To, że nasiona długo wschodzą, wcale nie oznacza, że są wybrakowane czy przeterminowane. Po prostu tak je zaprogramowała Natura.
Nasiona różnych warzyw potrzebują bowiem różnego czasu, by wzejść. Czasem to jeden dzień, częściej kilka dni, a czasem tygodni. Zwiększone podlewanie nie pomoże. Trzeba poczekać. Polecam zaopatrzyć się w nasiona w Sklepie Niepodlewam.
Niezbędna jest też odpowiednia temperatura ziemi. To ona i światło są dla nasion wskazówką, że czas kiełkować. Jedne nasiona lubią chłód. Inne ciepło. Bez temperatury można czekać i czekać... I stracić nadzieję, że nasiona wzejdą. A one często nie mają po prostu odpowiednich warunków.
Orientacyjne okresy wschodzenia nasion warzyw:
Arbuz - 7-10 dni
Uwagi: nasiona muszą mieć koniecznie ciepło (temperatura pokojowa, najlepiej co najmniej 22 stopnie Celsjusza). Idealna jest cieplarnia. Jeśli sadzi się arbuza jako rozsadę w domu, to trzeba każde nasiono posadzić w oddzielnej, małej doniczce. Arbuz bardzo źle bowiem znosi przesadzenie (łatwiej się przyjmuje z bryłą ziemi).Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Arbuz |
Bakłażan (Oberżyna) - 5-10 dni
Uwagi: lubi mieć bardzo ciepło podczas wschodzenia - najlepiej powyżej 22 stopni Celsjusza. Gdy wzejdzie, temperatura może być niższa (18-20 stopni).--------------------------------------------------------
Bób - 7-10 dni
Uwagi: kiełkuje już przy 3-4 stopniach Celsjusza. Siewki potrafią wytrzymać przymrozki nawet do -4 stopni.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Bób |
Brukiew (karpiele) - 5-10 dni
Uwagi: wschodzi w temperaturze od 5-6 stopni Celsjusza. Od razu po wysianiu grządkę warto przykryć włókniną, a jej końce przysypać ziemią (w ogóle się jej nie usuwa aż do zbioru, więc trzeba zostawić sporo luzu na rosnące liście). Dzięki temu brukwi w ogóle nie zaatakuje pchełka - bardzo uciążliwy szkodnik.------------------------------------------------------
Brukselka - 5-10 dni
Uwagi: wschodzi najlepiej w temperaturze od około 10-14 stopni Celsjusza.-------------------------------------------------------
Burak ćwikłowy - 10-20 dni
Uwagi: nie wzejdzie, aż temperatura gleby podniesie się do około 8 stopni Celsjusza.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Burak ćwikłowy |
Burak liściowy - 10-20 dni
Uwagi: buraki liściowe wschodzą, gdy ziemia ma temperaturę od 8 stopni Celsjusza.Burak liściowy |
Cebula - 10-20 dni
Uwagi: idealna temperatura podczas wschodzenia - od 12 stopni Celsjusza. Toleruje też niższą lecz wschodzi dłużej i słabiej rośnie.--------------------------------------------------------
Cukinia - 7-10 dni
Uwagi: aby wzejść, cukinia musi mieć ciepło. Najlepiej od 20 stopni Celsjusza.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Cukinia |
Cykoria - 10-20 dni
Uwagi: najlepsza temperatura - od 15 stopni Celsjusza.---------------------------------------------------------------
Dynia - 7-10 dni
Uwagi: aby wzejść, nasiona muszą mieć ciepło. Najlepiej około 24 stopni Celsjusza.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
---------------------------------------------------------------
Fasola 3-10 dni
Uwagi: by wzejść, potrzebuje co najmniej 15 stopni Celsjusza. Często zdarza się, że wschodzące siewki mają zniekształcone pączki. To nie jest wina jakości nasion lecz objawy żerowania szkodnika - śmietki kiełkówki. Gdy wiosną jest bardzo chłodna, z temperaturą około 10 stopni, też wschodzi lecz dłużej i słabiej rośnie.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Fasola |
Groch - 5-10 dni
Uwagi: jego nasiona kiełkują najlepiej w trochę niższej temperaturze niż fasola - od 12 stopni Celsjusza. Potrafią też wzejść w niższej lecz trwa to dłużej, a siewki słabo rosną.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Groch |
Jarmuż: 5-10 dni
Uwagi: temperatura podczas wschodzenia - od 12 stopni Celsjusza. Zahartowane rośliny są odporne na mróz.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
--------------------------------------------------------------
Kabaczek - 7-10 dni
Uwagi: nasiona wchodzą w takiej samej temperaturze, jak dyni - około 24 stopni Celsjusza.-------------------------------------------------------------
Kalarepa - 5-10 dni
Uwagi: temperatura podczas wschodzenia - od 14 stopni Celsjusza.------------------------------------------------------------
Kalafior - 5-10 dni
Uwagi: temperatura podczas wschodzenia - od 14 stopni Celsjusza.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Kalafior |
Kapusta biała i czerwona - 5-10 dni
Uwagi: temperatura podczas wschodzenia - od 12 stopni Celsjusza.Kapusta czerwona |
Kapusta pekińska - 5-10 dni
Uwagi: temperatura podczas wschodzenia - minimum 12 stopni Celsjusza.-------------------------------------------------------------
Karczoch - 7-21 dni
Uwagi: koniecznie musi mieć ciepło podczas wschodzenia - od 20 stopni Celsjusza.------------------------------------------------------------
Komatsuna - 6-7 dni
Uwagi: wschodzi w temperaturze od 2 stopni Celsjusza. Jest odporna na przymrozki. Bardzo szybko plonuje.----------------------------------------
Koper ogrodowy - 14-20 dni
Uwagi: idealna temperatura - od 10 stopni. Toleruje też niższą.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Koper ogrodowy |
Kukurydza - 3-5 dni
Uwagi: musi mieć ciepło podczas wschodzenia, najlepiej od 18 stopni Celsjusza.Kukurydza |
Marchew 10-20 dni
Uwagi: kiełkuje od około 3 stopni Celsjusza. Dlatego jeśli sieje się wczesną marchew jesienią, to najlepiej robić to w końcu listopada, a nawet na początku grudnia - aby nie wykiełkowała przed zimą.Jeśli jest chłodna wiosna, marchewka kiełkuje wolniej, a jeśli ciepła - szybciej.
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Marchew |
Melon - 5-10 dni
Uwagi: nasiona wchodzą w takiej samej temperaturze, jak dyni i kabaczka - około 24 stopni Celsjusza.-----------------------------------------------------------
Mizuna - 1-2 dni
Uwagi: mizuna wschodzi już w temperaturze 2 stopni Celsjusza. Jednak wtedy pierwsze zielone listki pojawiają się później.-----------------------------------------------------------
Oberżyna (Bakłażan) - 5-10 dni
Uwagi: lubi mieć bardzo ciepło podczas wschodzenia - najlepiej powyżej 22 stopni Celsjusza. Gdy wzejdzie, temperatura może być niższa (18-20 stopni).Oberżyna (bakłażan) |
Ogórek - 5-10 dni
Uwagi: nasiona muszą mieć ciepło - najlepiej od 22-24 stopni Celsjusza. Potrafi też wzejść w około 13 stopniach, ale trwa to dłużej i słabo rośnie.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
---------------------------------------------------------
Okra - 7-14 dni
Uwagi: okra jest warzywem ciepłolubnym i bardzo lubiącym słońce. Nasiona wschodzą w temperaturze od 20 stopni Celsjusza.Okra |
Papryka 6-10 dni
Uwagi: nasiona muszą mieć ciepło podczas wschodzenia - najlepiej od 22-24 stopni Celsjusza. Siewki dobrze rosną w około 20 stopniach.Papryka jest rośliną wybitnie ciepłolubną. Jednak jej nasiona potrafią przetrwać bardzo duże mrozy w kompoście i wzejść jako samosiewki. Takie siewki bardzo rzadko zawiązują owoce, ponieważ polskie lato jest na to za krótkie (dlatego trzeba przygotowywać rozsadę).
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Papryka |
Pietruszka 14-28 dni
Uwagi: kiełkuje nawet od 2 stopni Celsjusza. To warzywo lubiące chłód. Rośnie słabiej i ma zniekształcone korzenie, jeśli ma za ciepło.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Pietruszka to jedno z pierwszych warzyw, które wysiewa się na przedwiośniu. Na pierwsze zielone listki czeka się jednak nawet miesiąc. |
Pomidor - 5-10 dni
Uwagi: nasiona podczas wschodzenia powinny mieć co najmniej 20 stopni Celsjusza. Gdy mają za zimno (bo potrafią też wzejść już w około 10 stopniach), nie mogą pobierać z ziemi fosforu. I robią się fioletowozielone.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Więcej o pobieraniu fosforu i innych pierwiastków CZYTAJ TUTAJ.
----------------------------------------------------------
Por - 10-20 dni
Uwagi: do szybkiego kiełkowania potrzebuje temperatury od 16 stopni. Gdy wzejdzie, może być niższa - od 12 stopni Celsjusza. Potrafi też wykiełkować w temperaturze o 10 stopni niższej, ale wtedy trwa to znacznie dłużej.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
---------------------------------------------------------
Roszponka - 7-14 dni
Uwagi: aby wzejść, potrzebuje około 10 stopni Celsjusza. Gdy się zazieleni, jest całkowicie mrozoodporna. Bardzo łatwo rozsiewa się sama. Jeśli siejemy z torebki, to najlepiej wczesną jesienią - w lutym i marcu będzie gotowana do jedzenia.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Więcej o uprawie roszponki CZYTAJ TUTAJ.
Roszponka |
Rzepa - 4-6 dni
Uwagi: kiełkuje od 2 stopni Celsjusza. Siewki też dobrze rosną w tej temperaturze. W okolicach zera mogą wymarznąć. Od razu po wysianiu, grządkę najlepiej przykryć włókniną, a jej końce przysypać ziemią (w ogóle nie należy jej usuwać aż do zbioru, więc trzeba zostawić sporo luzu na liście). Dzięki temu rzepy nie zaatakuje pchełka.------------------------------------------------------------
Rzeżucha - 1 dzień
Uwagi: najlepiej wschodzi w temperaturze pokojowej (około 20 stopni Celsjusza).------------------------------------------------------------
Rzodkiew - 4-6 dni
Uwagi: kiełkuje w temperaturze od 2 stopni Celsjusza. Po siewie grządkę warto przykryć włókniną, by zabezpieczyć ją przed pchełkami. Końce muszą być koniecznie przysypane ziemią.-----------------------------------------------------------
Rzodkiewka - 4-6 dni
Uwagi: kiełkowanie od 2 stopni Celsjusza. Po wysiewie grządkę najlepiej przykryć włókniną, tak jak w przypadku rzodkwi - chroni przed pchełkami.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Jeśli nie ma przymrozków, rzodkiewki można zrywać już po około 4 tygodniach od wysiania. |
Sałata masłowa, krucha, liściowa, łodygowa i rzymska - 4-7 dni
Uwagi: do kiełkowania potrzebuje temperatury od 15 stopni. Gdy wzejdzie, może być niższa - od 12 stopni Celsjusza.Sałata |
Seler korzeniowy i naciowy - 7-10 dni
Uwagi: podczas wschodzenia nasiona muszą mieć ciepło - najlepiej co najmniej 22 stopnie. Potem dobrze rosną w temperaturze od 14 stopni. Duże i zahartowane selery nie boją się przymrozków.Seler |
Skorzonera - 10-14 dni
Uwagi: można ją wysiewać wczesną wiosną albo w sierpniu (dobrze zimuje w gruncie). Wschodzi już od temperatury 2 stopni Celsjusza.-----------------------------------------------------------
Szczaw - 5-14 dni
Uwagi: wschodzi dobrze w temperaturze już od 10 stopni Celsjusza. Koniecznie musi mieć wilgotno.-----------------------------------------------------------
Szczypiorek - 14-20 dni
Uwagi: wschodzi w temperaturze od około 12 stopni Celsjusza. Potem jest odporny na mróz.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Szczypiorek |
Szparag - 10-28 dni
Uwagi: wschodzące nasiona lubią ciepło - od 20 stopni. Można przyśpieszyć ich wschodzenie: nasiona moczy się przez 2-3 dni w wodzie o temperaturze pokojowej (nie może być zimna). Dobrze ustawić pojemnik z nimi np. na parapecie nad ciepłym grzejnikiem.------------------------------------------------------------
Szpinak - 4-7 dni
Uwagi: kiełkuje już przy 2-3 stopniach i wytrzymuje przymrozki do -6 stopni Celsjusza. Nie lubi wysokiej temperatury.Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Szpinak jest rewelacyjny jako gruntowa nowalijka. Jego nasiona są duże i podobne do rzodkiewki. |
Szpinak nowozelandzki (trętwian) - 20-30 dni
Uwagi: wschodzące nasiona i siewki muszą mieć ciepło - od 20 stopni Celsjusza.-----------------------------------------------------------
Źródło: wiedza własna oraz "Ogrodnictwo w tabelach" pod redakcją Nory Krusze
Super ściąga, dla wszystkich niecierpliwych:)
OdpowiedzUsuńa wiesz moze ile czasu kiełkuje chmiel? Wysiała 2 tygodnie temu, a tu jedynie jeden kiełek wystaje :/
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńNie wiem, niestety, nie uprawiałam nigdy chmielu z nasion:)
OdpowiedzUsuńWysiałem szparagi 14. kwietnia 2014, część do gruntu część w doniczkach. Ani śladu kiełkowania. Czy to normalne? Siałem w dołki 2-3 cm głębokie. Mamy 30 maja...
OdpowiedzUsuńFakt, już powinien wzejść:) Ale jeszcze jest szansa, bo może miał za zimno po prostu. Szparag bardzo trudno wschodzi zwłaszcza w gruncie - najlepiej podczas wschodzenia trzymać go w cieple domu albo w szklarni.
OdpowiedzUsuńOgólnie nasiona szparaga są kapryśne, mimo że mają długą żywotność (ok. 5 lat). Jednak jak już wzejdą i się je posadzi w gruncie to rosną w tym samym miejscu 10 lat i więcej. Podobnie zachowuje się np. mięta. Powodzenia:)
Wysiałem tydzień temu nasiona rukwi wodnej. Czy ktoś wie może po jakim czasie powinny wzejść?
OdpowiedzUsuńMniej więcej 7-14 dni, ale temperatura ziemi powinna być co najmniej 10 stopni Celsjusza:)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie za odpowiedź! Czyli, jeżeli trzymam doniczkę w domu to powinno być ok?
UsuńTak:) O ile nasiona miały zdolność kiełkowania. Powodzenia
OdpowiedzUsuńJa mam moze banalne pytanie, ale jestem zielona w uprawie pomidorow, a czekam na skielkowanie pomidorow w donicy (to juz 6ty dzien) w domu i wychodza chyba rozne chwasty - takie z podwojnymi listkami (podloze bylo wymieszane z ziemia z dzialki i chwastow widze wiecej niz wysialam nasion pomidorow) tylko pomidorow nie widzac, nie chcialabym usunac pomidora - jak odroznic mlodziutke roslinki od chwastow ?
OdpowiedzUsuńBardzo prawdopodobne, że to waśnie są pomidorki:) Bo wschodzą nawet już po 5 dniach. Mają po dwa gładkie (bez ząbków) listki. Trzeci listek i kolejne będą już z ząbkowanymi brzegami.
OdpowiedzUsuńŚwietna ściąga :) wlasnie niedawno zasadzilam szczypiorek i pietruszke :)
OdpowiedzUsuńmitt-nye-liv.blogspot.com
Ooo fajnie to odpisałaś :-) naprawdę jak ściąga :-) :-) :-)
OdpowiedzUsuńSuper, że się przydaje:)
OdpowiedzUsuńCzy jak wysłałem 30 marca rzodkiewkę, szczypiorek koper i pietruszkę to nie za bardzo się pospieszyłem??
OdpowiedzUsuńBardzo dobry termin:) Pietruszkę to nawet dobrze wysiać jeszcze wcześniej, bo długo wschodzi.
UsuńMożna też posiać pietruszkę w tym samym rzędzie z rzodkiewką. Pierwsza zawsze wzejdzie rzodkiewka.
Cieszy mnie fakt iż można zaczerpnąć u Pani takich porad w momencie kiedy sam uczę się zagospodarowania własnego ogródka. Czy jeżeli w nadchodzącym tygodniu wysieje szpinak buraczki bób będzie to odpowiedni termin?
OdpowiedzUsuńBób i szpinak sieje się do 15 kwietnia. Potem nie ma to już sensu.
UsuńJeśli chodzi o buraki to:
*buraki liściowe sieje się cały kwiecień
*buraki ćwikłowe sieje się od 15 kwietnia
Powodzenia:)
W jaki sposób walczy Pani ze ślimaki bez skorupy? I która metoda przyniesie najlepszy efekt??
UsuńPowiem szczerze, że nic, ale są u mnie ślimaki (także wielkie pomrowy). Na pewno pomagają ropuchy.
UsuńNajwiększe szkody pomrowy wyrządzają mi w papryce posadzonej w doniczkach. Wieczorami ślimaki zbieram ręcznie.
Jak się zaprzyjaźnić z pomrowami, pisałam tutaj:
http://niepodlewam.blogspot.com/2012/12/pomrow-wielki-jak-sie-z-nim-zaprzyjaznic.html
Najlepiej rozgnieść na większe kawałki skorupki z jajek i poukładać wokół roślin krawędzią do góry. Nie zrobią ślimakom krzywdy, a skutecznie zniechęcą i dodatkowy nawóz z minerałów jest 😀
UsuńMuszę wypróbować:) Dzięki!
UsuńA kto wie ile mniej więcej schodzą buraki pastewne?
OdpowiedzUsuńBuraki pastewne wschodzą mniej więcej tyle czasu jak buraki ćwikłowe, czyli 10-20 dni. Wystarcza im niższa temperatura niż burakom ćwikłowym - ok. 5 stopni Celsjusza.
OdpowiedzUsuńJeśli jest lekko wilgotno i ciepło, zdarza się, że buraki ćwikłowe wschodzą już po 7 dniach. Jak jest zimno lub sucho, trzeba czekać nawet miesiąc.
A ja wysialam wszystko parę tygodni temu jak było ciepło i boje się że nasiona zgnija w glebie;(
OdpowiedzUsuńNie zgniją:) Nie ma obaw.
OdpowiedzUsuń6.04 posadzilam warzywka i jak dotad: pietruszka, marchew, salata na tasmie, fasola -nie wzeszly, nie wiem czy warto jeszcze poczekac czy posadzic cos innego?
OdpowiedzUsuńLepiej poczekać jeszcze:) Z tego zestawu powinna wzejść na razie tylko sałata.
OdpowiedzUsuńMarchew i szczególnie pietruszka wschodzą długo. Siewki można łatwo przeoczyć - takie są drobne.
Na fasolę jest za wcześnie. Może zmarznąć, jeśli wykiełkowała (nawet jeżeli nie widać jeszcze listków). Ale też warto jej jeszcze dać szansę co najmniej do połowy maja. Powodzenia:)
Zaglądam tu regularnie i liczę ile to już dni po zasianiu. Jestem osobą początkującą i niestety niektóre warzywa nie wzeszły u mnie - groszek, fasola szparagowa, chyba również ogórki (namoczone i zasiane 12 dni temu), pół grządki buraków liściowych i sałaty, bardzo to dziwne... czy to możliwe, że to przez szkodniki?
OdpowiedzUsuńFaktycznie, powinny wzejść... Moim zdaniem coś z nasionami było nie tak. Może źle przechowywane? Albo miały za sucho. Z fasoli, buraczków i ogórków jeszcze coś może być - warto poczekać. Z groszku i sałaty już plonu nie będzie, nawet gdyby przypadkiem jednak wzeszły.
OdpowiedzUsuńW miejscach po fasolce można np. posiać koperek (cały czerwiec) albo cukinię (do 15 czerwca).Powodzenia! W końcu się uda:)
Ogórków nadal nie widać :( zastanawiam się czy nie kupić sadzonek, bo to chyba już ostatni moment. Fasolkę próbowałam też z rozsady wyhodować i nic... jedna jedyna wykiełkowała. Pilnowałam, żeby miały wilgotne podłoże. Dziwna sprawa.
OdpowiedzUsuńA może fasolę dosiać? Fasolę można siać do końca czerwca nawet. Z tym że strąki będą do gotowania i duszenia, nie na ziarno:) Przed siewem można je namoczyć. Szybciej wzejdą.
OdpowiedzUsuńRozsada ogórków nie jest łatwa do kupienia, bo nie lubią przesadzania.
Ogorki mozna wysiewac jako rozsade a najlepiej po d.wa nasionka do malutkich pojemniczkowgdzie mogą rosnąć do dwu,trzech głównych liści i takie przesadzać w ciepła.wilgotna ziemię.
UsuńMaczku... mam okropny problem. Posiałam w marcu pomidory i paprykę od razu do doniczek wypełnionych włóknem kokosowym. To był straszny błąd, dopiero teraz doczytałam, że jest ono ubogie w składniki odżywcze. Roślinki kiepsko rosną. Co teraz mam zrobić? Nawozić czy przesadzić?
OdpowiedzUsuńMożna odrobinę dać im nawozu, np.typu biohumus:) A potem przesadzić, gdy będą miały choć jeden liść właściwy. Dobrze się przyjmują. Powodzenia!
UsuńDrogi Maczku, od tego sezonu zaczynam swoją przygodę z warzywami, mam 3 skrzynie , łącznie ok 9 m2. ktoś mi doradził abym zapełniła skrzynie do połowy ziemią, potem cienka warstwa obornika - mam koński leży nieprzykryty od zeszłego lata, i warstwa ziemi przemieszanej z kompostem, nie mam go wiele ale zawsze coś. Mam też kompost przerobiony w połowie, leży od ubiegłego lata. Czy mogę go wykorzystać, w tym kompoście jest sporo końskich pączków ;)Doradź mi proszę jak najlepiej przygotować grunt. Moja ziemia jest lekka, niewiele w niej próchnicy ale szybko się nagrzewa.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem lepiej unikać tak bliskiego sąsiedztwa obornika z korzeniami. Ale wiem, że wiele osób tak robi. Jest ryzyko, że w razie braku wody warzywa się "spalą".
UsuńProponuję inaczej (sama tak robię, ale w donicach): najpierw nawóz koński (na dno), potem na wpół dojrzały kompost wymieszany z ziemią. Będą na tym bardzo dobrze rosły np. pomidory i papryka:)
Nad ziemią trzeba popracować, czyli kompost, ściółkowanie, nawozy zielone - i będzie rosło:)
W jaki sposób podlewać uprawę rzepy, brukwi czy rzodkwi, jeśli po wysianiu powinna być przykryta i pozostawiona tak aż do zbioru? Czym powinnam ją przykryć - biała czy czarna włókniną ?
OdpowiedzUsuńAlbo biała włóknina (letnia bo są też zimowe, grubsze), albo firanka:) Podlewa się po prostu na włókninę lub firankę. Nie trzeba ich zdejmować. Tylko koniecznie trzeba osłony założyć od razu po siewie i musi być luz, by liście się zmieściły:) Tutaj przykład z firanką:
Usuńhttps://niepodlewam.blogspot.com/2015/08/firanka-w-warzywniaku-prosta-ochrona.html
Witam. Posialam ogorki i fasolke szparagowa do gruntu 6 maja 2019, ale cały czas było zimno. Czy czekać jeszcze, aż wzejda, czy lepiej posiac ponownie. A i czy mogę na te same miejsca siać czy muszą być inne miejsca?
OdpowiedzUsuńPoczekać:) jest duża szansa, że wzejdą. Na wszelki wypadek można posiać fasolę i ogórki dodatkowo w innym miejscu:) Na siewki czyhają jeszcze ślimaki, przymrozki i grad...
Usuńwitam sadziłam ogorki 1maja do tej pory nie wzeszły :( pora by zasiac nowe nasiona?
OdpowiedzUsuńJeszcze mogą wzejść:) Bo chłodno było, ale nie zaszkodzi posiać jeszcze. Czasem zdarza się, że wzejdą i ślimaki je od razu zjadają do gołej ziemi... Taki los ogrodnika...
UsuńTydzień temu posialam szpinak i faktycznie już jest na wierzchu 😘
OdpowiedzUsuńOoo, ale pora siewu szpinaku nieodpowiednia. Po prostu on od razu zakwitnie.
UsuńTutaj więcej na ten temat: http://niepodlewam.pl/szpinak-kiedy-i-jak-gleboko-siac/
Dzień dobry, mam pytanie o cebulkę i czosnek. Posiałam go z początkiem października (ozime) ale po ulewnym wrześniu nastał upalny październik i zaczęły mi kiełkować cebule. Przysypalam warstwa ziemi,ale nic to nie dało. Czy przetrwa zimę? Może przykryć czymś? Czy idzie na zatracenie? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzosnek przetrwa bez problemu:) Nic nie trzeba robić
UsuńCo do cebuli to zależy jaka została posiana. Np. cebula siedmiolatka jest pancerna
Szklarnie ogrodowe są idealnym rozwiązaniem do niewielkich domowych upraw ogrodniczych. Chronią rośliny przed negatywnymi warunkami atmosferycznymi i zapewniają wyższą o parę stopni temperaturę niż panująca na zewnątrz. Ja niedawno kupiłam cieplarnię z oferty Botanic i jestem z niej bardzo zadowolona - super się sprawdza.
OdpowiedzUsuńJuż prawie 2 tygodnie a papryka mi nie kiełkuje o co chodzi?
OdpowiedzUsuńAlbo za zimno, albo nasiona martwe. Ogólnie papryka potrzebuje słońca na parapecie. Gdy jest pochmurno, słabo wschodzi. I nawet może zamierać.
Usuńczy jak posadzę pomidory do torfu w doniczce,to będą owocować?
OdpowiedzUsuńWątpliwe w uprawie amatorskiej:) Trzeba by odpowiednio nawozić, podlewać... Bo torf szybko schnie i szybko chłonie wodę. I jest ubogi w składniki pokarmowe, a pomidor jest żarłoczny.
UsuńJeśli ziemi do pomidorów brakuje, można zrobić coś w tym stylu:)
https://niepodlewam.blogspot.com/2016/10/miejskie-sadzenie-pomidorow-tania.html
Hali, halo a ja wsiałem tydzień może 1.5 temu następujące warz: cebulką dymka, rzodkiew, pietruszka, sałata, szpinak, czosnek (sadzenie z ząbków) i zaraz po tym były całkiem spore przymrozki. Boję się że nasiona przemarzły, bo nic nie kiełkują. Szczypiorek tylko rośnie z czosnku. Czy rzodkiewka lub sałata nie powinna już się wynurzać?
OdpowiedzUsuńPrzymrozki opóźniają kiełkowanie:) Trzeba cierpliwe poczekać. Słońce dłużej poświeci i się zazieleni.
OdpowiedzUsuńA ja posiałam warzywka 9 kwietnia (rzodkiewka, burak, sałata, szpinak, szczypiorek, marchew, pietruszka i cebulka dymka) i do tej pory nic nie kiełkuje 🙁🙁 jedynie dymka. Nawet podlewalam co kilka dni. Chyba jednak coś nie tak zrobiłam 🤔🙁🙁
OdpowiedzUsuńPo prostu za niska temperatura...
UsuńCzyli cierpliwie czekać? 🤔🤔
UsuńTak:) To może też być brak deszczu
UsuńWysialam rukole już ponad tydzień temu może nawet troszkę dłużej i nic nie wzeszlo... możliwe że za głęboko? ( pierwszy raz sialam) poczekać jeszcze czy zasiać jeszcze raz ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRukola to pewniak we wschodzeniu. Powinna wzejść:) Tylko tu może być inny problem. Trochę późno była posiana. Gdy dzień staje się długi, zakwita i staje się niesmaczna. Dlatego trzeba ją będzie zjeść w postaci młodych listków. Albo pozwolić jej zakwitnąć i wyhodować własne nasiona (to łatwe). Będzie je można posiać już pod koniec lata.
UsuńTutaj trochę więcej o rukoli z własnych nasion:
https://niepodlewam.blogspot.com/2017/06/siew-rukoli-z-wasnych-nasion.html
Powodzenia:)