Czy wrzucać skorupki jaj do kompostownika? Wrzucać! Jednak najlepiej albo potłuczone, albo zmielone. Skorupki zawierają więcej węglanu wapnia niż np. kreda nawozowa.
Skład skorup jaj
W skorupkach jest aż 98-99% węglanu wapnia. Dla porównania,
w granulowanym wapnie kredowym, popularnym nawozie do odkwaszania gleby, jest
go ok. 88%. Oprócz tego w skorupkach są też fosfor i magnez (około 1%) oraz
śladowe ilości takich pierwiastków jak: miedź, selen, cynk, molibden, krzem,
siarka.
Każdy kto hoduje/hodował kury wie, że grubość skorupek jaj
zależy od diety ptaków. Aby były mocniejsze, daje im się skorupki jaj
wykorzystanych w kuchni.
Skorupki jako nawóz
Skorupki jajek można zaliczyć do naturalnych nawozów wapniowych
węglanowych, tak jak kreda nawozowa czy wapniak mielony. Ich wspólną cechą jest
bardzo wolne działanie. Wszystkie wzbogacają glebę w wapń i ją odkwaszają.
Problem ze skorupkami to ich „forma”. Gdy się je wrzuci do
kompostownika, to leżą w nim i leżą latami. Podczas wybierania kompostu ich
ostre krawędzie mogą kaleczyć palce i drzeć gumowe rękawiczki.
Dlatego – mim zdaniem – lepiej skorupki rozdrabniać przed
wrzuceniem do kompostownika. Można użyć młotka alb zmielić w rozdrabniaczu
blenderem.
Całe skorupki jaj można wrzucać do dołków przed sadzeniem
drzewek, krzewów czy bylin. Wyjątkiem są wszystkie rośliny kwaśnolubne, jak np.
borówka, azalia, różanecznik, magnolia, wrzos, wrzosiec, żurawina. Dlaczego?
Skorupki odkwaszają glebę – wolno, ale jednak.
Warto wiedzieć
- Tak jak z każdym nawozem, lepiej nie przesadzać także z ilością skorupek pod rośliny. Po pierwsze: mogą dostać za dużo wapnia. Po drugie: nadmiar wapnia może utrudniać przyswajanie fosforu i azotu przez rośliny, np. z obornika czy gnojówki.