Ziarnka pieprzu czarnego kupionego jako przyprawa nie nadają się do siewu. |
Pieprz czarny (Piper nigrum) kupuje się w klepach spożywczych jako przyprawę: w ziarnach i mielony. Najpopularniejszy jest koloru czarnego.
Pieprz do przyprawiania dań bywa też czerwony, zielony, biały. To owoce tej samej rośliny, czyli pieprzu czarnego. Są różnego koloru i smaku, ponieważ były zbierane w różnym stopniu dojrzałości, moczone, suszone w wysokiej temperaturze, a nawet zamrażane i marnowane. Dlatego pieprz kupiony jako przyprawa nie nadaje się do siewu. Nasiona są po prostu martwe.
Jak powstaje:
- Pieprz czerwony – to kolor dojrzałych owoców. Po zebraniu są moczone w occie i suszone;
- Pieprz zielony – nasiona są zrywane niedojrzałe. Następnie są zamrażane lub marnowane i suszone w wysokiej temperaturze;
- Pieprz czarny - nasiona zrywane są jako niedojrzałe, a potem gotowane i suszone. W tym procesie czernieją i się marszczą;
- Pieprz biały – robi się go z nasion najbardziej dojrzałych. Po zebraniu jest długo moczony, aż nabiera białego koloru, i suszony. Ten rodzaj pieprzu jest najdelikatniejszy w smaku jako przyprawa.
Pieprz czerwony |
Pieprz wyhodowany z nasion
Wyhodowanie pieprzu z nasion jest możliwe, ale muszą być one żywe, niepochodzące z torebki z przyprawą. Nasiona pieprzu bywają w sprzedaży w sklepach ogrodniczych.Uprawa pieprzu czarnego nie jest łatwa na parapecie. To pnącze, które lubi ciepło i dużą wilgotność powietrza. Latem nie ma problemu. Jednak zimą w ogrzewanych mieszkaniach pieprz ma za sucho, a podlewanie nie pomaga.
Najlepiej pieprz czarny uprawiać w ogrzewanej oranżerii, gdzie jest duża wilgotność powietrza.
Na parapetach zwykle jest uprawiany pieprz ozdobny, a nie czarny. Ciekawym gatunkiem pieprzu jest pieprz żuwny, czyli betel. Uprawia się go dla liści. To jedna z najpopularniejszych używek na świecie.
Pieprz żuwny, czyli betel, to używka. Barwi zęby na czarno. |
Dobre podsumowanie - kilka razy spotkałam się z uprawą pieprzu ozdobnego, czarnego faktycznie na parapecie nie widziałam. Za to widziałam uprawę kawy z nasionka ze sklepu, co jest niesamowitym trafem - jakimś cudem przetrwało palenie! Wyrosła całkiem ładna roślinka:) Sama próbuję teraz uprawy imbiru, który przez moje lenistwo stwierdził, że chce żyć i wypuścił kły:D Kłącze siedzi teraz w donicy, zobaczymy, co z tego będzie.
OdpowiedzUsuńPowodzenia z imbirem:) Ciekawa roślina i smaczna, ale w donicach nie chce przyrastać w kłączach
UsuńZa to można używać lisci dokladnie tak jak kłącza, tylko smak delikatniejszy
UsuńW warunkach domowych można tez spróbować uprawy pieprzu ozdobnego (Piper ornatum). Nie jest to najłatwiejsza w uprawie roślina na świecie, ale wytrwali będą nagrodzeni :)
OdpowiedzUsuńJedno z typowych pytań zadawanych przez dzieciaki wyjaśnione w pełni :-) Ech mieć taką oranżerię na te wszystkie wilgociolubne...
OdpowiedzUsuńTeż mnie o siew takiego pieprzu pytano, więc napisałam:)
UsuńOranżerię mieć,,,, - ooo, to byłoby super:)
To ja chyba spróbuję, zajmuję się akwarystyką i w zimę mam problem z skroplinami na oknie, a nie słucham powietrzem.
OdpowiedzUsuńZabija wszystkie niepotrzebne
OdpowiedzUsuńzapachy obok neutralizuje za to lubię pieprz