Ta cukinia, choć duża, ma miękką skórkę. Jest idealna do jedzenia bez obierania. |
Na opakowaniach z nasionami zawsze są fotografie cukinii w pełni dojrzałe. Wtedy bowiem mają kolor i wielkość właściwe dla danej odmiany.
Dojrzałe są niesmaczne
Jednak takie bardzo dojrzałe cukinie – choć są piękne i dorodne - mają tak twardą skórę, że… można je rąbać siekierą. Nożem nie da się ich pokroić, a twardą skórę trzeba odłupywać kawałek po kawałku. Poza tym w środku jest dużo dojrzałych, twardych nasion, które nie nadają się do jedzenia.Nasiona można albo wyjąć, by posiać w kolejnych latach, albo wyrzucić.
Cukinia Lajkonik z dojrzałymi nasionami. Można je wyjąć, podsuszyć i siać w kolejnych latach. |
Miąższ w pełni dojrzałych cukinii jest mało soczysty, często łykowaty, taki sobie w smaku.
Podsumowując: jeśli pozwolić cukinii w pełni dojrzeć, to jednej sztuce, by mieć nasiona na rozmnożenie. Pozostałe cukinie trzeba zjeść wcześniej. I tak to zwykle dziesiątki kilogramów.
Prawie dojrzałe nasiona to znak, że cukinia była zebrana za późno. Na zdjęciu jest odmiana Early Summer Crookneck. |
Młode cukinie są pyszne
Cukinie najlepiej zrywać młode, gdy jeszcze mają miękką skórkę. Wtedy można je jeść w całości – nie trzeba nawet obierać skórki. Nasiona w środku są niedojrzałe i także nadają się do jedzenia.Jaką wielkość powinny mieć zrywane cukinie? Nie ma ani jednego wymiaru, ani czasu od zawiązania owoców.
Zrywać można cukinie już od 5-10 cm długości, czyli prawie od zawiązania, np. na marynaty. Górnej granicy nie ma, bo cukinie – przy dobrej pogodzie – rosną błyskawicznie. Najważniejsze, by miały miękką skórkę. I takie najlepiej zrywać.😎
Młode cukinie Goldena w różnych wymiarach. Wszystkie mają miękką skórkę. Są idealne do jedzenia😊 |
Warto wiedzieć
- Do jedzenia nadają się również kwiaty cukinii. Można je zapiekać, panierować, dusić itp.
Bardzo praktyczne porady . Miłego weekendu 🍎🍒🍎
OdpowiedzUsuńDziękuję! Miłego również:)
Usuń