Wyciąg można stosować profilaktycznie do opryskiwania warzyw oraz drzew oraz krzewów owocowych i ozdobnych w okresie kwitnienia. Dobre rezultaty daje np. 2-krotny oprysk drzew owocowych: tuż przed kwitnieniem i po kwitnieniu. Wyciąg jest bezpieczny dla pszczół i trzmieli.
Mniszek pospolity nieprzypadkowo jest nazywany także lekarskim. Zawiera bowiem wiele czynnych substancji, m.in. inulinę, flawonoidy, triterpeny, sterole, garbnik, taraksacynę.
Mniszek lekarski |
Przepis na wyciąg z mniszka pospolitego na mszyce
Składniki
około 40 dag świeżych korzeni, łodyg, liści (bez kwiatów) mniszka lekarskiego10 l ciepłej wody nagrzanej przez słońce
Wykonanie
Mniszek rozdrobnić. Korzenie można pociąć np. nożem lub sekatorem, zaś liście porozrywać palcami.Zalać wodą w wiadrze lub garnku na 2-3 godziny. Przecedzić i opryskiwać rośliny. Wyciąg musi być zużyty koniecznie tego samego dnia, gdyż szybko traci właściwości. Nie wolno podgrzewać wyciągu na kuchence, bo też straci właściwości owadobójcze i roztoczobójcze.
Resztki mniszka nadają się na kompost. Zawierają sporo potasu, azotu, manganu, sodu, siarki. Większe kawałki korzeni lepiej jednak wyrzucić, gdyż mogą przetrwać w kompoście.
Warto wiedzieć
*Najwięcej substancji czynnych jest w korzeniu i krótkiej łodydze mniszka lekarskiego wiosną oraz wczesną jesienią. Najlepiej wycinać nożykiem całą roślinę.*Mniszek lekarski (pospolity) ma wiele popularnych nazw: brodawnik mleczowaty, dmuchawiec, lwi ząb, mlecz, mlecz lekarski, pąpawa, podróżnik mleczowaty, wilczy ząb, wołowe oczy.
Dzięki za przepis! Wypróbuję
OdpowiedzUsuńBez Was zginęłabym razem z moimi kwiatkami. Nieoceniona wiedza, którą tu zdobywam. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńMniszek lekarski to wspaniały nawóz
OdpowiedzUsuń... i prosty do zrobienia:)
Usuń