10 powodów dla których warto wykonać ściółkę w ogrodzie:
1. zapobiega nadmiernemu wyparowywaniu wody z gleby
2. pomaga zachować naturalny mikroklimat, niezbędny do życia pożytecznym organizmom, np. dżdżownicom, co ma ogromny wpływ na urodzajność gleby i zdrowie roślin
3. ogranicza rozwój chwastów
4. ma walory dekoracyjne - ściółka tworzy rodzaj tła, na którym wyeksponowane są rośliny
5. sprzyja zachowaniu pożądanego pH gleby, np. bardzo niskiego w przypadku borówek czy rododendronów
5. ogranicza zapiaszczenie owoców, np. truskawek - można je jeść praktycznie prosto z krzaczków
6. rozkładając się, ściółka wzbogaca glebę w próchnicę
7. zapobiega przemarzaniu roślin, które płytko się korzenią, np. magnolii
8. chroni glebę przed nadmiernym nagrzewaniem przez słońce
9. stanowi warstwę izolacyjną dla płożących roślin - gdy pędy nie dotykają do ziemi, rzadziej atakują je choroby grzybowe
10. zapobiega gwałtownym skokom temperatury gleby, np. na przedwiośniu
Ściółkę można wykonać z różnych materiałów. Oto kilka przykładów:
SŁOMA - jest świetna do ściółkowania truskawek, poziomek, warzywnika. Po roku zamienia się w próchnicę. Można używać dowolnej słomy.
Więcej o ściółkowaniu słomą: CZYTAJ TUTAJ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SZYSZKI - mogą być sosnowe, świerkowe, jodłowe. To mój ulubiony sposób ściółkowania w ozdobnej części ogrodu. Rozkładają się dopiero po ok. 3-5 latach.
Gdy jest wilgotno, ich łuski się zamykają (szyszki robią się mniejsze), dzięki czemu woda łatwiej dociera do gleby. W suche dni zaś łuski się otwierają i jeszcze lepiej chronią glebę przed wysychaniem. To coś w rodzaju "inteligentnej" ściółki:) Pomysł podpatrzyłam w Niemczech - tam szyszki można kupić w sklepach ogrodniczych.
Więcej o ściółkowaniu szyszkami: CZYTAJ TUTAJ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ZRĘBKI - efektownie wyglądają, zwłaszcza na rabatach z iglakami. Są niestety drogie i szybko się rozkładają (nawet po jednym sezonie, jeśli ich warstwa jest cienka). Mogą być w naturalnym kolorze albo barwione.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KORA - można ją kupić albo zamówić z tartaku. Sprawdza się zwłaszcza do ściółkowania roślin lubiących kwaśną glebę. Im grubsza, tym wolniej się rozkłada. Wystarcza na 1-3 sezony.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TROCINY - można używać zarówno z drewna iglastego, jak i liściastego (najlepiej po przekompostowaniu). Wystarczają na 1-2 sezony. Nadają się do roślin ozdobnych oraz poziomek, truskawek, porzeczek, agrestu.
Więcej o stosowaniu trocin w ogrodzie: CZYTAJ TUTAJ
Czy można ściółkować żwirkiem np.maliny, porzeczki czy agrest?
OdpowiedzUsuńLepiej nie:) Wybieranie ich z ziemi może być potem udręką. Poza tym niektóre kamyki podwyższają pH ziemi, a tego maliny nie lubią.
OdpowiedzUsuńA czy można sciółkować ściętą trawą? Dostęp do wymienionych rzeczy może być albo trudny, albo trzeba za niego zapłacić a ścięta trawa jest dostępna cały czas...
OdpowiedzUsuńMożna ściółkować trawą:) Ale trzeba ostrożnie i cienką warstwą. Jak jest upalnie i drzew owocowych, można trochę grubiej. Chodzi o to, by obok warzyw nie leżała mokra trawa. Bo wtedy można zafundować roślinom inwazję ślimaków i choroby grzybowe.
UsuńJa sciulkowalam kwiaty super
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie czy zrebki iglakow nadają się do sciulkowania warzyw i drugie pytanko czy tektora zakwasza czy nie.
OdpowiedzUsuńJeśli przekompostowane, to można. Jeśli nieprzekompostowane, to tylko iglaste i to też bardzo ostrożnie.
UsuńTutaj trochę więcej o kompostowaniu zrębków:
https://niepodlewam.blogspot.com/2017/12/jak-kompostowac-zrebki-iglaste-i.html
Co do tektury to nie wiem, czy zakwasza ziemię. W zaprzyjaźnionym ogrodzie jest mała plantacja (ok. 100 m kw) borówek amerykańskich ściółkowana tekturą, ale także trocinami itp. Rosną dobrze.
Od lat robię rozsadę w pudełkach tekturowych (np. dynie, cukinie), w którą sadzę ją do ziemi. I też rośnie bardzo dobrze:) Tektury musiałoby być chyba bardzo dużo, żeby zmieniła istotnie pH ziemi.
Czy pod maliny można wrzucić skrawki olchy białej?
OdpowiedzUsuńTakie starsze - można:) Świeże lepiej przekompostować albo przynajmniej niech poleżą trochę np. przy drewutni.
Usuń