Lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale) jest bardzo aromatyczny. Aby przyprawić nim zupę, wystarczy kawałeczek liścia. Osiąga ogromne rozmiary. Jego liście mają zwykle po około 50 cm długości. Gdy kwitnie, ma do 2 metrów wysokości.
Lubczyk ogrodowy bardzo lubi glebę zasadową, np. z dodatkiem popiołu drzewnego. W ziemi kwaśnej rośnie słabo i źle kiełkuje.
Lubczyk ogrodowy ma duże nasiona. Dla porównania obok położyłam orzech włoski. |
Termin siewu
Lubczyk można siać w dwóch terminach: w sierpniu (VIII) albo w marcu-kwietniu (III-IV). Moim zdaniem siew sierpniowy jest lepszy. Nasiona lepiej kiełkują, siewki są mocniejsze i nie trzeba ich podlewać.Głębokość siewu
Lubczyk sieje się na głębokość 1-1,5 cm. Jeśli był posiany wiosną, wschodzi po około 20 dniach. Z siewu sierpniowego zaś lubczyk wschodzi w kwietniu (IV) następnego roku.Rozstaw nasion
Lubczyk sieje się w rzędach co 35-40 cm na rozsadniku. Gdy siewki lubczyku mają po 3-4 liście, przesadza się je na miejsca stałe. Przyjmują się łatwo. Trzeba tylko pamiętać o podlewaniu.Młody lubczyk jest wrażliwy na brak wody. Potem, gdy wypuszcza mocne korzenie, staje się odporny na przesuszenie.
Młodziutki lubczyk wygląda niepozornie – jest delikatny i mały (bardzo przypomina seler). Jednak wyrasta z niego ogromna roślina (do 2 m wysokości w czasie kwitnienia). Dlatego sadząc lubczyk na miejsce stałe najlepiej przeznaczyć dla niego około jednego metra kwadratowego powierzchni.
Lubczyk to zioło niezwykle aromatyczne. Do użytku w kuchni dla rodziny wystarcza jedna roślina. Lubczyk można też traktować jako roślinę ozdobną, z której od czasu do czasu zrywa się liść do przyprawienia obiadu.
Liście lubczyku ogrodowego mają po około 50 cm długości. |
Zdolność kiełkowania
Nasiona lubczyku teoretycznie zachowują zdolność kiełkowania przez 2 lata. Jednak są wrażliwe na wilgoć (także tą w powietrzu). Jeżeli nasiona przechowuje się w wilgotnym miejscu, np. piwnicy, nie wykiełkują.Nasiona lubczyku ogrodowego dojrzewają w sierpniu. Po zebraniu najlepiej od razu je wysiać. W czasie zimy mogą bowiem stracić zdolność kiełkowania pod wpływem przechowywania w wilgoci. |
Zbiór
Do jedzenia nadają się wszystkie części lubczyku. Liście to świetna przyprawa do zup, np. rosołu, pomidorowej, ziemniaczanej, ale też do mięsa, ryb, sałatek.Listki lubczyku można obrywać już po kilku miesiącach. Mnóstwo ogromnych liści lubczyk wypuszcza po roku uprawy. Obrywa się je w miarę potrzeb od wiosny do jesieni.
Jeść można także kwiaty i korzenie. W Szwajcarii, gdy boli gardło, pije się ciepłe mleko przez pustą rurkę zrobioną w łodygi lubczyku.
Lubczyk ogrodowy od wieków jest stosowany m.in. w chorobach nerek, wątroby, płuc, a także jako środek zapobiegający wypadaniu włosów, nadmiernej potliwości i w leczeniu ran.
Warto wiedzieć
Lubczyk można też rozmnażać przed podział kłączy. Dzieli się je wiosną lub jesienią.Kiedy i jak głęboko siać inne zioła CZYTAJ TUTAJ