Translate

Kiedy zrywać owoce cukinii

Ze zbiorem cukinii lepiej nie czekać, aż będą wyglądały jak na opakowaniu z nasionami. Bo wtedy są twarde jak kamień. Najlepszy smak mają cukinie młode z miękką skórką.

Ta cukinia, choć duża, ma miękką skórkę. Jest idealna do jedzenia bez obierania.


Na opakowaniach z nasionami zawsze są fotografie  cukinii w pełni dojrzałe. Wtedy bowiem mają kolor i wielkość właściwe dla danej odmiany.

Dojrzałe są niesmaczne

Jednak takie bardzo dojrzałe cukinie – choć są piękne i dorodne - mają tak twardą skórę, że… można je rąbać siekierą. Nożem nie da się ich pokroić, a twardą skórę trzeba odłupywać kawałek po kawałku. Poza tym w środku jest dużo dojrzałych, twardych nasion, które nie nadają się do jedzenia.

Nasiona można albo wyjąć, by posiać w kolejnych latach, albo wyrzucić.

Cukinia Lajkonik z dojrzałymi nasionami. Można je wyjąć, podsuszyć i siać w kolejnych latach.

Miąższ w pełni dojrzałych cukinii jest mało soczysty, często łykowaty, taki sobie w smaku. 
Podsumowując: jeśli pozwolić cukinii w pełni dojrzeć, to jednej sztuce, by mieć nasiona na rozmnożenie.  Pozostałe cukinie trzeba zjeść wcześniej. I tak to zwykle dziesiątki kilogramów.

Prawie dojrzałe nasiona to znak, że cukinia była zebrana za późno. Na zdjęciu jest odmiana Early Summer Crookneck.

Młode cukinie są pyszne

Cukinie najlepiej zrywać młode, gdy jeszcze mają miękką skórkę. Wtedy można je jeść w całości – nie trzeba nawet obierać skórki. Nasiona w środku są niedojrzałe i także nadają się do jedzenia.

Jaką wielkość powinny mieć zrywane cukinie? Nie ma ani jednego wymiaru, ani czasu od zawiązania owoców.

Zrywać można cukinie już od 5-10 cm długości, czyli prawie od zawiązania, np. na marynaty. Górnej granicy nie ma, bo cukinie – przy dobrej pogodzie – rosną błyskawicznie. Najważniejsze, by miały miękką skórkę. I takie najlepiej zrywać.😎

Młode cukinie Goldena w różnych wymiarach. Wszystkie mają miękką skórkę. Są idealne do jedzenia😊

Warto wiedzieć


  • Do jedzenia nadają się również kwiaty cukinii. Można je zapiekać, panierować, dusić itp.



2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...