Translate

Jak jeść topinambur, czyli słonecznik bulwiasty

Topinambur ma jadalne bulwy. Są znakomite jako przystawki, w sałatkach, do pieczenia. Im prościej są przyrządzone, tym są smaczniejsze.

Bulwy topinamburu z ogrodu Niepodlewam.


Topinambur znany jest także pod nazwami słonecznik bulwiasty i bulwy. To bylina uprawiana jako warzywo. Jadalne są jego podziemne bulwy, ale tylko późną jesienią i zimą. W inne pory roku topinambur jest niesmaczny.

Część nadziemna topinamburu nadaje się do palenia – to roślina energetyczna. Około 3 kg suchych łodyg i liści topinamburu daje tyle energii, co 1 kg węgla.

Więcej o topinamburze jako roślinie energetycznej CZYTAJ TUTAJ


Topinambur jest wyjątkowo mało wymagający w uprawie. Dobrze rośnie nawet na piachu i bez podlewania. Jedyne czego potrzebuje to słońce. Im więcej, tym lepiej.

Bulwy topinamburu przypominają kształtem kłącza irysów. Gdy pierwszy raz się je widzi, nasuwają się pytania: Jak je obrać? Jak jeść topinambur?😵

W internecie można znaleźć dużo przepisów na topinambur: pieczony, zapiekany, na surowo, na parze, w zupach, puree... Moim zdaniem, im prościej przyrządzony topinambur, tym jest smaczniejszy. Pod tym względem topinambur przypomina bób. Najwygodniej i najsmaczniej go po prostu ugotować lub zapiec w piekarniku. Łupinek nie trzeba obierać.

Krok 1

Topinambur nie musi być obrany przed gotowaniem, choć można, jak ktoś ma dużo czasu. Wygodniej go wyszorować szczoteczką. Piasek bardzo łatwo w ten sposób usunąć. Ja czyszczę topinambur przy pomocy szczoteczki do pieczarek (z miękkim włosiem).

Krok 2

Topinambur wrzucić do gotującej się wody – posolonej lub nie, jak to lubi (ja wolę bez soli).  Gotować trzeba BARDZO krótko. Od wrzucenia do wody maksymalnie 3-5 minut. Topinambur jest najlepszy w smaku al dente (na półtwardo). Rozgotowany zamienia się w papkę.

Doskonały jest też topinambur pieczony w piekarniku (to moje ulubione danie z topinamburu). Kroi się go w pasterki albo ćwiartki, dodaje zioła (np. majeranek, rozmaryn, czosnek) i trochę oliwy z oliwek. Zapieka się 20-30 min w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza. 

Krok 3

Wylać wodę z garnka i poczekać, aż topinambur przestygnie.

Topinambur w łupinkach po ugotowaniu.

Krok 4

Z ugotowanego czy upieczonego topinamburu nie trzeba obierać łupinek (ale można, oczywiście jak ostygnie). Do zdejmowania łupinek najlepszy jest mały nożyk. Usuwa się je bardzo podobnie, jak łupinki z ziemniaków ugotowanych czy upieczonych w mundurkach. Najłatwiej usuwa się łupinki z topinamburu ugotowanego al dente (patrz Krok 2).

Twardość łupinek topinamburu zależy od terminu zbioru bulw. Są miękkie od października do lutego. Wtedy nie trzeba ich obierać! 


Bulwy topinamburu po obraniu z łupinek.

Łupinki z topinamburu można kompostować, ale jeśli bulwy były gotowane w niesolonej wodzie.


Krok 5

Obrany topinambur jest doskonałym dodatkiem do sałatek i zapiekanek. Nadaje się na przystawki, np. z ziołami. W smaku przypomina ziemniaki, ale nie ma ich zapachu, zaś konsystencją - ugotowaną pietruszkę. 

Pieczony topinambur zaś jest świetny do dań obiadowych, np. do ryby. Gdy zostanie z obiadu, można go dodawać do sałatek. 

Ogólnie topinambur jest bardzo smaczny. POLECAM.😎

Im prościej podany topinambur, tym lepiej.😃

Warto wiedzieć


  • Topinambur wykopuje się jesienią lub zimą (w czasie odwilży). Większe bulwy przeznacza się do jedzenia, a mniejsze sadzi z powrotem. Topinambur bardzo dobrze znosi polskie zimy. 


Bulwy topinamburu po wykopaniu. Do jedzenia nadają się tylko duże. Resztę można przeznaczyć na sadzeniaki.





6 komentarzy :

  1. Mój topinambur okazał się dość wrażliwy na zimno, liście sczerniały zaraz po dyni. Biedak szykował się do kwitnienia, ale nic z tego nie wyszło. Tymczasem nagietek, jakieś dwa metry od topinamburu, nadal kwitnie w najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To normalne u topinamburów:) Ale bulwy na pewno miewają się świetnie

      Usuń
  2. Mam go w paru miejscach posadzonego. Polecam w wersji zapiekanej, moim zdaniem taki jest znacznie smaczniejszy niż gotowany. Na własny użytek nazywam go pierdzinambur. Dlaczego? Ano warto mieć uchylone okna po konsumpcji, zwłaszcza surowego, bo można stracić szyby ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku pierwszy raz posadziłam i udało nam się spróbować, narazie tylko na surowo. Kojarzy mi się z rzodkiewka ale bez ostrości taki chrupki smaczny.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...