Translate

Ściółkowanie gleby

10 powodów dla których warto wykonać ściółkę w ogrodzie:


1. zapobiega nadmiernemu wyparowywaniu wody z gleby

2. pomaga zachować naturalny mikroklimat, niezbędny do życia pożytecznym organizmom, np. dżdżownicom, co ma ogromny wpływ na urodzajność gleby i zdrowie roślin

3. ogranicza rozwój chwastów

4. ma walory dekoracyjne - ściółka tworzy rodzaj tła, na którym wyeksponowane są rośliny

5. sprzyja zachowaniu pożądanego pH gleby, np. bardzo niskiego w przypadku borówek czy rododendronów

5. ogranicza zapiaszczenie owoców, np. truskawek - można je jeść praktycznie prosto z krzaczków

6. rozkładając się, ściółka wzbogaca glebę w próchnicę

7. zapobiega przemarzaniu roślin, które płytko się korzenią, np. magnolii

8.  chroni glebę przed nadmiernym nagrzewaniem przez słońce

9. stanowi warstwę izolacyjną dla płożących roślin - gdy pędy nie dotykają do ziemi, rzadziej atakują je choroby grzybowe

10. zapobiega gwałtownym skokom temperatury gleby, np. na przedwiośniu

Ściółkę można wykonać z różnych materiałów. Oto kilka przykładów:



SŁOMA - jest świetna do ściółkowania truskawek, poziomek, warzywnika. Po roku zamienia się w próchnicę.  Można używać dowolnej słomy.

Więcej o ściółkowaniu słomą: CZYTAJ TUTAJ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


SZYSZKI - mogą być sosnowe, świerkowe, jodłowe. To mój ulubiony sposób ściółkowania w ozdobnej części ogrodu. Rozkładają się dopiero po ok. 3-5 latach.

Gdy jest wilgotno, ich łuski się zamykają (szyszki robią się mniejsze), dzięki czemu woda łatwiej dociera do gleby. W suche dni zaś łuski się otwierają i jeszcze lepiej chronią glebę przed wysychaniem. To coś w rodzaju "inteligentnej" ściółki:) Pomysł podpatrzyłam w Niemczech - tam szyszki można kupić w sklepach ogrodniczych.

Więcej o ściółkowaniu szyszkami: CZYTAJ TUTAJ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ZRĘBKI - efektownie wyglądają, zwłaszcza na rabatach z iglakami. Są niestety drogie i szybko się rozkładają (nawet po jednym sezonie, jeśli ich warstwa jest cienka). Mogą być w naturalnym kolorze albo barwione.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


KORA - można ją kupić albo zamówić z tartaku. Sprawdza się zwłaszcza do ściółkowania roślin lubiących kwaśną glebę. Im grubsza, tym wolniej się rozkłada. Wystarcza na 1-3 sezony.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


TROCINY - można używać zarówno z drewna iglastego, jak i liściastego (najlepiej po przekompostowaniu). Wystarczają na 1-2 sezony. Nadają się do roślin ozdobnych oraz poziomek, truskawek, porzeczek, agrestu.

Więcej o stosowaniu trocin w ogrodzie: CZYTAJ TUTAJ



4 komentarze :

  1. Czy można ściółkować żwirkiem np.maliny, porzeczki czy agrest?

    OdpowiedzUsuń
  2. Lepiej nie:) Wybieranie ich z ziemi może być potem udręką. Poza tym niektóre kamyki podwyższają pH ziemi, a tego maliny nie lubią.

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można sciółkować ściętą trawą? Dostęp do wymienionych rzeczy może być albo trudny, albo trzeba za niego zapłacić a ścięta trawa jest dostępna cały czas...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ściółkować trawą:) Ale trzeba ostrożnie i cienką warstwą. Jak jest upalnie i drzew owocowych, można trochę grubiej. Chodzi o to, by obok warzyw nie leżała mokra trawa. Bo wtedy można zafundować roślinom inwazję ślimaków i choroby grzybowe.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...