol i keton tujon.

Przez wieki piołun był stosowany do niszczenia np. wszy, pluskiew, pcheł, gąsienic. Dla ludzi piołun też jest trujący, ale tylko w większych dawkach.  Z bylicy piołun robi się np. nalewkę piołunówkę. W XIX w. w Afryce wódkę piołunową (absynt) podawano żołnierzom z Europy jako środek profilaktyczny przeciw malarii.

Bylicę piołun można zrywać do oprysków na bielinki w lipcu oraz sierpniu. 


Preparaty naturalne z bylicy piołun można przygotować na różne sposoby. Oto dwa przepisy – bardzo łatwy (ale trochę mniej skuteczny) i trudniejszy (lecz silniej działający).

Przepis I z bylicy piołun na gąsienice bielinka – łatwy


Składniki
30 dag świeżego albo 3 dag suszonego ziela bylicy
10 l wody (deszczówki lub z kranu)

Wykonanie
Piołun pociąć, włożyć do wiaderka i zalać wodą. 

Piołun wystarczy pociąć na ok. 10-centymetrowe kawałki.


Po 12 godzinach podlewać warzywa na liście albo opryskać.

Zabieg trzeba koniecznie powtarzać przez cały sezon, najpóźniej co 7 dni. Nawet jeśli gąsienic nie widać na liściach.

Przepis II z bylicy piołun na gąsienice bielinka – trudny


Składniki
1 kg świeżego ziela bylicy piołun
1 kg nawozu kurzego
12 l wody

Na dwa dni przed zbiorem piołunu przygotować kurzak: wsypać go do wiaderka i zalać ok. 2 l wody. Odstawić (w ogrodzie) na 2 dni.

Świeżo zerwany piołun pociąć, włożyć do garnka i zalać jak najmniejszą ilością wody (tak aby zakryła piołun). Zagotować i od razu zmniejszyć ogień na najmniejszy. Gotować pod przykryciem 15 min (trzeba unikać wdychania oparów).

Gdy odwar wystygnie, przelać go do wiaderka z kurzakiem (bez przecedzenia). Wymieszać wszystko patykiem. Przecedzić, dolać resztę wody, tak aby było 10 l. Opryskiwać lub podlewać rośliny na liście co 7 dni.




Ostrokrzew kolczasty - dlaczego truje

To bardzo piękny krzew, ale zdradliwy, jeśli w ogrodzie bawią się dzieci. Nie powinien też być sadzony przy wybiegach dla koni. Jego owoce i liście są bowiem trujące. W dodatku ryzyko zatrucia jest przez większość roku, bo owoce wiszą na gałązkach praktycznie od czerwca do maja.

Ostrokrzew kolczasty (Ilex aquifolium) jeszcze 15 lat temu był w Polsce rzadki. Powód - wymarzał, zwykle już przy minus 20 stopniach Celsjusza. Pod koniec lat 90. XX wieku w sklepach pojawiły się jednak odmiany odporne na siarczysty mróz, dobrze rosnące nawet na słabej glebie. Obecnie jest dość popularny. Z jego gałązek często robi się stroiki na Boże Narodzenie i Wszystkich Świętych.

Czerwone owoce ostrokrzewu utrzymują się na gałązkach aż do następnego kwitnienia. Dlatego do zatrucia często dochodzi także zimą i wiosną.


Ostrokrzew kolczasty jest piękny. Ma liście, które nie opadają na zimę. Atrakcyjne są także jego owoce (wielkości grochu) - na krzewach 10-15-letnich są ich setki. Najpierw mają kolor zielony, potem przechodzą w pomarańcz, a następnie w czerwień. Niestety, wręcz kuszą, by je zjeść.

Niedojrzałe owoce ostrokrzewu kolczastego.
Na wpół dojrzałe owoce ostrokrzewu są pomarańczowe. Potem przebarwią się na ciemnoczerwone. Są ich setki.


Owoce i liście ostrokrzewu kolczastego zawierają m.in.:

* alkaloid teobromina
* glikozydy cyjanogenne

Teobromina jest też składnikiem np. kakao, czekolady, coli. Dla człowieka nie jest groźna, ale np. dla koni - już tak. Dlatego ostrokrzew nie powinien być sadzony przy wybiegach dla nich.

W przypadku ludzi groźne są zwłaszcza glikozydy.

Objawy zatrucia:

* ból żołądka
* wymioty
* biegunka
* senność.

Na szczęście ostrokrzew nie należy do roślin bardzo trujących. Nie umiera się po zjedzeniu jednej czy nawet kilku jagód. Jednak w przypadku bardzo małych dzieci, zjedzenie nawet tak małej ilości jagód może spowodować groźne dla zdrowia i życia odwodnienie (z powodu silnej biegunki i wymiotów spowodowanych zatruciem). Konieczna jest więc wizyta u lekarza.

Dotykanie ostrokrzewu gołymi rękami nie jest niebezpieczne. Do przycinania lepiej zakładać rękawice.

A propos

W Anglii przed wiekami gałązki ostrokrzewu kolczastego wieszano w oborach. Ulatniające się z nich substancje miały niszczyć choroby skórne bydła, np. grzybicę.

Kwiaty ostrokrzewu są niepozorne, ale jest ich mnóstwo i przyjemnie pachną. Chętnie odwiedzają je pszczoły.

O innych roślinach trujących w ogrodzie CZYTAJ TUTAJ.

Newsletter

Najczęściej czytane w tym tygodniu