Gotowy olej dziurawcowy jest czerwony. |
Olej dziurawcowy – znany też jako oliwa świętojańska - robi się z kwiatów dziurawca zwyczajnego oraz oliwy z oliwek. Kwiaty dziurawca zbiera się na przełomie czerwca i lipca.
Olej dziurawcowy można dodawać do sałatek. Nadaje się też do masażu, np. kręgosłupa czy stawów. Można też nim smarować suchą, wrażliwą skórę.
Krok 1
Kwiaty dziurawca (mogą być z szypułkami) wkłada się do słoika z pokrywką. Kwiatów nie trzeba ubijać.Słoik może być mały, średni, duży – jaki się ma. Ważne, aby miał zakrętkę i był przezroczysty.
Kwiaty na olej dziurawcowy zbiera się na przełomie czerwca i lipca. |
Krok 2
Drugim składnikiem oleju dziurawcowego jest oliwa z oliwek. Użyć można też np. oleju rzepakowego lub innego. Jednak olej dziurawcowy jest najlepszy w smaku z dodatkiem oliwy z oliwek.Kwiaty dziurawca zalewa się oliwą z oliwek tak, aby je zakryć.
Kwiaty dziurawca i oliwa z oliwek to składniki oleju dziurawcowego. |
Kwiaty dziurawca zalewa się oliwą z oliwek. |
Krok 3
NIEZAMKNIĘTY słoik z kwiatami dziurawca, zalanymi oliwą z oliwek, odstawia się w kąt kuchni. Może być np. na lodówce. Powinien stać 5-7 dni.Zawartość robi się czerwona. Nie przypadkowo jedna z ludowych nazw dziurawca zwyczajnego to krewka Matki Boskiej.
Oliwa z oliwek powinna zakryć kwiaty. Ten kolor zmieni się na czerwony już po kilku dniach. |
Krok 4
Słoik trzeba zakręcić i postawić w słonecznym miejscu, np. na parapecie.Zakręcony słoik z olejem dziurawcowym. |
Kilka tygodni olej z dziurawca dojrzewa na słonecznym parapecie. |
Mniej więcej po miesiącu olej dziurawcowy jest gotowy do użycia. Jest czerwony, klarowny. Nie ma jakiegoś specjalnego zapachu.
Płyn można przecedzić i kwiatki zużyć do jakiegoś dania. Nie jest to jednak konieczne. Olej dziurawcowy zachowuje świeżość (poza lodówką) nawet do następnego zbioru kwiatów.😎
Warto wiedzieć
- Dziurawiec zwyczajny można uprawiać w ogrodzie. Raz posiany, zostaje w nim na zawsze. Jest odporny, niewymagający i nie trzeba go podlewać.
Jak siać dziurawiec CZYTAJ TUTAJ
Dziurawiec zwyczajny w ogrodzie. |
Mam, niestety, pewne wątpliwości. Czerwony kolor wyciąg olejowy z dziurawca zawdzięcza hiperycynie. Ma ona tę właściwość, że uwrażliwia skórę na promieniowanie UV. Czy używanie zatem tego preparatu, szczególnie zewnętrznie, w cieplejszej części roku, jest bezpieczne?
OdpowiedzUsuńTrafna uwaga:) Oczywiście lepiej stosować na skórę wieczorem. Do sałatek dodaję po kilka kropli także w dzień - i nic. Ale trzeba uważać.
UsuńWiedza o właściwościach fotouczulających dziurawca jest powszechna, ale mało się mówi,że takie właściwości mają też popularne cytrusy. Czyli latem z sokiem pomarańczowym lepiej nie przesadzać:)
O cytrusach nie wiedziałem. :)
Usuń