Bulwy topinamburu z ogrodu Niepodlewam. |
Topinambur znany jest także pod nazwami słonecznik bulwiasty i bulwy. To bylina uprawiana jako warzywo. Jadalne są jego podziemne bulwy, ale tylko późną jesienią i zimą. W inne pory roku topinambur jest niesmaczny.
Część nadziemna topinamburu nadaje się do palenia – to roślina energetyczna. Około 3 kg suchych łodyg i liści topinamburu daje tyle energii, co 1 kg węgla.
Więcej o topinamburze jako roślinie energetycznej CZYTAJ TUTAJ
Topinambur jest wyjątkowo mało wymagający w uprawie. Dobrze rośnie nawet na piachu i bez podlewania. Jedyne czego potrzebuje to słońce. Im więcej, tym lepiej.
Bulwy topinamburu przypominają kształtem kłącza irysów. Gdy pierwszy raz się je widzi, nasuwają się pytania: Jak je obrać? Jak jeść topinambur?😵
W internecie można znaleźć dużo przepisów na topinambur: pieczony, zapiekany, na surowo, na parze, w zupach, puree... Moim zdaniem, im prościej przyrządzony topinambur, tym jest smaczniejszy. Pod tym względem topinambur przypomina bób. Najwygodniej i najsmaczniej go po prostu ugotować lub zapiec w piekarniku. Łupinek nie trzeba obierać.
Krok 1
Topinambur nie musi być obrany przed gotowaniem, choć można, jak ktoś ma dużo czasu. Wygodniej go wyszorować szczoteczką. Piasek bardzo łatwo w ten sposób usunąć. Ja czyszczę topinambur przy pomocy szczoteczki do pieczarek (z miękkim włosiem).Krok 2
Topinambur wrzucić do gotującej się wody – posolonej lub nie, jak to lubi (ja wolę bez soli). Gotować trzeba BARDZO krótko. Od wrzucenia do wody maksymalnie 3-5 minut. Topinambur jest najlepszy w smaku al dente (na półtwardo). Rozgotowany zamienia się w papkę.Doskonały jest też topinambur pieczony w piekarniku (to moje ulubione danie z topinamburu). Kroi się go w pasterki albo ćwiartki, dodaje zioła (np. majeranek, rozmaryn, czosnek) i trochę oliwy z oliwek. Zapieka się 20-30 min w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza.
Krok 3
Wylać wodę z garnka i poczekać, aż topinambur przestygnie.Topinambur w łupinkach po ugotowaniu. |
Krok 4
Z ugotowanego czy upieczonego topinamburu nie trzeba obierać łupinek (ale można, oczywiście jak ostygnie). Do zdejmowania łupinek najlepszy jest mały nożyk. Usuwa się je bardzo podobnie, jak łupinki z ziemniaków ugotowanych czy upieczonych w mundurkach. Najłatwiej usuwa się łupinki z topinamburu ugotowanego al dente (patrz Krok 2).Twardość łupinek topinamburu zależy od terminu zbioru bulw. Są miękkie od października do lutego. Wtedy nie trzeba ich obierać!
Obrany topinambur jest doskonałym dodatkiem do sałatek i zapiekanek. Nadaje się na przystawki, np. z ziołami. W smaku przypomina ziemniaki, ale nie ma ich zapachu, zaś konsystencją - ugotowaną pietruszkę.
Bulwy topinamburu po obraniu z łupinek. |
Łupinki z topinamburu można kompostować, ale jeśli bulwy były gotowane w niesolonej wodzie. |
Krok 5
Obrany topinambur jest doskonałym dodatkiem do sałatek i zapiekanek. Nadaje się na przystawki, np. z ziołami. W smaku przypomina ziemniaki, ale nie ma ich zapachu, zaś konsystencją - ugotowaną pietruszkę. Pieczony topinambur zaś jest świetny do dań obiadowych, np. do ryby. Gdy zostanie z obiadu, można go dodawać do sałatek.
Ogólnie topinambur jest bardzo smaczny. POLECAM.😎
Im prościej podany topinambur, tym lepiej.😃
Im prościej podany topinambur, tym lepiej.😃
Warto wiedzieć
- Topinambur wykopuje się jesienią lub zimą (w czasie odwilży). Większe bulwy przeznacza się do jedzenia, a mniejsze sadzi z powrotem. Topinambur bardzo dobrze znosi polskie zimy.
Bulwy topinamburu po wykopaniu. Do jedzenia nadają się tylko duże. Resztę można przeznaczyć na sadzeniaki. |
Mój topinambur okazał się dość wrażliwy na zimno, liście sczerniały zaraz po dyni. Biedak szykował się do kwitnienia, ale nic z tego nie wyszło. Tymczasem nagietek, jakieś dwa metry od topinamburu, nadal kwitnie w najlepsze.
OdpowiedzUsuńTo normalne u topinamburów:) Ale bulwy na pewno miewają się świetnie
UsuńMam go w paru miejscach posadzonego. Polecam w wersji zapiekanej, moim zdaniem taki jest znacznie smaczniejszy niż gotowany. Na własny użytek nazywam go pierdzinambur. Dlaczego? Ano warto mieć uchylone okna po konsumpcji, zwłaszcza surowego, bo można stracić szyby ;-)
OdpowiedzUsuńtak,tak!!!!!!!!
UsuńW tym roku pierwszy raz posadziłam i udało nam się spróbować, narazie tylko na surowo. Kojarzy mi się z rzodkiewka ale bez ostrości taki chrupki smaczny.
OdpowiedzUsuńFakt... Pierdzinambur...
OdpowiedzUsuń