Siew nasion ziół bywa zawodny. Najczęstsze powody: przeterminowane nasiona oraz zbyt głęboki siew. Czasami, jak w przypadku mięty, trzeba czekać wiele tygodni, aż ukażą się pierwsze siewki.
Większość ziół łatwiej oraz szybciej rozmnaża się z sadzonek. Nie zawsze jest jednak możliwe ich zdobycie. I to właśnie jest przewaga nasion - można kupić wiele ciekawych odmian, dostać, zebrać z krzaczka...
Zdolność kiełkowania
Wszystkie
nasiona ziół mają określony czas zdolności kiełkowania. Zwykle to kilka lat (szczegóły poniżej).
Jednak nawet świeżo kupione czy niedawno zebrane nasiona mogą wzejść słabo lub wcale. Przyczyna jest bardzo prosta - zbyt duża wilgotność podczas przechowywania. Z tego powodu nigdy nie powinno się trzymać nasion np. w piwnicach. Lepiej też unikać kupowania nasion w sklepach, w których czuć wilgoć. Szczególnie wrażliwe na wilgoć podczas przechowywania są nasiona lubczyku.
Jak głęboko siać
Niektóre zioła, by wzejść, potrzebują koniecznie światła. Dlatego po wysianiu nie wolno ich zasypywać, bo nie wzejdą. To m.in. arcydzięgiel lekarski, majeranek ogrodowy czy rumianek pospolity.
Oto ABC wysiewu popularnych ziół:
Arcydzięgiel litwor
Inne popularne nazwy: arcydzięgiel lekarski, angelika, archangielski korzeń, angielski korzeń, dzięgiel lekarski, dzięgiel litwor, dzięgiel wielki, litwor
Zdolność kiełkowania: 1 rok
Termin siewu: IV lub VII-VIII na rozsadniku
Głębokość siewu: bez przykrycia (nasiona lekko przyklepać dłonią do ziemi albo oprószyć ziemią)
Surowiec zielarski: młode pędy, ogonki liściowe, korzenie i nasiona
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa, jarzyna, likiery, do kandyzowania
Zastosowanie lecznicze: zaburzenia trawienia, nerwobóle, bóle reumatyczne
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 150 cm
|
Arcydzięgiel litwor duże zioło. Na jedną roślinę trzeba przeznaczyć około metr kwadratowy powierzchni. |
Więcej jak i kiedy siać arcydzięgiel litwor CZYTAJ TUTAJ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Babka lancetowata
Inne popularne nazwy: babka wąskolistna, babka koniczynowa, języczki polne, żywiec
Zdolność kiełkowania: 5 lat
Termin siewu: III-IV do gruntu
Głębokość siewu: 0,5-1 cm
Surowiec zielarski: liście
Wykorzystanie w kuchni: nie ma
Zastosowanie lecznicze: kaszel, okłady na ukąszenia, np. pszczół i os
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: 5-50 cm
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bazylia właściwa
Inne popularne nazwy: bazylia ogrodowa, bazylia zwyczajna, bazylia anyżowa, bazylek ogrodowy, bazylika
Zdolność kiełkowania: 5 lat
Termin siewu: III-IV na rozsadniku (w doniczkach na parapecie można siać nawet do sierpnia)
Głębokość siewu: 0,5-1 cm
Surowiec zielarski: liście i łodygi
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do sera, jaj, pomidorów, makaronu
Zastosowanie lecznicze: reguluje trawienie, poprawia apetyt, okłady na ukąszenia owadów
Cechy: bylina, ale uprawiana jako roślina jednoroczna
Wysokość: do 50 cm
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Więcej jak i kiedy siać bazylię CZYTAJ TUTAJ
|
Bazylia właściwa to ziołowy pewniak do uprawy w doniczkach. Warto siać odmiany zarówno o zielonych, jak i czerwonych liściach. |
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czarnuszka siewna
Inne popularne nazwy: czarnuszka ogrodowa, czarnucha, panna w zieleni, kąkolnica, kmin czarny
Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: III-IV do gruntu (łatwo wysiewa się sama, siewki wolno rosną)
Głębokość siewu: 1-1,5 cm
Surowiec zielarski: nasiona
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do chleba i kiszonych ogórków oraz olej
Zastosowanie lecznicze: reguluje trawienie
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 50 cm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cząber ogrodowy
Inne popularne nazwy: cząberek, satureja
Zdolność kiełkowania: 2 lata
Termin siewu: IV do gruntu
Głębokość siewu: 0,5 cm
Surowiec zielarski: liście i młode łodygi
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do mięsa, wędlin, sera, potraw roślin strączkowych
Zastosowanie lecznicze: zaburzenia trawienia, stany zapalne skóry
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 40 cm
|
Cząber ma drobne kwiaty, które także można zjadać. |
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cząber górski
Inne popularne nazwy: cząber zmowy, czubrica, czubryca
Zdolność kiełkowania: 2 lata
Termin siewu: IV do gruntu (ewentualnie w marcu z rozsady do skrzynek na parapecie)
Głębokość siewu: 0,5 cm
Surowiec zielarski: liście, kwiaty i młode łodygi
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do mięsa, wędlin, sera, potraw roślin strączkowych
Zastosowanie lecznicze: zaburzenia trawienia, stany zapalne skóry
Cechy: krzewinka ziemozielona (wieloletnia)
Wysokość: 30 cm
|
Cząber górski nazywany jest także zimowym. Ma bardziej intensywny smak i zapach niż cząber ogrodowy. |
----------------------------------------------------
Drapacz lekarski
Inne popularne nazwy: benedykta, kardybenedykta, bernardynek, oset błogi, oset lekarski,chaber lekarski, chaber kleisty, czubek turecki, czubek benedyktyński, karda benedykta
Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: IV do gruntu
Głębokość siewu: 0,5 cm
Surowiec zielarski: liście i młode łodygi
Wykorzystanie w kuchni: gorzkie likiery
Zastosowanie lecznicze: reguluje trawienie, stany zapalne skóry, odmrożenia, przeziębienie
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 50 cm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dziurawiec zwyczajny
Inne popularne nazwy: dziurawiec pospolity, świętojańskie ziele, krzyżowe ziele, arlika, dzwoniec, dzwonki Panny Marii, ziele świętego Jana, krewka Matki Boskiej, przestrzelon
Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: X do gruntu
Głębokość siewu: 0,5-1 cm
Surowiec zielarski: młode liście i pędy, kwiaty
Wykorzystanie w kuchni: sałatki, wódki, olej dziurawcowy, przyprawa do zupy rybnej
Zastosowanie lecznicze: schorzenia wątroby, choroby kobiece, trudno gojące rany, oparzenia (podczas kuracji nie wolno się opalać)
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 70 cm
Więcej o tym jak i kiedy siać dziurawiec zwyczajny CZYTAJ TUTAJ.
|
Dziurawiec zwyczajny bardzo łatwo wysiewa się sam. Ładnie wygląda w wazonach - listki można skubać np. do sałatek. |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fiołek trójbarwny
Inne popularne nazwy: bratek, macoszka, kwiat Świętej Trójcy
Zdolność kiełkowania: 2 lata
Termin siewu: VII-VIII do gruntu
Głębokość siewu: 0,5-1 cm
Surowiec zielarski: młode liście i pędy, kwiaty
Wykorzystanie w kuchni: kwiaty do sałatek i dekoracji dań
Zastosowanie lecznicze: schorzenia skóry (np. trądzik), kaszel, reumatyzm
Cechy: roślina dwuletnia
Wysokość: do 30 cm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Grindelia szorstka
Inne popularne nazwy: grindelia kalifornijska, doględa
Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: IV do gruntu
Głębokość siewu: 1 cm
Surowiec zielarski: młode pędy i liście
Wykorzystanie w kuchni: nie ma
Zastosowanie lecznicze: schorzenia układu oddechowego (np. astma), zapalenie gardła
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 80 cm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hyzop lekarski
Inne popularne nazwy: izop, Józefek
Zdolność kiełkowania: 4 lata
Termin siewu: IV do gruntu
Głębokość siewu: 1 cm
Surowiec zielarski: liście, kwiaty i młode łodygi
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do pasztetów, sałatek, majonezu, cielęciny i innych mięs oraz do likierów i wódek
Zastosowanie lecznicze: zaburzenia trawienia (np. wzdęcia, brak apetytu), zapalenie gardła i oskrzeli, kaszel
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 50 cm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kminek zwyczajny
Inne popularne nazwy: kmin, karolek, karba
Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: III-V do gruntu
Głębokość siewu: 1-1,5 cm
Surowiec zielarski: nasiona i młode liście
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do mięsa, sera, pieczywa wytrawnego, knedliczków, ziemniaków, likierów i wódek
Zastosowanie lecznicze: zaburzenia trawienia
Cechy: roślina dwuletnia
Wysokość: do 100 cm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kocanki włoskie
Inne popularne nazwy: Curry, Curry Plant, Drzewko curry, Helichrysum italicum, Kocanka włoska, Kocanki włoskie, Kocanki włoskie curry, Magi, Maggi, Roślina maggi, Ziele maggi
Zdolność kiełkowania: 2-3 lata
Termin siewu: kwiecień (IV)
Głębokość siewu: bez przykrycia
Surowiec zielarski: kwiaty, liście, młode pędy
Wykorzystanie w domu: przyprawa do mięsa, ryb, warzyw, ziemniaków
Zastosowanie lecznicze: obniża cholesterol, migreny, łuszczyca, bielactwo, trądzik, blizny, ból mięśni, siniaki, depresja
Cechy: krzewinka wiecznie zielona
Wysokość: 70 cm
Kocanki włoskie to także roślina ozdobna do uprawy w gruncie i donicach. Nadają się na suszone bukiety.
Więcej o siewie kocanki włoskiej CZYTAJ TUTAJ
|
Kocanki włoskie mocno pachną. Zapach przypomina curry i maggi. |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kocimiętka
Inne popularne nazwy: biała lebiodka, kocia mięta, kocia miętka, kotcza mięta, nepeta, polej polny
Zdolność kiełkowania: 5 lat
Termin siewu: wiosna (od końca lutego do końca maja) oraz jesień (sierpień-wrzesień)
Głębokość siewu: 0,5 cm
Surowiec zielarski: liście, kwiaty
Zastosowanie lecznicze: aromaterapia (poprawia nastrój), pomaga zwalczać przeziębienie
Cechy: bylina
Wysokość: 20-30 cm
Więcej o siewie kocimiętki CZYTAJ TUTAJ
|
W ogrodzie kocimiętka odstrasza szkodniki i komary. |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kolendra siewna
Inne popularne nazwy: polski pieprz, kolender
Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: III-V do gruntu
Głębokość siewu: 1-1,5 cm
Surowiec zielarski: nasiona
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do mięsa, marynat, pierników, pasztetów, wędlin, kiszenia ogórków, likierów i wódek
Zastosowanie lecznicze: środek przeciwskurczowy
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 100 cm
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
|
Nasiona kolendry wschodzą długo - około 3 tygodnie. |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Koper włoski
Inne popularne nazwy: fenkuł, fenkuł włoski, koper lekarski, fenkel
Zdolność kiełkowania: 2 lata
Termin siewu: I-VII do skrzynek lub gruntu (w zależności od terminu)
Głębokość siewu: 1-1,5 cm
Surowiec zielarski: nasiona i łodygi
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do mięsa, marynat, zup, mięsa, ciastek, ryb, herbaty,
konserwowych ogórków, likierów, wina, jarzyna do sałatek
Zastosowanie lecznicze: schorzenia układu trawienia (m.in. kolki u niemowląt) i oddychania
Cechy: roślina jednoroczna lub wieloletnia (w zależności od klimatu)
Wysokość: do 150 cm
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Więcej o siewie kopru włoskiego CZYTAJ TUTAJ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kozieradka pospolita
Inne popularne nazwy: kozieradka lekarska, boża trawka, fenegryka, greckie siano, grecki jaskier, koziorożnik, synagogika, nardus
Zdolność kiełkowania: 2 lata
Termin siewu: IV do gruntu
Głębokość siewu: 1-1,5 cm
Surowiec zielarski: nasiona
Wykorzystanie w kuchni: nie ma
Zastosowanie lecznicze: środek wzmacniający i poprawiający przemianę materii oraz stany zapalne skóry, opuchnięcia
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 60 cm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kozłek lekarski
Inne popularne nazwy: kocia trawa, waleriana, odolan, baldrian, biełrzan, stoniebo
Zdolność kiełkowania: 1 rok
Termin siewu: VIII do gruntu lub na rozsadnik
Głębokość siewu: 1-2 cm
Surowiec zielarski: korzeń
Wykorzystanie w kuchni: nie ma
Zastosowanie lecznicze: migrena, bezsenność, skurcze żołądka, stany lękowe, zdenerwowanie
Cechy: roślina dwuletnia lub wieloletnia (w zależności od sposobu uprawy)
Wysokość: do 150 cm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lawenda
Inne popularne nazwy: lawenda lekarska, lawenda wonna, lawenda apteczna, lawenda zwykła, lawenda wąskolistna, bławatka, lawendka, czyszczecz
Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: X-XI na rozsadnik
Głębokość siewu: 1-1,5 cm
Surowiec zielarski: kwiaty i młode pędy
Wykorzystanie w domu: aromatyczne kąpiele o działaniu uspokajającym, piękny zapach w szafach, ochrona przed molami
Zastosowanie lecznicze: przyśpiesza trawienie, pobudza apetyt
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 60 cm
Więcej o siewie lawendy na Niepodlewam.pl CZYTAJ TUTAJ
|
Lawenda zwabia do ogrodu pszczoły domowe i dzikie. W krajach śródziemnomorskich można zobaczyć czasem nawet kolibry, które też lubią jej nektar. |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lubczyk ogrodowy
Inne popularne nazwy: lubczyk lekarski, lubczyk apteczny, maggi, lubiśnik lekarski, łakotne ziele, mieczeń, lubustek, lubszczyk
Zdolność kiełkowania: 2 lata (nasiona są bardzo wrażliwe na wilgoć)
Termin siewu: VIII na rozsadnik
Głębokość siewu: 1-1,5 cm
Surowiec zielarski: liście, korzenie i młode pędy
Wykorzystanie w domu: przyprawa do zup, sałatek, mięsa, wędlin, ryb, flaków
Zastosowanie lecznicze: schorzenia wątroby, nerek; pobudza apetyt
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 200 cm
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Więcej o siewie lubczyku CZYTAJ TUTAJ
|
Lubczyk wydaje dużo nasion, które można dawać w prezencie. Wystarczy mieć 1-2 rośliny w ogrodzie, by zapewnić sobie mnóstwo tej przyprawy do potraw. |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Majeranek ogrodowy
Inne popularne nazwy: kiełbaśnik, majoran, kołdunowe ziele
Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: IV na rozsadnik lub V do gruntu
Głębokość siewu: bez przykrycia
Surowiec zielarski: liście, kwiaty i młode pędy
Wykorzystanie w domu: przyprawa do zup, sałatek, mięsa, wędlin, ryb, dań z roślin strączkowych
Zastosowanie lecznicze: katar, kaszel, zaburzenia trawienia
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 20 cm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Marzana barwierska
Inne popularne nazwy: marzanna barwierska, marzanna farbierska, barwica, krap, czerwone korzenie
Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: III-IV do gruntu
Głębokość siewu: 1-1,5 cm
Surowiec zielarski: kłącza
Wykorzystanie w kuchni: nie ma
Zastosowanie lecznicze: kamica nerkowa (osoby z niewydolnością wątroby muszą skonsultować kurację z lekarzem)
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 150 cm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Melisa lekarska
Inne popularne nazwy: pszczelnik, matecznik, matczyna pociecha, matczyne ziele, starzyszek, rojownik lekarski, sercowa pociecha
Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: III-IV do skrzynek na parapecie oraz w pierwszej połowie maja do gruntu
Głębokość siewu: 0,5-1 cm
Surowiec zielarski: liście, młode pędy i kwiaty
Wykorzystanie w kuchni: dodatek do sałatek
Zastosowanie lecznicze: problemy z trawieniem (np. zgaga), nerwowość (uspokaja), stany zapalne jamy ustnej, poprawa nastroju
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 60 cm
Więcej o siewie melisy CZYTAJ TUTAJ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mięta pieprzowa
Inne popularne nazwy: miętkiewa, miętkiew
Zdolność kiełkowania: 2 lata (nasiona bardzo długo wschodzą, dlatego lepiej rozmnażać miętę z kłączy)
Termin siewu: III-IV na rozsadnik
Głębokość siewu: 0,5 cm
Surowiec zielarski: liście, młode pędy i kwiaty
Wykorzystanie w kuchni: dodatek i przyprawa do sałatek, napojów, sosów, nalewek, likierów, wódek
Zastosowanie lecznicze: problemy z trawieniem, nerkami i wątrobą, ból żołądka, nerwowość (uspokaja), stany zapalne jamy ustnej
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 60 cm
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Więcej o tym jak i kiedy siać miętę CZYTAJ TUTAJ
|
Mięta rośnie najlepiej w słońcu albo półcieniu. Gdy ma dobre warunki, potrafi zachwaścić ogród. Jej kłącza są trudniejsze do wyplenienia niż perzu. |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nagietek lekarski
Inne popularne nazwy: stulik, paznokietek, miesięcznica
Zdolność kiełkowania: 6 lat
Termin siewu: III-X do gruntu (bardzo łatwo się rozsiewa)
Głębokość siewu: 0,5-3 cm
Surowiec zielarski: młode liście, płatki kwiatów
Wykorzystanie w kuchni: jako dodatek i przyprawa do sałatek, ryżu, napojów, masła, sosów, nalewek, likierów, wódek
Zastosowanie lecznicze: stany zapalne jamy ustnej i skóry, trudno gojące się rany, odmrożenia, choroby kobiece
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 50 cm
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Więcej o siewie nagietków CZYTAJ TUTAJ
|
Nagietek lekarski może rosnąć na każdej glebie. Lubi słoneczne i półcieniste stanowiska. Wytrzymuje kilkustopniowe przymrozki. |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ogórecznik lekarski
Inne popularne nazwy: ogórkowe ziele
Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: III-X do gruntu (bardzo łatwo się rozsiewa)
Głębokość siewu: 0,5-2 cm
Surowiec zielarski: bardzo młode liście, płatki kwiatów
Wykorzystanie w kuchni: jako dodatek i przyprawa do sałatek, ryb, mięsa (delikatniejsze w potrawach są kwiaty)
Zastosowanie lecznicze: stany zapalne skóry i przewodu pokarmowego, zapobieganie miażdżycy
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 60 cm
Więcej o siewie ogórecznika CZYTAJ TUTAJ
|
Ogórecznik lekarski jest niewybredny co do gleby. W kwitnieniu nie przeszkadzają mu kilkustopniowe przymrozki. Potrafi czasem przetrwać polską zimę, czyli mrozy do około minus 25 stopni Celsjusza. |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oman wielki
Inne popularne nazwy: oman pospolity, oman prawy, łoman, wielkie ziele
Zdolność kiełkowania: 2 lata
Termin siewu: IV lub VII na rozsadniku
Głębokość siewu: bez przykrycia
Surowiec zielarski: korzeń
Wykorzystanie w kuchni: ostra przyprawa do sałatek, ryb, mięsa
Zastosowanie lecznicze: stany zapalne oskrzeli i gardła, problemy z trawieniem
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 150 cm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oregano
Inne popularne nazwy: lebiodka pospolita
Zdolność kiełkowania: 4 lata
Termin siewu: IV-V do gruntu
Głębokość siewu: 0,5 cm
Surowiec zielarski: liście, kwiat, pędy
Wykorzystanie w kuchni: jako dodatek i przyprawa do pizzy, zapiekanek, sałatek, sera, jaj
Zastosowanie lecznicze: pobudza apetyt
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: 40-50 cm
Więcej o siewie oregano CZYTAJ TUTAJ
|
Nasiona oregano są kilka razy drobniejsze od maku. |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rozmaryn lekarski
Inne popularne nazwy: rozmaryn apteczny
Zdolność kiełkowania: 2 lata
Termin siewu: III-IV na rozsadniku
Głębokość siewu: 1 cm
Surowiec zielarski: liście, kwiaty i młode pędy
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do sałatek, ryb, mięs, sosów
Zastosowanie lecznicze: problemy z trawieniem
Cechy: roślina jednoroczna lub wieloletnia (w zależności od sposobu uprawy, gdyż może wymarzać)
Wysokość: do 100 cm
Więcej o siewie rozmarynu lekarskiego CZYTAJ TUTAJ
|
Rozmaryn można sadzić w gruncie lub donicach. |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rumianek pospolity
Inne popularne nazwy: rumianek lekarski, rumianek prawdziwy, rumianek pachnący, marunka, kamelki
Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: III-IV lub IX do gruntu
Głębokość siewu: bez przykrycia
Surowiec zielarski: kwiaty
Wykorzystanie w domu: herbatka ziołowa, płukanka do włosów, dodatek do kąpieli, maseczki
Zastosowanie lecznicze: stany zapalne skóry i gardła, problemy z trawieniem, choroby kobiece
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 50 cm
Więcej o siewie rumianku CZYTAJ TUTAJ
|
Rumianek pięknie wygląda w ogrodach naturalnych i na trawnikach typu łąka. |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ruta zwyczajna
Inna popularna nazwa: rutka
Zdolność kiełkowania: 1 rok
Termin siewu: IV do skrzynki lub na rozsadniku
Głębokość siewu: 1-1,5 cm
Surowiec zielarski: liście, całe rośliny
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa, afrodyzjak, aromatyzowanie trunków
Zastosowanie lecznicze: m.in. zaburzenia trawienia
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: 50-60 cm
|
Ruta zwyczajna ma żółte kwiaty. |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rutwica lekarska
Inne popularne nazwy: rutewka, kozia rutka
Zdolność kiełkowania: 5 lat
Termin siewu: IV do gruntu
Głębokość siewu: 1-1,5 cm
Surowiec zielarski: kwiaty, młode liście i pędy
Wykorzystanie w kuchni: sałatki
Zastosowanie lecznicze: obniża poziom cukru we krwi
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 90 cm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Słonecznik zwyczajny
Zdolność kiełkowania: 4 lata
Termin siewu: 20 IV - 20 V do gruntu
Głębokość siewu: 1,5-2 cm
Surowiec zielarski: zewnętrzne płatki kwiatów
Wykorzystanie w kuchni: sałatki
Zastosowanie lecznicze: stany zapalne skóry i stłuczenia, gorączka, przeziębienie, choroby płuc
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: do 300 cm
|
Słonecznik lubi żyzną glebę oraz dużo słońca. |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stewia rebaudiana
Inne popularne nazwy: słodkie liście, słodka pokusa
Zdolność kiełkowania: 4 lata
Termin siewu: III-IV na rozsadniku, VI do gruntu
Głębokość siewu: 0,5 cm
Surowiec zielarski: liście
Wykorzystanie w kuchni: do słodzenia napojów i potraw (1-2 łyżki jej liści jest tak słodka jak szklanka cukru)
Zastosowanie lecznicze: w diecie chorych na cukrzycę, zapalenie dziąseł, próchnica zębów (żuje się liście)
Cechy: roślina jednoroczna lub wieloletnia (w zależności od sposobu uprawy)
Wysokość: do 80 cm
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Więcej o siewie stewii CZYTAJ TUTAJ
|
Nasiona stewii mają ok. 2 mm długości. Wyglądają jak przecinki. Aby wzejść, muszą mieć ciepło (około 22 stopnie Celsjusza). Stewia, zwłaszcza młoda, jest wrażliwa na chłód (poniżej 10 stopni Celsjusza). Dlatego nie należy jej sadzić w ogrodzie wcześniej niż w czerwcu. Najlepiej uprawiać ją w donicach, bo można je przenieść do domu w razie niepogody. |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szałwia lekarska
Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: III na rozsadniku, IV-V do gruntu
Głębokość siewu: 1-1,5 cm
Surowiec zielarski: liście
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do mięsa, zup, sera, sosów, jaj oraz kwiaty do sałatek i dekoracji potraw
Zastosowanie lecznicze: stany zapalne skóry i stłuczenia, gorączka, przeziębienie, choroby płuc
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 60 cm
|
Kwiaty szałwii są jadalne. Można ich używać do dekoracji potraw lub sałatek. |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tymianek właściwy
Inne popularne nazwy: tymianek pospolity, macierzanka tymian
Zdolność kiełkowania: 3 lata
Termin siewu: IV na rozsadniku lub V do gruntu
Głębokość siewu: 1 cm
Surowiec zielarski: liście, młode pędy, kwiaty
Wykorzystanie w kuchni: przyprawa do mięsa, zup, sosów, jaj, dziczyzny, dań z roślin strączkowych, pizzy
Zastosowanie lecznicze: stany zapalne jamy ustnej i skóry, problemy z trawieniem, przeziębienie
Cechy: roślina wieloletnia
Wysokość: do 30 cm
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Źródło: wiedza własna, "Ogrodnictwo w tabelach" Nory Krusze oraz "Poznajemy zioła" Krystyny Mikołajczyk i Adama Wierzbickiego