Wystarczy jedna roślina w doniczce, by mieć zapas ostrej papryki chili na cały rok.
Uprawa nie jest trudna, ale uda się tylko na słonecznym balkonie lub tarasie.
|
Papryka chili bardzo ostra - odmiana Cayenne Long Slim Red ma 50.000 w skali Scoville`a. Świetnie plonuje w donicach. |
Papryka chili to po prostu papryka ostra w smaku. Z reguły takie odmiany są drobnoowocowe – owoce mogą być długie, okrągłe, bulwiaste. Uprawia się je jako przyprawę.
Ostrość papryki chili zależy od zawartości kapsaicyny w owocach. Ponoć najbardziej ostra papryka chili na świecie to Dragon`s Breath, która zawiera jej około 2.500.000. To STRASZNIE dużo. Dla porównania, gdy chcę chili doprawić czekoladę gorzką, wysypuję na talerzyk nasiona papryki chili typu cayenne (jest bardzo ostra, ale ma tylko około 50.000 kapsaicyny). Następnie usuwam je z talerzyka i kładę czekoladę. To wystarczy, by czekolada była pikantna…
Bez względu na ostrość wszystkie papryczki chili uprawia się tak samo. Uprawa w donicach odmian ostrych, drobnoowocowych jest łatwiejsza niż papryki słodkiej, o dużych owocach. Z jednego krzaka papryki chili zbiera się po 30-60 owoców.
|
Papryka chili ostra - odmiana Hungarian Black ma 20.000 w skali Scoville`a. |
Uprawa papryki chili w donicach:
1. Słoneczne miejsce
Papryka chili rośnie dobrze tylko w słonecznych miejscach. Do uprawy jest najlepszy balkon lub taras od południa. Może być też parapet, ale wyłącznie bardzo słoneczny. Poza tym kwiaty papryki uprawianej na parapecie trzeba zapylać pędzelkiem (pyłek przenosi się z kwiatka na kwiatek).
Papryka chili rosnąca od zachodu i wschodu rośnie ładnie, ale kwitnie i owocuje słabiej. Bardzo wolno też dojrzewa.
2. Wielkość donicy
Donica dla papryki chili nie powinna mieć mniej niż 5 litrów pojemności. W mniejszej donicy ziemia szybko wysycha.
Lepsze są donice wąskie i głębokie. Dzięki temu w ziemię łatwiej wbić palik do podparcia papryki (najlepiej zrobić to od razu po posadzeniu papryki). Papryka chili bowiem pod koniec lata jest tak obwieszona owocami, że pod ich ciężarem się przewraca. Po przywiązaniu do palika problemu nie ma.
Zwykle papryka chili dorasta do 50-70 cm wysokości. Zdarzają się jednak odmiany, które mogą mieć ponad 1 metr wysokości. Za to szerokość papryki chili jest niewielka. Krzaki są „szczupłe”, więc nie zajmują dużo miejsca.
|
Głębokie donice dla papryki chili zrobione z koszy na śmieci😉 |
3. Ziemia
Papryka chili musi żyzną ziemię, najlepiej kompostową. Można też kupić ziemię do warzyw (w ziemi uniwersalnej z hipermarketu raczej nie urośnie).
4.Termin siewu
Paprykę chili uprawia się z rozsady.
Nasiona trzeba posiać 1-20 marca lub ewentualnie do końca marca. Papryka chili posiana później też urośnie, ale owoców będzie mniej lub wcale. Polskie lato jest bowiem dla późno sianek papryki chili za krótkie. Nie pomoże nawet przeniesienie jesienią chili do mieszkania. Papryka będzie miała ciepło, ale za mało słońca.
Nasiona papryki chili najlepiej siać po jednym nasionku do osobnych, małych doniczek. Nie trzeba wtedy pikować papryki, co oznacza mniej pracy. Papryka chili wschodzi po 7-10 dniach (dłużej, jeśli ma zimno i ciemno).
Do dużych doniczek na balkonie lub tarasie paprykę chili przesadza się dopiero po koniec maja lub nawet na początku czerwca. Wcześniej trzeba ją zahartować, czyli wynosić na zewnątrz podczas ciepłych dni i nocy.
Trzeba KONIECZNIE uważać na wiosenne przymrozki. Paprykę chili niszczy najmniejszy mróz.
|
Papryka chili posiana w pierwszej połowie marca już w maju ma liczne pąki kwiatowe. |
5. Podlewanie
Papryka chili lubi umiarkowane podlewanie, ale nie powinna mieć za mokro. Szczególnie dużo wody potrzebuje podczas zawiązywania owoców.
Papryka chili dobrze znosi lekkie przesuszenie od czasu do czasu.
6. Nawożenie
Papryka chili bardzo lubi nawożenie. Powinna być zasilana do połowy sierpnia.
Nawóz – najlepiej naturalny - stosuje się raz w tygodniu. Bardzo dobry jest np. gotowy nawóz z pokrzywy oraz z odchodów dżdżownic.
|
Papryka chili bardzo ostra - odmiana Aji Cristal ma 40.000 w skali Scoville`a. |
Warto wiedzieć
- Papryka chili, dzięki kapsaicynie, która nadaje jej piekący smak, ma właściwości lecznicze. Pomaga m.in. w zapobieganiu przeziębieniom.
- Z jednego krzaka zbiera się tak dużo papryczek chili, że starcza ich co najmniej na rok w kuchni własnej i znajomych. Można je suszyć albo zamrażać (drobno pokrojone).
- Bardzo ostre papryczki chili najlepiej kroić w rękawiczkach. Kapsaicyna zostaje bowiem na rękach, nawet po ich umyciu. Dotknięcie, np. ust, pali co najmniej godzinę. Nie każdy jest w stanie to wytrzymać.
- Dawniej paprykę nazywano w Polsce pieprzem tureckim. Odmiany ostre typu chili nie były cenione. To cytat z „Ogrodnika Polskiego” z 1903 roku:
„Najcenniejsze i najbardziej przypadające do naszego gustu, są odmiany pieprzu tureckiego o owocach wielkich, łagodnego smaku. Są one smaczne i zdrowe, jak każde inne warzywo. Są też inne odmiany, przeważnie drobnoowocowe, ostre i gryzące, dla nas całkiem nieprzydatne”. No cóż, czasy się zmieniły. 😊